Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απόλυτη συμμετοχή στην πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν παρά και ενάντια στα σχέδια της ΠΝΟ για ένα νέο ξεπούλημα

Δε «σηκώθηκε» κάβος! Πρώτη μέρα χτες της 48ωρης απεργίας στα καράβια και «παντόφλες», επιβατηγά - οχηματαγωγά, υδροπτέρυγα από τις 6 τα ξημερώματα έμειναν δεμένα στα λιμάνια. Οι ναυτεργάτες με τη συμπαράσταση των απεργών της στεριάς και εξοπλισμένοι από την πλούσια εμπειρία των σκληρών απεργιακών αγώνων που έδωσαν στις 3 και 18 Απρίλη και στις 29 Μάη, βγήκαν σύσσωμοι στους καταπέλτες, αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την πολιτική που τους γκρεμίζει το ΝΑΤ και καρατομεί τις κοινωνικοασφαλιστικές τους κατακτήσεις. Ετσι κανένα δρομολόγιο δεν εκτελέστηκε από το λιμάνι του Πειραιά. Ακινητοποιημένα έμειναν τα καράβια στο λιμάνι της Ραφήνας, κανένα καράβι δεν απέπλευσε από το λιμάνι της Πάτρας. «Κλειστά» έμειναν και όλα τα πορθμεία της χώρας.

Η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία, που κάτω από τη δική τους ασφυκτική πίεση και την αγωνιστική δράση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αναγκάστηκε να κηρύξει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αποτελεί σαφή εντολή για την κλιμάκωση των αγώνων, για την ανατροπή συνολικά της αντιναυτεργατικής πολιτικής που ταυτόχρονα με το ξεθεμελίωμα της κοινωνικής ασφάλισης, τους πετάει μαζικά έξω από τα καράβια, χτυπάει τις Συλλογικές τους Συμβάσεις και συνολικά φουσκώνει τα πανιά της εφοπλιστικής ασυδοσίας.

Και στον Πειραιά όπου οι ναυτεργάτες ενώθηκαν με τους εργάτες της στεριάς και στη Ραφήνα κάβος δεν έλυσε
Και στον Πειραιά όπου οι ναυτεργάτες ενώθηκαν με τους εργάτες της στεριάς και στη Ραφήνα κάβος δεν έλυσε
Στο λιμάνι του Πειραιά από τα χαράματα ομάδες περιφρούρησης, τις οποίες συγκροτούσαν δυνάμεις των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με τη συμμετοχή και απεργών της στεριάς, είχαν πάρει τις θέσεις στους καταπέλτες. Η παρουσία των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, ήταν και αυτή τη φορά ισχυρή όμως, διακριτική. Μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν και οι επιβάτες που βρέθηκαν στο λιμάνι από τους οποίους να σημειωθεί δεν προβλήθηκε η παραμικρή διαμαρτυρία.

Στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών βρέθηκε από τα ξημερώματα και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης, ο οποίος μαζί με τους προέδρους των Ενώσεων των μηχανικών και των θερμαστολαδάδων Γιώργου Τούσσα και Γιάννη Μανουσογιαννάκη αντίστοιχα περιόδευσαν σε όλα τα καράβια που βρίσκονταν δεμένα στο λιμάνι συνομιλώντας με τους ναυτεργάτες. Ο Γ. Τούσσας ανέφερε προς τους συναδέλφους του: «η απεργία αυτή είναι αποτέλεσμα της δικής σας αγωνιστικής στάσης στις προηγούμενες απεργίες». Τους έκανε καθαρό ότι «από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο δε γλιτώνουμε ούτε εμείς» και τους υπογράμμισε τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΝΟ που «δεν απορρίπτει τα αντιασφαλιστικά κυβερνητικά μέτρα και ταυτόχρονα αποκρύπτει αυτά που επιφυλάσσει το νομοσχέδιο για τους ναυτεργάτες». «Είναι ανάγκη - συνέχισε - η αποδυνάμωση αυτών που υπηρετούν τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Επιβάλλεται η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης με την ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων».

Από την πλευρά της πάντως η ΠΝΟ έγινε χτες γνωστό ότι μεθοδεύει για σήμερα το μεσημέρι νέο αλισβερίσι με την κυβέρνηση για το ξεπούλημα του αγώνα. Η διαρροή της σχετικής πληροφορίας προκάλεσε οργή στους απεργούς ναυτεργάτες. Χαρακτηριστική η δήλωση ενός από τους απεργούς χτες το απόγευμα: Δε θα ανεχτούμε άλλη κοροϊδία με ψευτοσυζητήσεις. Βγήκαμε στους καταπέλτες για αγώνα εδώ και τώρα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, για ικανοποίηση στα αιτήματά μας. Θα συνεχίσουμε!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ