Πέμπτη 21 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ανησυχία ΕΕ για διεύρυνση εξαιτίας των «νέων γεωπολιτικών συνθηκών»

Η άμεση έναρξη, επίσημα, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με νέα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων τέθηκε ξανά προχτές επί τάπητος, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, στα τέλη της βδομάδας, που καλείται να εξετάσει ειδικά την περίπτωση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Σε συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Αντρέγια Μετέλκο Ζγκόμπιτς, δήλωσε ότι η άμεση έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με το Σαράγεβο και η κατάρτιση συγκεκριμένου διαπραγματευτικού πλαισίου «θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη» και «θα ενθαρρύνει (και) άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τρεις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας - Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία».

Από τη μεριά της Αυστρίας, η αρμόδια για την ΕΕ υπουργός, Καρολίν Εντστάντλερ, είπε ότι «οι νέες γεωπολιτικές συνθήκες θέτουν το ερώτημα για τον χρόνο της διεύρυνσης, όχι την ανάγκη αυτή να γίνει», εννοώντας ότι αυτή είναι δεδομένη. Αλλωστε, ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, έσπευσε να υποστηρίξει ότι «το να μην εισέλθουμε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη) θα ήταν μεγάλο λάθος», προειδοποιώντας - σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας «Vindobona» - και «για τις αποσχιστικές τάσεις της ηγεσίας της "Σερβικής Δημοκρατίας" στη Βοσνία που δείχνουν τις περίπλοκες εσωτερικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν στην πορεία προς την ενσωμάτωση στην ΕΕ». Ο δε ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Α. Σάλενμπεργκ, επισήμανε ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι απλώς μια γειτονιά, αλλά η εσωτερική αυλή της ΕΕ». Σχετικά ρεπορτάζ παρατηρούσαν ότι «η αναγνώριση της Βοσνίας ως υποψήφιας χώρας δεν θα μπορούσε μόνο να προωθήσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και τον εκδημοκρατισμό, αλλά και να λειτουργήσει ως αντίβαρο σε εξωτερικές επιρροές όπως αυτές της Ρωσίας και της Κίνας...». Η αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αννα Λούρμαν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή της είναι «υπέρ μιας άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων», υποστηρίζοντας πως «έχουμε δει πραγματικά ξεκάθαρες προόδους σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και πρέπει να τις τιμήσουμε».

Νέους δισταγμούς εξέφρασε ξανά η Γαλλία, της οποίας ο αρμόδιος υπουργός, Ζαν - Νοέλ Μπαρό, μίλησε για «υπερβολικά περιορισμένες» προσπάθειες που έγιναν από τον περασμένο Δεκέμβρη και ανέφερε ότι αυτές πρέπει να συνεχιστούν για να δοθεί κάποια στιγμή «πράσινο φως» για την έναρξη συνομιλιών.

«Καταλύτη για ειρήνη» βλέπει ο Γεραπετρίτης

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτης, συνάντησε στο Ζάγκρεμπ τον Κροάτη ομόλογό του, Γκόρνταν Γκρλιτς - Ράντμαν, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κοινή βούληση των δύο χωρών να στηρίξουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Υπογράμμισε δε πως Ελλάδα και Κροατία είναι πεπεισμένες ότι «η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μπορεί να χρησιμεύσει ως καταλύτης για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», λανσάροντας ακόμα μια φορά τη λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών ως τάχα υπερασπιστή των λαών της περιοχής, όταν αυτό που κάνει είναι το αντίθετο, παρασέρνοντας εκατομμύρια στις πολλαπλά επικίνδυνες κόντρες και επιδιώξεις των μονοπωλίων. Σημειωτέον, ο Γεραπετρίτης ξεχώρισε την αξία της «διασυνδεσιμότητας» στην περιοχή, λέγοντας πόσο θερμά στηρίζει η Αθήνα «διαδρόμους μεταφορών, όπως ο Μπλε Διάδρομος, αλλά και ενεργειακά έργα, όπως ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου και η ηλεκτρική διασύνδεση Green Aegean Interconnector», ενώ σημαντικά περιθώρια εντατικοποίησης της συνεργασίας εντοπίζονται και σε εμπόριο, τεχνολογίες αιχμής κ.α. Από την πλευρά του, ο Γκ. Γκρλιτς - Ράντμαν χαρακτήρισε «εξαιρετικές και χωρίς ανοικτά θέματα» τις σχέσεις Ελλάδας και Κροατίας, παινεύοντας μάλιστα ειδικά την «υψηλή ποιότητα της συνεργασίας» σε οργανισμούς όπως ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και σε πρωτοβουλίες με περιφερειακό χαρακτήρα, όπως η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), η Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών, η Στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου, το EU-MED9 και η Τετραμερής Συνεργασία Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Κροατίας - Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ