Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ανησυχεί» για τις αυξήσεις δημοτικών τελών η κυβέρνηση!

Να μην επιβάλλουν υπέρμετρες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καλεί τους δήμους το υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή σχετικές διαμαρτυρίες πολιτών, φορέων και επαγγελματικών ενώσεων. Οχι, επειδή «κόπτεται» για την τσέπη των δημοτών, αλλά γιατί κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά τον πληθωρισμό. Σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας αναφέρει ότι οι υπέρμετρες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη έχουν σαν αποτέλεσμα «να ανατρέπονται κρίσιμοι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής». Για το λόγο αυτό συστήνει συγκράτηση των τυχόν αυξήσεων και αιτιολόγησή τους.

Στην ίδια εγκύκλιο, το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει στους δήμους (οι οποίοι ψηφίζουν αυτό το διάστημα τους προϋπολογισμούς για το 2003) πως θα πρέπει να τηρείται η αρχή της ανταποδοτικότητας, δηλαδή η αύξηση των τελών να είναι ευθέως ανάλογη με την αύξηση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα δε έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη (τέλη καθαριότητας, φωτισμού, ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης) θα πρέπει να καλύπτουν αποκλειστικά τις δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών. Να μη χρησιμοποιούνται, δηλαδή, για την κάλυψη άλλων δαπανών των δήμων. Πρόκειται για τακτική της συντριπτικής πλειοψηφίας των δήμων τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν. Κατά συνέπεια, την πρώτιστη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, η οποία -με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2003- προϋπολογίζει να αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μόλις το 2,74% των εσόδων του κράτους. Δε θα πρέπει βέβαια να «βγάλουμε λάδι» και τις Δημοτικές Αρχές, που συμμορφώνονται στη λογική του χαρατσώματος, αρνούμενες να διεκδικήσουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την κυβερνητική κατεύθυνση προς τους Δήμους να λειτουργήσουν με ίδια έσοδα, δηλαδή με επιβολή φόρων προς τους δημότες, το ενδιαφέρον του υπουργείου Εσωτερικών να «μην αποκτήσουν χαρακτήρα φόρου τα ανταποδοτικά τέλη», τουλάχιστον υποκριτικό μπορεί να θεωρηθεί. Είναι προφανές ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η συγκράτηση των αυξήσεων, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά ο πληθωρισμός, και όχι η διασφάλιση της τσέπης του δημότη. Σε αυτό συνηγορούν: Καταρχήν το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, το οποίο όχι απλά επιτρέπει, αλλά προτρέπει τους δήμους στην επιβολή φορολογίας προς τους δημότες για διάφορες υπηρεσίες. Το σχέδιο για το νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προβλέπει τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης και τη δυνατότητα των δήμων να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται δικούς τους πόρους. Η μειωμένη κρατική επιχορήγηση. Τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο προς τους νέους αιρετούς, στα οποία «διδάσκονται» να μην διεκδικούν, αλλά να συλλειτουργούν (με την κεντρική διοίκηση) και να υλοποιούν (τις αποφάσεις της).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ