Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελλάδα, Πράγα και επέκταση του ΝΑΤΟ

Τις ημέρες αυτές στην Πράγα συνέρχεται το σύνολο των ηγετών του ΝΑΤΟ και των χωρών που περιμένουν να ενταχθούν σ' αυτό. Σκόπιμο είναι να δούμε τις επιπτώσεις στη χώρα μας από τη μέχρι τώρα συμμετοχή της στη «συμμαχία».

Λίγα χρόνια πριν το 1990, σε συζήτηση για το ΝΑΤΟ με συναδέλφους του Πολεμικού Ναυτικού, ένας απ' αυτούς δήλωσε με έμφαση πως ο ίδιος είναι πρώτα αξιωματικός του ΝΑΤΟ και μετά της Ελλάδας. Η πολύχρονη εκπαίδευσή του στις ΗΠΑ, αλλά πιο πολύ η συνεχής, μέχρι τότε, απασχόλησή του σε ασκήσεις και υπηρεσίες του ΝΑΤΟ οδήγησαν αυτόν, αλλά και άλλους, σ' αυτήν την πεποίθηση.

Το γεγονός δεν επισημαίνεται για εντυπωσιασμό και δυστυχώς είναι αληθινό. Η μακρόχρονη πλύση εγκεφάλου με κάθε τρόπο, αλλά προσεκτικά και όχι κραυγαλέα, πολύ μελετημένα και αποτελεσματικά έφερε ένα σημαντικό ποσοστό στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να θεωρούν τη συμμαχία ως ευρισκόμενη πάνω από το έθνος - κράτος τους. Είναι σίγουρο πως το ίδιο συμβαίνει και στα άλλα κράτη - μέλη.

  • Την αλλοίωση, επομένως, του εθνικού φρονήματος και της αγάπης για την πατρίδα (του πατριωτισμού) βλέπουμε ως μεγάλο κίνδυνο για τους εμπλεκόμενους με τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατευσίμους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σταθούμε λίγο εδώ, τονίζοντας πόσο ο κίνδυνος αυτός μεγαλώνει για την κατηγορία των αποκαλούμενων «επαγγελματιών οπλιτών, ή οπλιτών μακράς θητείας». Για εκείνους δηλαδή, που απλά ο λαός ονομάζει «μισθοφόρους» και είναι ο βασικός κορμός των νέων Ενόπλων Δυνάμεων όλων των κρατών - μελών, αλλά και των υπό ένταξη. Και τούτο γιατί η διαφήμιση προς ένταξη και η λογική της, αλλά και η εκπαίδευσή τους είναι του μισθοφόρου. Που για τα χρήματα πηγαίνει οπουδήποτε εκτός της πατρίδας του, στις αποκαλούμενες «ειρηνευτικές αποστολές».

  • Η Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, υποχρεούται να συμμετέχει σε επιχειρήσεις και αποστολές μακράν των συνόρων της.

Εναντίον χωρών και λαών που υποδεικνύουν οι ΗΠΑ σαν εχθρούς, (στα πλαίσια πρωτοφανούς αντιτρομοκρατικής υστερίας σε παγκόσμια κλίμακα), ανάλογα με τα συμφέροντά τους και των συμμάχων τους (της λέσχης των οκτώ). Με πρόσχημα υπαρκτούς ή και ανύπαρκτους κινδύνους από τρομοκράτες. Βαφτίζοντας τρομοκρατικά, απελευθερωτικά κινήματα και κράτη ολόκληρα, που οι ηγεσίες τους δεν είναι συνεργάσιμες. Με σκοπό τον έλεγχο των πηγών ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και των δρόμων διοχέτευσής τους προς τις χώρες τους. Οι επεμβάσεις γίνονται ακριβώς σε χώρες με πρώτες ύλες απαραίτητες στην ενέργεια και σε άλλες που βρίσκονται στην κατεύθυνση των αγωγών προώθησής τους. Σήμερα, επομένως, με την τακτική αυτή αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα αλλεπάλληλων πολέμων, όπου, η συμμετοχή μας επιβάλλεται ως μέλος του ΝΑΤΟ ακόμα και εναντίον λαών κατά παράδοση συμμαχικών.

Ο κόσμος σωστά ερμηνεύει τους πραγματικούς στόχους των επεμβάσεων και αντιδρά στις προσπάθειες φίμωσης και τρομοκράτησής του.

  • Τροποποιούνται σχετικοί νόμοι και επιβάλλονται σκληρότεροι, περιορίζοντας ελευθερίες και αποσκοπώντας στο να υποτάξουν κάθε αντίσταση στα σχέδια αυτά του ΝΑΤΟ και να οδηγήσουν τους λαούς στο μαντρί σαν κοπάδια από πρόβατα.
Απώλειες μη αναστρέψιμες

Η πολύχρονη παραμονή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, οι αποστολές και οι σκοποί του, (που πάντα τοποθετούνται πάνω από τα εθνικά μας συμφέροντα) και η προβαλλόμενη άποψη, πως μέσα στη συμμαχία είμαστε ασφαλείς, έχει καταστρεπτικές συνέπειες.

  • Η προτεραιότητα των συμφερόντων του ΝΑΤΟ έχει ολέθρια αποτελέσματα σε εθνικά θέματα της χώρας μας.

Και τούτο γιατί οι απώλειες στα εθνικά θέματα είναι συχνά μη αναστρέψιμες.

Στην περίπτωση της Ελλάδας σαν τέτοια μείζονα εθνικά ζητήματα μπορούν να αναφερθούν το Κυπριακό και η κυριαρχία στο Αιγαίο. Και τα δύο από χρόνια και μέσα στους σκοτεινούς διαδρόμους της «συμμαχίας» αποτελούν αντικείμενο ειδικής μέριμνας.

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ, πως στο ΝΑΤΟ την πρώτη και τελευταία λέξη έχουν οι Αμερικανοί. Αυτοί κατέχουν και τις ουσιαστικότερες θέσεις στην οργάνωση. Το ΝΑΤΟ είναι ένας πανίσχυρος πολιτικο - στρατιωτικός οργανισμός στα χέρια της ηγετικής ομάδας των ΗΠΑ και δευτερευόντως των στενών τους συμμάχων. Τονίζουμε των «ηγετικών ομάδων» διαχωρίζοντάς τες από τους λαούς των χωρών αυτών. Οταν, λοιπόν, μιλάμε για επιπτώσεις οποιασδήποτε μορφής στη χώρας μας από την ιδιότητά της ως μέλους του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να τις διαχωρίσουμε από τις επιπτώσεις ως «συμμάχων» των ΗΠΑ. Αφού το ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για υλοποίηση των στρατηγικών τους στόχων.

Η Κύπρος αρνείτο να μπει στο ΝΑΤΟ. Και έτσι (με αφορμή πραξικόπημα της χουντικής κυβέρνησης των Αθηνών κατά του Μακάριου) στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας, μιας άλλης χώρας του ΝΑΤΟ, εισβάλλει στο νησί με σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ (και της Αγγλίας, βέβαια).

Εχει αποκαλυφθεί πως οι ΗΠΑ και το Βορειο- Ατλαντικό Σύμφωνο είναι η ομπρέλα και πηγή όλων αυτών των μηχανορραφιών και επιχειρήσεων. Τώρα, ολοκληρώνεται το έγκλημα που άρχισε με το πραξικόπημα κατά του Μακάριου και την εισβολή των Τούρκων.

  • Η Κύπρος, ανεξάρτητο κράτος μέχρι το 1974, σήμερα τριχοτομείται. Σε αγγλική περιοχή (με βάσεις στρατιωτικές), σε τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό κρατίδια χωρίς καθαρή εθνική κυριαρχία. Και τούτο διότι έτσι βολεύει το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Αγγλία.

Διακηρυγμένη αρχή του ΝΑΤΟ στη νέα δομή του στην Ουάσιγκτον το 1999 είναι εκτός των άλλων και η θεώρηση με άλλη πλέον διάσταση των μειονοτήτων και των συμφερόντων τους. Κυρίαρχες αρχές του Διεθνούς Δικαίου παραβιάζονται, διότι έτσι συμφέρει τους επικυρίαρχους.

Οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, και όχι μόνον αυτοί, βιώνουν τα αποτελέσματα της αυτοκρατορικής νοοτροπίας των ηγεσιών μερικών κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Προσαρμογές
στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων

Οι κίνδυνοι είναι εμφανείς για όλα τα υπό ένταξη κράτη. Αν και διαφαίνεται πως η τακτική που ακολουθείται είναι να ετοιμαστούν πρώτα τα κράτη αυτά, να λύσουν κάθε είδους ζήτημα που δε βολεύει το ΝΑΤΟ, να προσαρμόσουν την οικονομία, το σύνταγμα, τους νόμους, τη διοίκηση, τις Ενοπλες Δυνάμεις. Και οτιδήποτε άλλο στα καλούπια που έχει βάλει το πρόγραμμα PfP (partnership for peace ).

  • Η ένταξη νέων κρατών στο ΝΑΤΟ στα πλαίσια του προγράμματος αυτού γίνεται για έλεγχο και εκμετάλλευση των λαών τους, ακριβώς όπως και του ελληνικού εδώ και πενήντα χρόνια.

Η προετοιμασία των χωρών αυτών για ένταξη το αποδεικνύει. Η διαδικασία αυτή δεν είχε ακολουθηθεί για τις πρώτες χώρες του Συμφώνου. Σταδιακά όμως η προσαρμογή έγινε ήθελαν δεν ήθελαν. Υποστηρίχτηκαν κυβερνήσεις φιλοΝΑΤΟικές που προσάρμοσαν και τη νομοθεσία και τη διοίκηση και τις Ενοπλες Δυνάμεις στις επιταγές του ΝΑΤΟ.

Και οσάκις χρειάστηκε (ή διαφαινόταν κίνδυνος ανεπιθύμητου αποτελέσματος εν όψει εκλογών, όπως στην Ελλάδα) τότε δε δίστασαν οι μεγάλοι μας σύμμαχοι να στηρίξουν πραξικοπήματα και δικτατορίες (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Κύπρος).

  • Η χώρα μας δε θα ζούσε υπό δικτατορία από το 1967 μέχρι το 1974, εάν δεν τη στήριζε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ.

Αναφέρθηκε ήδη πως τα κράτη - μέλη υποχρεούνται να προσαρμόσουν τη δομή, τις αποστολές και την τακτική των Ενόπλων Δυνάμεων, επομένως την εκπαίδευση και τα οπλικά συστήματα στα δεδομένα και τη στρατηγική του ΝΑΤΟ, δηλαδή των ΗΠΑ. Για την Ελλάδα αυτό άρχισε από την πρώτη στιγμή της ένταξής της. Ο προσανατολισμός των ΕΔ και η αμυντική σχεδίαση είναι σε όλους γνωστό ότι βασιζόταν στην αντιμετώπιση του «εκ του βορρά κινδύνου».

  • Η άμυνα της χώρας μας δεν ήταν σχεδιασμένη για κάλυψη ρεαλιστικών απειλών. Οι ΕΔ είχαν τεθεί στην εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, και τα δικά μας δεν εξυπηρετούνταν από τους στόχους του ΝΑΤΟ.

Αυτό, μαζί με ολέθρια σφάλματα των δικτατόρων, οδήγησε σε σοβαρές μειώσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και απώλειες εδαφών ακόμη.

Ο σχεδιασμός του ΝΑΤΟ ήταν τέτοιος που προέβλεπε για την Ελλάδα ρόλους που απαιτούσαν οπλικά συστήματα και εξοπλισμούς συμβατούς με τους δικούς του, δηλαδή αγορασμένους από συγκεκριμένες χώρες και εταιρίες. Μάλιστα, οι εταιρίες αυτές έρχονταν σε διαφωνίες για το ποια θα προμηθεύσει τα δικά της και περισσότερα προϊόντα και έτσι ο λαός μας πληρώνει τον καυγά «των δύο γαϊδάρων που μαλώνουν σε ξένη αχυρώνα».

  • Οι επιπτώσεις από εξοπλισμούς στην οικονομία είναι οδυνηρές και τα παιδιά μας θα πληρώνουν τις αγορές «του αιώνα», όπως συνηθίζεται πλέον να ονομάζονται, αφού τα μεγέθη κάθε νέας αγοράς ξεπερνούν της προηγούμενης και τα νούμερα είναι ιλιγγιώδη. Τα όπλα αυτά δεν είναι πάντοτε απαραίτητα για την άμυνα της Ελλάδας, αλλά είναι για την οικονομία των προμηθευτών και των χωρών τους. Δηλαδή των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Γαλλίας και πρόσφατα της Ρωσίας.

Οι προμηθευτές, οι μεσάζοντες, οι σπεκουλαδόροι, τα λαδωτήρια και οι εκμαυλιστές των αρμοδίων οργάνων οργιάζουν σε βάρος του λαού μας. Σημαντικό τμήμα της εργασίας του οποίου διοχετεύεται για ικανοποίηση των μεσαζόντων αντί για την άμυνα όπου το χρεώνουν. Οι δε προμηθευτές τους πρέπει πάντοτε να προέρχονται από κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Τα άλλα όπλα αποκλείονται ως μη συμβατά όπως θα πεταχτούν και των υπό ένταξη χωρών.

Λαϊκές συνειδήσεις υποταγμένες στους σκοπούς τους

Η πρόσδεση στο άρμα του οργανισμού επιδρά στις εκπαιδευτικές επιλογές και στην κουλτούρα την παρεχόμενη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ειδικά η τηλεόραση και ο κινηματογράφος έχουν κατακλυστεί από έργα πολύ χαμηλού επιπέδου, με αποκλειστικό στόχο την αποχαύνωση του λαού και κυρίως της νεολαίας.

  • Η κουλτούρα της χώρας μας αμερικανοκρατείται και η προσπάθεια είναι να κατέβει σε επίπεδα απαράδεκτα για σκεπτόμενους ανθρώπους.

Ο στόχος περιέχεται στους σκοπούς των πέραν του Ατλαντικού συμμάχων μας και ας μην περιγράψουμε την παρεχόμενη απ' τα δικά τους ΜΜΕ κουλτούρα.

Εχει μεγάλη σημασία για το ΝΑΤΟ το πόσο προβληματίζεται, πώς διασκεδάζει, πόσο μορφωμένος είναι ο λαός των χωρών - μελών του. Ο ελληνικός λαός υφίσταται τις συνέπειες αυτών των επιλογών σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη «συμμαχία».

Αντί για κλείσιμο αυτού του κειμένου, παρατίθεται ο επίλογος μιας ομιλίας σε συνέδριο για το ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη πριν δύο χρόνια.

«Εμείς οι χθεσινοί εν ενεργεία Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων μιας μικρής χώρας που ανήκει στο ΝΑΤΟ, ενταγμένοι στην "Κίνηση για την Εθνική Αμυνα", θεωρούμε το ΝΑΤΟ οργανισμό εγκληματικό. Θεωρούμε τη Συμμαχία αυτή ως λυκοφιλία. Πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να διαλυθεί και όχι να διευρυνθεί. Αν μπορούσαμε να απευθυνθούμε στους συναδέλφους των χωρών, που ετοιμάζονται για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα τους λέγαμε:

"Προέρχεστε από χώρες όπου οι λαοί σας μεγαλούργησαν με επαναστάσεις, ανατροπές και μεγάλες επιτυχίες σε κοινωνικά-οικονομικά και άλλα πεδία.

Σήμερα αρκετοί αναρωτιέστε εάν συμφέρει στους λαούς σας η ένταξη των χωρών σας στους χθεσινούς νικητές του ψυχρού πολέμου.

Μην κάνετε αυτό το λάθος. Μην υποταχθείτε στους μηχανισμούς αυτούς. Δεν πρόκειται οι λαοί σας να δούνε καλύτερες μέρες μ' αυτόν τον τρόπο.

Η άρχουσα τάξη που αναδύθηκε στις χώρες σας θα ισχυροποιήσει τη θέση της, υποτάσσοντας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης όλο το στρατιωτικό και λοιπό δυναμικό των κοινωνιών σας.

Η ανατροπή της προηγούμενης τάξης πραγμάτων στην Ανατολική Ευρώπη δεν επέφερε δεινά μόνον στους δικούς σας λαούς. Σαρώνονται η μία μετά την άλλη οι κατακτήσεις στις εργατικές και λοιπές σχέσεις σε όλο τον κόσμο.

  • Η Νέα Τάξη πραγμάτων είναι οδυνηρή για τους λαούς όλου του κόσμου. Μη βοηθήσετε περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση. Δε συμφέρει τους λαούς σας η διεύρυνση του ΝΑΤΟ"».


Του Αντώνη ΚΑΚΑΡΑ*
*Ο Αντώνης Κακαράς είναι Αρχιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού (ε.α.) , Εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ