Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψωροκώσταινα» και Σόρος

Η ιδεολογία της «ψωροκώσταινας», με την οποία η άρχουσα τάξη επιχειρούσε να δικαιολογήσει την εξάρτησή της από τα ισχυρά κέντρα της Δύσης, ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στο παρελθόν. «Μόνοι μας δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε. Η χώρα μας είναι αρκετά φτωχή για να τα βγάλει πέρα και για να αναπτυχθούμε χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη βοήθεια από το εξωτερικό». Αυτά ισχυρίζονταν οι κάθε είδους απολογητές της υποτέλειας.

Τα χρόνια πέρασαν. Η Ελλάδα σήμερα θεωρείται μια από τις 20 πιο αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Είναι στο σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ και μέλος του ΝΑΤΟ. Ομως, η ιδεολογία του ραγιαδισμού και της υποταγής, έχει διαποτίσει μέχρι το μεδούλι τον τρόπο σκέψης της πολιτικής και της οικονομικής ελίτ της χώρας. Από την άποψη αυτή είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασαν την έλευση στη χώρα μας του αρχικερδοσκόπου των διεθνών Χρηματιστηρίων Τζορτζ Σόρος. Ο τελευταίος είχε προσκληθεί να μιλήσει τις ημέρες αυτές σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Αθήνα και η παρουσία του εμφανίστηκε σαν σημαντικότατο οικονομικό, ίσως και πολιτικό, γεγονός. Ο ίδιος μάλιστα στην ομιλία του κάλεσε τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα να μην αγνοήσει τη Νοτιανατολική Ευρώπη και να προχωρήσει σε επενδύσεις προς τις χώρες αυτές, κάτι που παρουσιάστηκε από τον ελληνικό Τύπο σαν σημαντική παρέμβαση ιδιαίτερης βαρύτητας...

Οταν η άρχουσα τάξη της χώρας δεν έχει εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις και στις δυνατότητες του λαού. Οταν έχουν αποδεχτεί το ρόλο του υπηρέτη και βαστάζου του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Οταν διακατέχονται από το σύμπλεγμα του περιθωριοποιημένου από τις διεθνείς εξελίξεις, και του μόνιμα ριγμένου στις διάφορες ληστρικές μοιρασιές που κάνουν μεταξύ τους οι μεγάλοι καπιταλιστές. Τότε είναι απόλυτα φυσιολογικό, τα λόγια παρηγοριάς και συμπάθειας ενός αρχικόρακα των Χρηματιστηρίων, να αποτελούν είδηση πρώτου μεγέθους για τον ελληνικό Τύπο.


Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ