Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Μειώστε το κράτος σε Υγεία - Ενέργεια

Το 2002 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορήγησε συνολικά περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα. Για το 2003 προβλέπεται ότι η δανειοδότηση θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ για τον τρέχοντα χρόνο βρίσκονται σε εξέλιξη ή διαπραγμάτευση 10 μεγάλα έργα, από τα οποία το ένα, Μετρό Θεσσαλονίκης, αφορά στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτά ανακοινώθηκαν προχτές από τους εκπροσώπους της Τράπεζας σε συζήτηση με εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Προτεραιότητα της ΕΤΕπ παραμένει η χρηματοδότηση μεγάλων έργων στις μεταφορές, συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και η αναβάθμιση αστικών περιοχών (όπως αποκαλούνται τουριστικές κυρίως εγκαταστάσεις και άλλα έργα στην περιοχή της Αθήνας, λόγω των αναγκών της Ολυμπιάδας).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση των εκπροσώπων της ΕΤΕπ ότι υπάρχουν κάποιοι τομείς (κυρίως Υγεία - Ενέργεια) όπου η Τράπεζα θα επιθυμούσε να χρηματοδοτήσει έργα στην Ελλάδα, αλλά η έλλειψη του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της επιθυμητής επενδυτικής δραστηριότητας. Οπως αφέθηκε να εννοηθεί, η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης στον τομέα της υγείας δεν έχει ακόμα προχωρήσει αρκετά στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τη Βρετανία, όπου ο ιδιωτικός τομέας δραστηριοποιείται ήδη στην παροχή υποδομών υγείας. Ετσι αφού οι ιδιώτες κατασκευάζουν και συντηρούν τα νοσοκομεία, είναι πολύ πιο εύκολα για την ΕΤΕπ να χρηματοδοτεί έργα ιδιωτών.

Επίσης, η ΕΤΕπ, υλοποιώντας τις οδηγίες της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας με τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη μέθοδο του φυσικού αερίου ή των Αιολικών Πάρκων (θεωρούνται οι πλέον συμφέρουσες από τους ιδιώτες μορφές επενδύσεων), επιδιώκει παρόμοιες επενδύσεις στην Ελλάδα. Καθώς όμως η κατάσταση δεν επιτρέπει, προς το παρόν, επενδύσεις αυτού του είδους, αυτός είναι ίσως ο λόγος που η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αλλαγή του «θεσμικού πλαισίου» με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, προσβλέποντας στο να λυθούν τα χέρια της ΕΤΕπ για κατακόρυφη αύξηση των χρηματοδοτήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις στον ευαίσθητο αυτόν τομέα.

Εξάλλου η επενδυτική δραστηριότητα της ΕΤΕπ στα Δυτικά Βαλκάνια, σε πλήρη συνεργασία με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, αυξήθηκε το 2002 στα 425 εκατ. ευρώ, από 320 εκατ. ευρώ το 2001!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ