Πέμπτη 10 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΧΡΕΗ
Γαλάζιες φούσκες οι προτάσεις της ΝΔ

Κι εδώ μοιράζονται απατηλές ψηφοθηρικές υποσχέσεις προς «τραπεζο-καμένους» μικρομεσαίους αγρότες

Με τα χρέη και τον πόνο πολλών δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών «παίζει» η ΝΔ και το κυβερνητικό πρόγραμμά της, με οφθαλμοφανή σκοπό την αλίευση ψήφων, που μπορεί μεν να της δώσουν την κυβέρνηση, αλλά λύση στο τεράστιο πρόβλημα των αγροτικών χρεών δεν πρόκειται να δοθεί. Κι ενώ είναι εμφανές πως τα χρέη των αγροτοκτηνοτρόφων οφείλονται βασικά στην αντιαγροτική πολιτική και τα μέτρα της ΕΕ στο όνομα της ΚΑΠ, της ΓΚΑΤΤ και τώρα του ΠΟΕ, με τα οποία και η ΝΔ συμφωνεί 100%, από τη γαλάζια παράταξη επιχειρείται να εμφανιστεί τεχνηέντως πως βασικά φταίει το ΠΑΣΟΚ. Οχι, βέβαια, γιατί το ΠΑΣΟΚ υλοποιεί τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και των πολυεθνικών, όπως θα το κάνει και η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση, αλλά για να ριχτεί «γαλάζια» προεκλογική στάχτη στα μάτια των υπερχρεωμένων αγροτοκτηνοτρόφων.

Η ΝΔ λανσάρει στο πρόγραμμά της μια δήθεν γενναία ρύθμιση των αγροτικών χρεών, αλλά πάλι αντιφάσκει με βάση τα «πιστεύω» της και πάλι «μπερδεύεται», αφού επί της ουσίας δεν υπόσχεται τίποτα διαφορετικό από τις όποιες τραπεζικές ρυθμίσεις εξάγγειλαν και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Με λίγα λόγια δικομματικό παιχνίδι εντυπώσεων να γίνεται... Η ΝΔ εντάσσει το θέμα των αγροτικών χρεών στο θέμα της λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας, όπου αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι και η ΝΔ κάνει λόγο στο πρόγραμμά της για απεμπλοκή της ΑΤΕ από επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα. Το ίδιο, παρεμπιπτόντως, λέει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε το ξεπούλημα των συνεταιριστικών βιομηχανιών με πρώτη τη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ.

Στα μέτρα που προτείνει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την ΑΤΕ και γίνεται αναφορά για το διακανονισμό των αγροτικών οφειλών, γράφονται επί λέξει τα εξής: «Γενναίος και οριστικός διακανονισμός των καθυστερημένων οφειλών. Ο διακανονισμός θα είναι διαφορετικός για τους αγρότες από τους άλλους οφειλέτες. Συγκεκριμένα: Η ρύθμιση των χρεών, για να είναι οριστική για ένα νέο ξεκίνημα, θα είναι γενναία για τους αγρότες και θα γίνει πράξη η δέσμευση της ΝΔ ότι στο πρόβλημα των "πανωτοκίων" ο καταλογισμός στους οφειλέτες δε θα υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού δανείου».

Ομως, γιατί η ΝΔ αρέσκεται να παίζει με πανωτόκια σε εισαγωγικά και γενικώς με τις λέξεις; Της είναι δύσκολο να προτείνει για παράδειγμα: «Οι αγροτοκτηνοτρόφοι αναλαμβάνουν να καταβάλλουν το τριπλάσιο ποσό των αρχικών τους δανείων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΑΤΕ μέχρι την 31.12.1990 και διπλάσιο ποσό των αρχικών τους δανείων για ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1.1.1991 έως 31.12.2002». 'Η να προτείνει ότι «οι αγροτοκτηνοτρόφοι - δανειολήπτες που έχουν καταβάλει στην ΑΤΕ ΑΕ ποσό ίσο τουλάχιστον με το τριπλάσιο και διπλάσιο, αντίστοιχα, των αρχικών ληξιπρόθεσμων δανείων θεωρούνται εξοφλημένα τα δάνειά τους και ουδεμία οικονομική υποχρέωση έχουν προς την ΑΤΕ ΑΕ για τα δάνεια αυτά», όπως ξεκάθαρα έχει προτείνει το ΚΚΕ.

Ομως, οι δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένοι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, πολλοί από τους οποίους απειλούνται άμεσα με κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους, αν πιστέψουν τη ΝΔ και τις προεκλογικές - ψηφοθηρικές ψευτο - εξαγγελίες της, θα διαπιστώσουν όταν δουν τη γαλάζια κυβέρνηση ότι εξαπατήθηκαν οικτρά. Και θα διαπιστώσουν ότι θα ακολουθηθεί η ίδια αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος για τους υπερχρεωμένους μικρομεσαίους αγρότες, στο όνομα της ΚΑΠ του ΠΟΕ της ελεύθερης αγοράς του ανταγωνισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, που η ΝΔ πρεσβεύει και στηρίζει ως κόμμα. Οσο για την ΑΤΕ του χρηματιστηρίου, η όποια «γαλάζια» διοίκησή της θα κοιτάει τα κέρδη της τράπεζας και και όχι αν έχουν ή δεν έχουν λεφτά οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, για να πληρώσουν τραπεζικά χρέη και τραπεζικές ρυθμίσεις.

Για παράδειγμα, μια φιλοαγροτική πολιτική που θα δίνει βιώσιμο και αυξανόμενο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, ώστε να μην εξαναγκάζονται σε δανεισμό, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να επιβιώσουν, δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ. Η ΝΔ αρέσκεται να κλείνει το μάτι σε μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοβιομηχάνους, σε πολυεθνικές και παραρτήματά τους, αλλά να ζητά ψήφο από φτωχομεσαίους αγρότες, που πιστεύουν πως κάτι καλύτερο θα γίνει αν έρθει στην κυβέρνηση. Αμ δε όμως!


Κ.Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδυνηρές συνέπειες για εργαζόμενους και αγροτιά(2012-08-19 00:00:00.0)
ΣΥΡΙΖΑ «αλά καρτ» για τους αγρότες(2012-06-02 00:00:00.0)
Χρέη με... παγάκια(2004-04-29 00:00:00.0)
Φτώχεια και εγκατάλειψη(2002-01-29 00:00:00.0)
Να ρυθμιστούν αποτελεσματικά τα χρέη τους(2001-04-05 00:00:00.0)
Να καταδικαστεί η πολιτική της "χρεοκοπίας"(1998-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ