Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Στυγνή αστυνομική βία σε απεργούς

Από τα γεγονότα στη διάρκεια της απεργίας

Associated Press

Από τα γεγονότα στη διάρκεια της απεργίας
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Αιματηρή ήταν χτες η αναμέτρηση αστυνομικών και Νιγηριανών εργαζομένων που απεργούν, αντιδρώντας στις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Στη διάρκεια βίαιης αστυνομικής επιχείρησης διάλυσης διαδηλωτών απεργών με γκλομπς, δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της νιγηριανής Αστυνομίας, Κρις Ολάκπε, αναφέρθηκε στα θύματα της αστυνομικής βίας, αποκαλώντας τα ανερυθρίαστα...«αλήτες που σκοτώθηκαν στο προάστιο Μαραράμπα»!

Οι τέσσερις νεκροί απεργοί δεν είναι το μόνο αποτέλεσμα του στυγνού τρόπου, με τον οποίο η κυβέρνηση Ομπασάντζο επιχειρεί να «σταματήσει» τις αντιδράσεις που προκαλούν οι υπέρογκες αυξήσεις (περίπου 54% απ' τις 20 Ιουνίου) στις τιμές των καυσίμων σε μια χώρα που το 90% των εξαγωγών της είναι... πετρέλαιο! Από προχτές (οπότε πρωτάρχισε η επ' αόριστον γενική απεργία νιγηριανών συνδικαλιστικών ενώσεων), συνελήφθησαν τουλάχιστον 80 απεργοί...

Στην εμπορική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, το Λάγος, οι απεργοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις έστησαν στους δρόμους προαστίων της πόλης πύρινα οδοφράγματα.

Μετά τη βίαιη τροπή που πήραν οι εξελίξεις, πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο Ομπασάντζο ισχυρίστηκαν πως ο νιγηριανός ηγέτης «σκέφτεται» το ενδεχόμενο «διορθωτικής μείωσης» στις αυξήσεις των καυσίμων. Ωστόσο, Νιγηριανοί συνδικαλιστές ηγέτες σχολίασαν πως η παραπάνω πληροφορία επί της ουσίας, αποσκοπεί σε μια «ανέξοδη» προσπάθεια, με στόχο τη χαλάρωση έως και αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ