Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Εκτός ... γηπέδου ο κωμικοτραγικός ανταγωνισμός

Σε προεκλογικό συναγωνισμό υποσχέσεων προς τους αγρότες, επιδίδονται, περιφερόμενοι από χωρίον εις χωρίον, ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Καραμανλής. Στόχος αμφοτέρων, η πολυπόθητη και, εν πολλοίς, δυσεύρετη στις μέρες μας αγροτική ψήφος. Κατ' αρχάς, να σημειώσουμε ότι αυτός ο άκρατος και, συχνά, κωμικός συναγωνισμός αποτελεί εξόφθαλμη, «σκαστή» προεκλογική απάτη, καθώς ουδείς, που διαθέτει «ένα δράμι μυαλό», μπορεί να πιστέψει πως, αίφνης, οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπέστησαν ταξική μετάλλαξη και, από πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης και συνδαιτυμόνες της υψηλής κοινωνίας των Αθηνών και των Βρυξελλών, μετατράπηκαν σε εκπροσώπους της φτωχής αγροτιάς και σε «φίλους» των γεωργών και κτηνοτρόφων, συναναστρεφόμενοι με τους χωριάτες μέσα στις λάσπες των χωραφιών και στις κοπριές της στάνης, όπου εργάζονται. Θυμίζει, δε, τη λαϊκή παροιμία «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα», καθότι ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα κόμματα με τους ξωμάχους της ελληνικής υπαίθρου και τα βάσανά τους, για τα οποία, εξ αδιαιρέτου, ευθύνονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Δείχνει, όμως, αυτός ο συναγωνισμός και κάτι άλλο: Αποδεικνύει πως οι ενωτικοί, επίμονοι και μακρόχρονοι αγώνες της αγροτιάς για το ψωμί και το δίκιο, καθώς και το «ελαφρύ», πλην καταφανές, «μαύρισμα» του ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και της ΝΔ, στις περασμένες ευρωεκλογές από την αγροτική ψήφο, εξαναγκάζουν τα κόμματα του δικομματισμού ν' ασχοληθούν με τους χωριάτες και, μάλιστα, να στηρίζουν σημαντικό μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας στην προσπάθεια ανεύρεσης υποσχέσεων παροχολογιών, προς άγραν της ψήφου του αγροτικού κόσμου. Επομένως, οι αγώνες των αγροτών όχι μόνο δεν ήταν αναποτελεσματικοί - όπως πολλοί ισχυρίζονταν - αλλά, σε συνδυασμό με την ψήφο στις ευρωεκλογές, έφεραν «τα πάνω κάτω». Πρώτα, ξεσκέπασαν την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται - τι άλλο, παρά παραδοχή αυτού του ξεσκεπάσματος, αποτελεί η πρεμούρα του Κ. Σημίτη, έστω και λίγο πριν τις εκλογές, να δείξει φιλοαγροτικό πρόσωπο, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα το 'παιζε σκληρός και αδιάλλακτος προς τους αγρότες; - κι ύστερα στρίμωξαν τα κόμματα του δικομματισμού, αναγκάζοντά τα ν' ασχοληθούν, με τον τρόπο που ασχολούνται βεβαίως, με κάποια από τα αιτήματα που προβλήθηκαν και στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Κι απ' αυτή την άποψη γίνεται φανερό γιατί οι αγρότες δηλώνουν, παντού και πάντα, πως θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές τους αγώνες τους, αφού φροντίσουν ν' απλώσουν περισσότερο το «μαύρισμα» του δικομματισμού στις 9 Απρίλη, ώστε να πετύχουν το στόχο τους που είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, με την οποία συμφωνούν απολύτως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, προς όφελος του Ελληνα αγρότη και της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας.

Αλλά, μια και πολύς «ντόρος» γίνεται για τα «μέτρα υπέρ των αγροτών», που εξαγγέλλουν προεκλογικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ας δούμε για ποια ακριβώς πρόκειται, τι σημαίνουν επί της ουσίας και πού στοχεύουν. Οι βασικές και ως ένα βαθμό κοινές εξαγγελίες των δυο μεγάλων κομμάτων, με κάποιες ποσοτικές διαφορές, αφορούν σε μια μικρή αύξηση του βοηθήματος προς τους συνταξιούχους του ΟΓΑ - αυτό το βοήθημα ελεημοσύνης, ύψους 40.000 δρχ. το μήνα, ονομάζουν σύνταξη - σε φορολογικές ελαφρύνσεις ως προς τη φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις δωρεές, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές, σε μια πενιχρή μείωση της τιμής του πετρελαίου για αγροτική χρήση, μέσω της αύξησης επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και σε μείωση κατά 2 μονάδες των επιτοκίων δανεισμού της ΑΤΕ. Πρόκειται για υποσχέσεις ικανοποίησης κάποιων επιμέρους και περιφερειακών αιτημάτων των αγροτών - ούτε καν «μέτρα ασπιρίνες» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν - που δεν ακουμπούν καθόλου στην «καρδιά» του αγροτικού προβλήματος της χώρας μας. Και η «καρδιά» του αγροτικού προβλήματος βρίσκεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, όπως αυτή καθορίζεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την «Ατζέντα 2000» και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και υλοποιείται από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Το αγροτικό κίνημα, συνειδητοποιώντας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, την ουσία του αγροτικού προβλήματος της Ελλάδας, έχει θέσει στην πρωμετωπίδα των διεκδικήσεών του την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Διεκδικεί:

  • Την κατάργηση όλων των κανονισμών της ΕΕ που επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή, πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους παραγωγούς. Οι κανονισμοί αυτοί αφορούν στο σύνολο των ελληνικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών, τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών της χώρας μας.
  • Τη μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Κι αυτό μπορεί να γίνει με τον έλεγχο στην κερδοσκοπική ασυδοσία των πολυεθνικών που πουλούν πανάκριβα στους αγρότες τα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα κ. ά.), με την ελάφρυνση του παραγωγού από υπέρογκους φόρους (ΦΠΑ κ. ά.), με τη μείωση του κόστους του χρήματος δανεισμού που οφείλεται στην τοκογλυφία των επιτοκίων και των πανοτοκίων της ΑΤΕ και με την κατασκευή έργων υποδομής στη γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών κ. ά.
  • Την ανάπτυξη των παραγωγικών συνεταιρισμών και την προστασία της οικογενειακής εκμετάλλευσης, μια και ο κλήρος στην Ελλάδα είναι μικρός και διάσπαρτος, ώστε να μην περάσει η γη και η παραγωγή, μέσω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται, σε χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, μ' αποτέλεσμα να ξεκληριστεί μαζικά η μικρομεσαία αγροτιά και να ερημώσει η ελληνική ύπαιθρος.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι άλλα και ουσιαστικά ζητούν οι αγρότες με αγώνες τους και θα διεκδικήσουν και με την ψήφο τους κι άλλα τάζουν, προεκλογικά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κι επειδή ο αγροτικός κόσμος δεν τρώει «κουτόχορτο» και στην ελληνική ύπαιθρο δε «φύονται» επιλήσμονες που θα ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μετατραπούν σε «κοψοχέρηδες» προτιμώντας τη ΝΔ, «αλιά κι αλίμονο» στις 9 Απρίλη για το δικομματισμό....


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ