Τρίτη 12 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το Πόρισμα του ΚΚΕ αναδεικνύει τις αιτίες και τους υπεύθυνους

Το ΚΚΕ κατέθεσε το Πόρισμά του στην Εξεταστική Επιτροπή που συνεδρίασε χτες. Με αυτό «αναδεικνύονται οι αιτίες και οι υπεύθυνοι που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη, καταγράφονται όχι μόνο οι πολιτικές ευθύνες αλλά και σοβαρές ποινικές ευθύνες και για κακουργηματικές πράξεις στους υπουργούς Μεταφορών από το 2010 και μετά, για το ότι δεν ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο», τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Η προσπάθεια της ΝΔ να συγκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και οι αιτίες δεν πρέπει να περάσει. Η Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της και να διερευνήσει και τις υπόλοιπες πτυχές του εγκλήματος στα Τέμπη», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι το Πόρισμα του ΚΚΕ καταλήγει σε συγκεκριμένες πολιτικές και ποινικές ευθύνες, και συγκεκριμένα αναφέρει: Τη βασική πολιτική ευθύνη για το έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ο επικεφαλής της κυβέρνησης στη θητεία της οποίας συνέβη το τραγικό έγκλημα. Ευθύνη που δεν παραγράφεται, όσο ευνοϊκά κι αν διαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο.

Ακόμα, στο Πόρισμα του ΚΚΕ αναφέρεται πως «προκύπτουν σαφέστατες ποινικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών Υποδομών και Μεταφορών της περιόδου 2009 - 2023 για το κακουργηματικό αδίκημα της διά παραλείψεως διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, από το οποίο προήλθαν ο θάνατος 57 ανθρώπων και η βαριά σωματική βλάβη δεκάδων ακόμα ατόμων.

Και πιο συγκεκριμένα των υπουργών Δ. Ρέππα (2009 - 2011), Γ. Ραγκούση (2011), Μ. Βορίδη (2011 - 2012), Κ. Χατζηδάκη (2007 - 2009 και 2012 - 2013), Μ. Χρυσοχοΐδη (2013 - 2015), Χ. Σπίρτζη (2015 - 2019), Κ. Καραμανλή (2019 - 2023)». Οπως σημειώνεται, ανακύπτει ζήτημα όχι απλά αμέλειάς τους αλλά συμπεριφοράς που μπορεί να θεωρηθεί ότι τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο, ενώ θεμελιώνεται και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Στο Πόρισμα του ΚΚΕ αναφέρεται ακόμα ότι ποινικές ευθύνες εγείρονται και από την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος - εγκλήματος λίγες μόλις μέρες μετά το συμβάν, κατόπιν εντολών στελεχών της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ