Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΡΕΗ ΔΗΜΩΝ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Θα εισπράττονται και με... κατασχέσεις

Τι προβλέπει σχετική απόφαση του Αρείου για απλήρωτες οφειλές σε ιδιώτες και επιχειρήσεις

Μπορεί να γίνεται αναγκαστική κατάσχεση στα έσοδα των δήμων από τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) σε περίπτωση που ο δήμος δεν εκπληρώνει οφειλές του σε τρίτα πρόσωπα ή εταιρίες. Αντίθετα, δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση στα έσοδα από δημοτικά τέλη, καθαριότητας, φωτισμού και απορριμμάτων λόγω του ανταποδοτικού τους χαρακτήρα. Η παραπάνω απόφαση - βόμβα ανήκει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και ανατρέπει τα μέχρι τώρα ισχύοντα στις οικονομικές δοσοληψίες των δήμων με τους πελάτες του.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή εν μέρει αίτηση της εταιρίας «Μέριλιντς» και αναίρεσε εν μέρει την υπ' αριθμό 411/2000 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, με την οποία είχε απορριφθεί αίτημά της για αναγκαστική κατάσχεση, προκειμένου να ικανοποιηθεί χρηματική απαίτησή της κατά του Δήμου Πειραιά, η οποία της είχε επιδικαστεί με απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου, κηρυχθείσα εκτελεστή και στην ημεδαπή.

Ουσιαστικά, στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τέθηκε το ερώτημα αν μπορούν να κατασχεθούν: Πρώτον, απαιτήσεις των ΟΤΑ από δημοτικά τέλη καθαριότητας, φωτισμού και απορριμμάτων και δεύτερον, από τέλη ακίνητης περιουσίας. Να σημειωθεί ότι το Πρωτοδικείο αρχικά είχε δεχτεί ότι τα παραπάνω τέλη είναι ακατάσχετα.

Στις αποφάσεις του ο Αρειος Πάγος (17 και 18/2002) δέχτηκε ότι στην ιδιωτική περιουσία των ΟΤΑ περιλαμβάνονται όλες οι απαιτήσεις άσχετα από την αιτία γέννησής τους, είτε ανάγονται στο ιδιωτικό είτε στο δημόσιο δίκαιο και πως οι απαιτήσεις των ΟΤΑ από φόρους και τέλη περιέρχονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αορίστως, χωρίς αντιστοιχία συγκεκριμένων εσόδων προς συγκεκριμένες δαπάνες, για τους σκοπούς των ΟΤΑ μεταξύ των οποίων και η εξόφληση οφειλών προς τρίτους. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι τα έσοδα αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αν δεν μπορούσαν να κατασχεθούν, τότε η δυνατότητα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των ΟΤΑ θα απέβαλε σχεδόν κάθε περιεχόμενο.

Αντίθετα, το δικαστήριο δέχτηκε ότι είναι ακατάσχετα τα υπόλοιπα τέλη, εξαιτίας του ανταποδοτικού τους χαρακτήρα, γιατί πρόκειται για απαιτήσεις που εξαρτώνται από αντιπαροχή και δε θα ήταν δυνατή διαφορετικά η εξυπηρέτηση της αντίστοιχης υπηρεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ