Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Δημαγωγία με ... «στιλ»

Ανετος και υπομονετικός, με λόγο γρήγορο και - κυρίως - κατανοητό, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε «μάσησε» τα λόγια του χτες στη συνέντευξη που οργάνωσε η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στην Αθήνα.

Τόσο κατανοητός ήταν, δε, που όλοι κατάλαβαν: Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβήτησε τους γενικούς προσανατολισμούς και τις επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ηταν τόσο κατανοητός, που ακόμα και ο πιο αδαής κεφαλαιοκράτης αντιλήφθηκε το μήνυμα: Η ΝΔ μπορεί να κάνει ακριβώς τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ, αλλά να «τα κάνει καλύτερα», «πιο γρήγορα», «με διαφάνεια», ήταν το μήνυμα-υπόσχεση του κ. Καραμανλή, προς τον κεφαλαιοκράτη...

Ακούγοντας την ουσία του λόγου του κ. Καραμανλή, θα μπορούσε κανείς κάλλιστα να αποκομίσει την εντύπωση πως δεν πρόκειται για αρχηγό άλλου κόμματος, αλλά για εσωκομματικό «αντίπαλο» του κ. Σημίτη.

***

Ο κ. Καραμανλής έχει πλήρη επίγνωση της πολιτικής του ομοιότητας με τον δικομματικό του «εταίρο». Ετσι, αφού δεν έχει τίποτα διαφορετικό να πει, εύλογα το ενδιαφέρον του μετατοπίζεται στο «στιλ» με το οποίο θα επενδύσει την πολιτική δημαγωγία του κόμματός του.

Αυτός είναι ο λόγος που, αν και είδαμε τον κ. Καραμανλή να ενστερνίζεται την πολιτική Σημίτη, εντούτοις επέλεξε ένα ύφος που στόχο είχε τη «θωπεία» του απλού κόσμου: Μπορεί να μη διαφέρω πολιτικά από τον άλλον, αλλά «εγώ είμαι ο άνθρωπος της διπλανής σας πόρτας», ήταν το στιλ που επέλεξε ο αρχηγός της ΝΔ, κοιτώντας αυτή τη φορά προς τα λαϊκά στρώματα.

***

Τώρα, στο ερώτημα αν έχει δικαίωμα αυτή η πολιτική να καμώνεται την «ανθρωπιά της διπλανής πόρτας», η απάντηση είναι αυτονόητη. Υπάρχουν, όμως, και τα επικοινωνιακά κέντρα. Που επιμένουν ότι και η δημαγωγία θέλει το «στιλ» της...


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ