Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Περήφανα τα πληρώματα επέβαλαν απόφαση για νέα 48ωρη απεργία από σήμερα

Πανναυτεργατικός ξεσηκωμός έχει σημάνει σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Οι ναυτεργάτες, απέναντι στο αντιναυτεργατικό μένος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία με ρόπαλα, βατραχανθρώπους, προβοκάτσιες και μπόλικη κοροϊδία, προσπαθεί να ξεθεμελιώσει τις ναυτεργατικές κατακτήσεις, υψώνουν το δικό τους ανάστημα και εξοπλισμένοι από την εμπειρία των προηγούμενων απεργιών και με όπλο τους τη συμπαράταξη στο πλευρό τους των εργαζομένων της στεριάς, περνούν πλέον στην αντεπίθεση με νέα 48ωρη απεργία και με προοπτική κλιμάκωσης. Το αποφασιστικό και ορμητικό «παρών», που έδωσαν οι ναυτεργάτες κατεβαίνοντας σύσσωμοι στους καταπέλτες από τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, οπότε και άρχισε ο απεργιακός τους αγώνας, αλλά και η συνεπής και αταλάντευτη αγωνιστική δράση, μέσα και έξω από τα καράβια, της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, μεταφέροντας τη φωνή του ΠΑΜΕ, «έκοψαν» κάθε «όρεξη» της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας να ξεκινήσει νέο... γύρο «συνδιαλλαγών» με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, όπως σχεδίαζε. Ετσι, υπακούοντας στην εντολή των ναυτεργατών, η Ομοσπονδία αποφάσισε χτες το μεσημέρι την κλιμάκωση της απεργιακής μάχης τουλάχιστον μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι ναυτεργάτες κράτησαν και χτες για δεύτερη μέρα ακινητοποιημένα τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία των ναυτεργατικών σωματείων αυτές τις δύο μέρες δεν κουνήθηκε φύλλο στον Πειραιά και στη Ραφήνα. Παρέλυσαν οι συγκοινωνίες Πάτρας - Ιταλίας καθώς δεν εκτελέστηκε κανένα δρομολόγιο, «κλειστά» έμειναν και όλα τα πορθμεία της χώρας. Συνολικά ακινητοποιήθηκαν 340 πλοία. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο που καταγράφηκε, για να δείξει την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών είναι ότι οι ναυτεργάτες του πληρώματος του πλοίου «ΠΑΣΙΦΑΗ», δρομολογημένου στην Αδριατική, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την εταιρία να δηλώσουν με ψηφοφορία αν συμφωνούν με την απεργία, ψήφισαν - με εξαίρεση τον πλοίαρχο - «ναι» στην απεργία!


Σε ό,τι αφορά ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά από την πρώτη κιόλας μέρα της απεργίας τα πληρώματα των πλοίων έκαναν καθαρό ότι θα γυρίσουν στα πόστα τους με το κεφάλι ψηλά, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, ότι με τη συμμετοχή της στο ...διάλογο» με τον Ανωμερίτη χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Τις διαθέσεις τους αυτές κατέθεσαν προς τους συνδικαλιστές των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, οι οποίοι από την Τρίτη που άρχισε η απεργιακή μάχη μέχρι και χτες δεν άφησαν καράβι και ναυτεργάτη στο λιμάνι του Πειραιά που να μη συνομιλήσουν, να μην ενημερώσουν για τα όσα δεινά επιφυλάσσει σε βάρος τους το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ