Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ξανά στο έλεος των καπνεμπόρων

Η κερδοσκοπία βλάπτει σοβαρά τους καπνοπαραγωγούς

Την «μπότα» της ποιότητας φόρεσαν οι καπνέμποροι -καπνοβιομήχανοι και ποδοπατούν τους καπνοπαραγωγούς, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και με την αρωγή του κοινοτικού κανονισμού για τα καπνά. Το μεγάλο «πάτημα» των τιμών γίνεται στις ποικιλίες «Μπασμά» και «Κατερίνη» και το όλο πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερη έκταση και ένταση στη βόρειο Ελλάδα. Βέβαια εξευτελιστικές τιμές δίνονται και για τις υπόλοιπες ποικιλίες σε όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές, είτε οι τιμές είναι κάτω, είτε στα ίδια, ή όπως στην περίπτωση των «Βιρτζίνια» λίγο πάνω, σε σύγκριση με πέρσι.

Η σοδειά του 2002 στα καπνά, είχε την ατυχία να πέσει σε αντίξοες καιρικές συνθήκες πέρσι το καλοκαίρι - φθινόπωρο και ανεξάρτητα, από το πόσο υποβαθμίστηκε η ποιότητά της ή όχι, οι καπνέμποροι έδειξαν ότι έχουν ένα μόνο στόχο: Να αρπάξουν την παραγωγή κοψοχρονιά.

Για παράδειγμα στον «Μπασμά» επιδιώκεται να αγοραστεί η παραγωγή μισοτιμής. Στην Ροδόπη, όπως αναφέρουν καπνοπαραγωγοί, η μέση τιμή (στήσιμο) για την παραγωγή του 2001 ήταν 3,57 ευρώ το κιλό (1.217 δρχ.) και φέτος για την παραγωγή του 2002, οι καπνέμποροι ζητούν να αγοράσουν με 1,64 ευρώ το κιλό (561 δρχ.)! Εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι καπνοπαραγωγοί στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία δεν είχαν παραδώσει μέχρι προχτές ούτε ένα κιλό καπνό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου πέρσι η μέση τιμή (στήσιμο) ήταν για τον «Μπασμά» 3,39 ευρώ και μέχρι τώρα για τους 841 τόνους που παραδόθηκαν, η μέση τιμή διαμορφώνεται στο 1,41 ευρώ. Στην ποικιλία «Κατερίνη» πέρσι, η μέση τιμή ήταν 2,15 ευρώ, ενώ φέτος διαμορφώνεται στο 1,76 ευρώ. Σε εξευτελιστικά επίπεδα παραμένουν οι τιμές σε ό,τι απέμεινε από τις ποικιλίες «Τσεμπέλια», όπου στο Αγρίνιο οι καπνέμποροι αγοράζουν μέχρι και 0,09 ευρώ (30 δρχ.), καθώς και στα «Μαύρα», τα «Σ-79», «Ελασσόνα» και «Μυρωδάτα Αγρινίου».

Ο εκβιασμός των καπνεμπόρων γίνεται με βασικό επιχείρημα ότι ένα ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 40% κάθε παρτίδας, είναι εκτός ποιοτικής κατάταξης και δε δικαιούται ούτε εμπορική τιμή, ούτε επιδότηση. Σε ορισμένα κέντρα παράδοσης, καπνέμποροι απαίτησαν από καπνοπαραγωγούς να βγάλουν από τα δέματα το σκάρτο, που αυτοί είδαν... και να τα ξαναφέρουν για ζύγισμα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις το σφάξιμο γίνεται με τα ποσοστά ποιοτικής κατάταξης που βάζουν κατά βούληση οι καπνέμποροι, προκειμένου να πετύχουν την τιμή που θέλουν. Κι όσοι καπνοπαραγωγοί διαφωνούν, έχουν το τυπικό δικαίωμα να κάνουν ενστάσεις, αφού πρώτα παραδώσουν τον καπνό τους... Εκτός αυτών οι παραγωγοί «Βιρτζίνια», «Μπέρλεϊ» και «Τσεμπελιών» οφείλουν με βάση τον κανονισμό, να παραδώσουν, τη σοδειά τους μέχρι 15 Απρίλη, γιατί διαφορετικά χάνουν και τιμή και επιδότηση (σταθερή και μεταβλητή). Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες ποικιλίες, όπου η προθεσμία είναι μέχρι 30 του Απρίλη.

Αν τελικά η ποιότητα των καπνών εσοδείας 2002 είναι τόσο υποβαθμισμένη (που ένα μεγάλο μέρος της δεν είναι εμπορεύσιμο και η αξία όσων ποσοτήτων θεωρούνται εμπορεύσιμες να είναι στο μισό και κάτω σε σύγκριση με πέρσι), τότε προκύπτει θέμα αποζημιώσεων για τους καπνοπαραγωγούς, επειδή η καπνοπαραγωγή τους υπέστη ζημιά. Αν όμως, η ζημιά δεν είναι τόσο μεγάλη και οι καπνέμποροι βρήκαν πρόφαση για να οργιάσουν κερδοσκοπικά σε βάρος των καπνοπαραγωγών, τότε τίθεται θέμα άμεσης παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, για την προστασία των καπνοπαραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ