Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
«Φάρος» αποκάλυψης των κοινωνικών αιτιών

Αντιπαράθεση απόψεων σε επιστημονική ημερίδα του Κέντρου Πρόληψης στο νησί

Στιγμιότυπο από παλιότερη εκδήλωση στη Σάμο
Στιγμιότυπο από παλιότερη εκδήλωση στη Σάμο
Η εξάπλωση των χρηστών ναρκωτικών ακόμα και από πολύ μικρή ηλικία, η πολυτοξικομανία, ο εννιαπλασιασμός των θανάτων και, ταυτόχρονα, η ανεπάρκεια, αναλογικά με το πρόβλημα, αναγκαίων κέντρων πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, αλλά και γνώσεων σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου από τον ιατρικό κόσμο, είναι τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Νομού Σάμου «Φάρος» (8/6) στην αίθουσα του Δήμου Βαθέος με θέμα «Η ουσιοεξάρτηση και η αντιμετώπισή της στο χώρο της Υγείας».

Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, που χτυπά ανελέητα τους νέους μας, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια, διχάζει τον επιστημονικό κόσμο, καθώς προβάλλονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις: Η μία άποψη, όπως διαφάνηκε και στην ημερίδα, ήταν εκείνη της Αννας Κοκκέβη, προέδρου του ΟΚΑΝΑ, που αντιμετωπίζει, εν πολλοίς, τον χρήστη ως άρρωστο βιολογικά και θεωρεί ότι μία μορφή θεραπείας είναι το υποκατάστατο της ηρωίνης, η μεθαδόνη. «Ετσι μειώνεται η διακίνηση και βελτιώνονται οι οικογενειακές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Η άλλη άποψη ήταν εκείνη της Κατερίνας Μάτσα, ψυχιάτρου, επιστημονικής υπευθύνου του «18 Ανω», η οποία ανέλυσε τα αίτια της τοξικομανίας ως κοινωνικού φαινομένου: «Γίνεσαι τοξικομανής, γιατί δεν έχεις ισχυρά κίνητρα προς άλλη κατεύθυνση, προσπαθώντας να καλύψεις το ιδεολογικό, πολιτιστικό, κοινωνικό κενό. Η ευαλωτότητα των παιδιών μας δεν είναι βιολογικό, αλλά πρωτίστως κοινωνικό φαινόμενο». Μεταφέροντας την τεράστια εμπειρία της από το χώρο των χρηστών, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ευτυχισμένοι τοξικομανείς, γιατί δεν έχουν κοινωνικές σχέσεις, έχουν αποανθρωποποιηθεί, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων οφείλεται στην πολυτοξικομανία.

Τη θέση της Κατερίνας Μάτσα ήρθε να επιβεβαιώσει με στατιστικά στοιχεία ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος, κοινωνιολόγος, υπεύθυνος Τομέα Ερευνας του ΚΕΘΕΑ, όπου, σύμφωνα με την αποτίμηση του έργου των θεραπευτικών κοινοτήτων «στεγνών» προγραμμάτων, το 77% των χρηστών που ολοκλήρωσαν την ενός έτους θεραπεία δεν ξαναέκανε χρήση ηρωίνης.

Μηδαμινά είναι τα αποτελέσματα τριτογενούς πρόληψης της τάξης του 15-20% με μεθαδόνη στα 6 κέντρα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Αγγελο Κουκλινό, ψυχίατρο, υπεύθυνο μονάδας κοινωνικής επανένταξης του ΟΚΑΝΑ, με δεδομένο ότι έχουν εξαντληθεί οι άλλες μορφές θεραπείας.

Στην πρόληψη με έντυπο υλικό, στη θεραπεία, στον περιορισμό της διάθεσης, στη συνεργασία με κέντρα πρόληψης και κοινότητες, τονίζοντας την ανεπάρκεια θέσεων θεραπείας στο Στρατό, αναφέρθηκε ο Παντελής Λαζαρίδης, ψυχίατρος, επίατρος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Την ημερίδα χαιρέτισε η υφυπουργός Υγείας Ελπίδα Τσουρή, η οποία αναφέρθηκε στο «Εθνικό σχέδιο δράσης κατά της εξάρτησης υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού με συστράτευση κοινωνίας - πολιτείας».

Στο ζωντανό, δημιουργικό διάλογο που ακολούθησε με τους παρευρισκόμενους, παρ' όλο το προχωρημένο της ώρας, επισημάνθηκε η στάση του γιατρού εφημερίας απέναντι σε έναν τοξικομανή, όπου η άποψη της Κ. Μάτσα είναι η μη συνταγογράφηση φαρμάκου ως προσωρινής λύσης.

Τέλος, όλοι παραδέχτηκαν την αξία των «στεγνών προγραμμάτων» και την άμεση ανάγκη δημιουργίας κέντρων πρόληψης, απεξάρτησης σε κάθε νομό.


Μαργαρίτα ΚΑΡΒΟΥΝΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στον χώρο των εξαρτήσεων(2023-11-11 00:00:00.0)
Σημαντικά στοιχεία από την πενταετή λειτουργία της(2019-01-05 00:00:00.0)
Επιμονή στη διαχείριση και συντήρηση του προβλήματος(2010-08-01 00:00:00.0)
Στη λογική της ιδιωτικοποίησης(2007-06-27 00:00:00.0)
Αποτελεσματικότερη θεραπεία με καλές υπηρεσίες(1998-03-10 00:00:00.0)
"Εξοδος"... οικοδόμων κατά των ναρκωτικών(1997-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ