Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ το Σάββατο με 49 συλλήψεις

Την επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής καταγγέλλουν φοιτητικοί σύλλογοι και σύλλογοι διδασκόντων

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 49 συλληφθέντες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καταστολής με την εισβολή των ΜΑΤ στη Σχολή Θετικών Επιστημών, στο ΑΠΘ, το περασμένο Σάββατο. Τη Δευτέρα οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, όπου δόθηκε αναβολή της δίκης για τις 29 Μαρτίου. Διώκονται για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου καθώς και για απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση (οι 48 από τους 49).

Οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Σχολή Θετικών Επιστημών, στην οποία τελούσαν υπό κατάληψη 3 από τα 7 τμήματα. Η αστυνομική επιχείρηση ζητήθηκε από τον πρύτανη του ΑΠΘ, μετά από ενημέρωση πως ομάδα ατόμων επιχείρησε να αφαιρέσει τις λαμαρίνες έξω από την υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στην πρώην κατάληψη του Βιολογικού.

Παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το ίδιο βράδυ ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Το Γραφείο Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ κατήγγειλε ως απαράδεκτες τις συλλήψεις, σημειώνοντας παράλληλα πως «η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επιλέξει, σε μια περίοδο με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις εργατών, αγροτών, φοιτητών, πότε τη συκοφάντηση, πότε τη δημιουργία κλίματος καταστολής. Τον στόχο της δεν θα τον καταφέρει ούτε τώρα».

Αμεση ήταν η αντίδραση και των φοιτητικών συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Χωροταξίας, Δασολογίας, Οδοντιατρικής, ΠΤΔΕ, ΦΠ, ΣΟΦΕΘ, ΣΜΗ, ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ, που απαίτησαν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι φοιτητές. Με ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν την απαράδεκτη έφοδο ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και άλλων δυνάμεων καταστολής μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες για την επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής, η οποία, όπως αποδείχθηκε από την παρέμβαση στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων από τους εκλεγμένους στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων και του ΕΣΔΕΠ, ήταν αναίτια και απρόκλητη. Κάθε προσπάθεια καταστολής και κατασυκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος θα πέσει στο κενό».

Την αναίτια και απρόκλητη εισβολή της αστυνομίας καταδίκασε και ο Σύλλογος Διδασκόντων Ερευνητικού και Διδακτικού Προσωπικού ΠΑΜΑΚ. Ζητά την παύση των διώξεων σε βάρος των φοιτητών και υπογραμμίζει ότι «η βία και η καταστολή δεν μπορούν να επισκιάσουν τις μαζικές σε συμμετοχή και μεγάλης διάρκειας φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τον οποίο απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέσω πληθώρας αποφάσεων Συλλόγων μελών ΔΕΠ, της ΠΟΣΔΕΠ και των ομοσπονδιών των υπόλοιπων εργαζομένων στα ΑΕΙ, οι οποίες ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ομόφωνες». Ανάλογη ανακοίνωση έβγαλε και ο ΕΣΔΕΠ ΔΙΠΑΕ.

ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ: Κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό

Την εισβολή των ΜΑΤ, τις συλλήψεις και την απόδοση κατηγοριών στους φοιτητές καταδικάζει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» ΑΕΙ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στη ΣΘΕ του ΑΠΘ υπήρξε αναίτια, απρόκλητη και μοναδικό στόχο είχε την τρομοκράτηση των φοιτητών και τη δημιουργία κλίματος καταστολής».

Ακόμα, επισημαίνει ότι «κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και κατασυκοφάντησης του αγώνα μας και των αιτημάτων μας θα πέσει στο κενό» και καλεί μέλη ΔΕΠ, φοιτητές και εργαζόμενους στα ΑΕΙ να καταδικάσουν την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ και να απαιτήσουν την απόσυρση όλων των κατηγοριών, καθώς και να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου, ενώ καλεί επίσης «τα μέλη ΔΕΠ να μη στελεχώσουν τα πειθαρχικά συμβούλια των ΑΕΙ, ακυρώνοντας στην πράξη τις αντιδημοκρατικές προβλέψεις του νόμου Κεραμέως».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ