Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ «ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ»
Νέο κύμα ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης και δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα

Κεντρική επιδίωξη η εξάπλωση της «Επαγγελματικής Ασφάλισης» και η τόνωση της «ενεργού γήρανσης»

Eurokinissi

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ξεκίνησε χτες και θα συνεχιστεί σήμερα με την «ακρόαση φορέων» η συζήτηση για το «μίνι ασφαλιστικό» νομοσχέδιο, του υπουργείου Εργασίας.

Τίτλος του νομοσχεδίου είναι «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λοιπές διατάξεις». Υπενθυμίζεται ότι κεντρική επιδίωξη και αυτού του νομοσχεδίου είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την ενίσχυση και εξάπλωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), που νομοθετήθηκαν το 2002 από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχτηκαν στη συνέχεια από όλες τις κυβερνήσεις.

Πυρήνας των σχετικών διατάξεων για την επέκταση των ΤΕΑ είναι η διευκόλυνση της ίδρυσής τους από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά ΤΕΑ), χωρίς να απαιτείται κλαδική ή επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθηθεί ο θεσμός των ΤΕΑ, παράλληλα με την απόσυρση της ευθύνης του κράτους για την Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία φορτώνεται αποκλειστικά στις πλάτες των ασφαλισμένων.

Την αντιλαϊκή αυτή στρατηγική ομολογεί και το ίδιο το υπουργείο Εργασίας που δήλωσε ότι «στόχος είναι η προώθηση του θεσμού, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων με συμπληρωματική παροχή και ταυτόχρονα να καλλιεργηθεί η κουλτούρα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στους ασφαλισμένους...»! Δηλαδή, ομολογείται ότι η δημόσια σύνταξη δεν αρκεί και ο ασφαλισμένος πρέπει από μόνος του με πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση να φροντίσει για τα γεράματά του.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στα δίχτυα της «κεφαλαιοποίησης»

Ακόμα «έναν σταθμό στην υλοποίηση του συστήματος των τριών πυλώνων του Πινοσέτ» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ζητώντας την απόσυρσή του, ενώ υπογράμμισε ότι τα ΤΕΑ λειτουργούν «αποκλειστικά με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που οι ασφαλισμένοι ξέρουν τι πληρώνουν αλλά δεν θα γνωρίζουν ποτέ τι θα πάρουν. Οι εισφορές τους επενδύονται σε διάφορα προϊόντα με το ρίσκο της απόδοσης». Μάλιστα, θύμισε ότι στην καπιταλιστική κρίση 2008 - 2009 τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης παγκόσμια έχασαν το 40% των αποθεματικών τους, ενώ φέτος το μεγαλύτερο επαγγελματικό ταμείο της Σουηδίας «Alecta», εξαιτίας της κατάρρευσης κάποιων αμερικανικών τραπεζών στις οποίες είχε τζογάρει τα αποθεματικά του, έχασε σχεδόν 2 δισ. δολάρια.

Τόνισε δε ότι «οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως και όλες οι προηγούμενες και ιδιαίτερα η ίδρυση του ΤΕΚΑ (ιδιωτικό επικουρικό), είναι στην κατεύθυνση της ΕΕ για πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν με στόχο την αύξηση της χρήσης των ατομικών συντάξεων στην ΕΕ». Ομως, η «λογική της εξατομίκευσης της σύνταξης σημαίνει ανταποδοτικότητα και απώλεια της αλληλεγγύης των γενεών, ενώ η ανταπόδοση με βάση τις εισφορές τους δεν θα είναι ούτε χαρτζιλίκι...».

Ταυτόχρονα ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε το κοινό υπόβαθρο της πολιτικής που άσκησαν και υποστηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που είναι:

Η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της δημόσιας Ασφάλισης ή δραστική μείωση της συμβολής της εργοδοσίας σε αυτήν, όπως και στις συντάξεις και στην Υγεία. Η εξατομίκευση της Ασφάλισης που καταργεί την αλληλεγγύη του συστήματος. Η παραπέρα δραστική μείωση των συντάξεων των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων και η αποταμίευση για συμπλήρωμα σύνταξης, ώστε να καλύπτονται κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες. Η συνεχής υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου συστήματος Ασφάλισης και η ιδιωτικοποίηση και γιγάντωση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ο δραστικός περιορισμός της «συμβολής» του κράτους σε μια απλή εγγύηση των δημόσιων συντάξεων και σε κάποιες συνταξιοδοτικές παροχές προνοιακού επιπέδου στους μακροχρόνια ανέργους. Η πολύμορφη είσοδος των χρηματοπιστωτικών ομίλων (ιδιωτικές εταιρείες) στην Ασφάλιση, είτε με την εισβολή τους στα επικουρικά ταμεία είτε στα επαγγελματικά είτε και ως ξεχωριστός πυλώνας.

Δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα επειδή η σύνταξη δεν θα φτάνει...

Αναφερόμενος στην κατάργηση της παρακράτησης του 30% στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους και την αντικατάστασή της με τον μη ανταποδοτικό φόρο του 10% επί του εισοδήματός τους, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι πρόκειται για διάταξη που ενισχύει τη «δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, στην πολιτική της αντιδραστικής λογικής της "ενεργού γήρανσης". Ετσι, αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι οι συνταξιούχοι θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς με τη σύνταξή τους, τους καλεί να συμβιβαστούν με τις αιματηρές περικοπές, δίνοντας "κίνητρα" ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους».

Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης περικοπές στην υγειονομική κάλυψη για όσους δεν έχουν «ενεργό ΑΜΚΑ». Οπως σχολίασε ο Χρήστος Κατσώτης, «η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο για τη μη κάλυψη μεταναστών που εργάζονται, καθώς η ενεργοποίηση του ΑΜΚΑ τους συνδέεται με τις τυπικές προϋποθέσεις για "νόμιμη παραμονή". Με αυτόν τον τρόπο, η ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη σε δημόσια νοσοκομεία και δομές θα γίνεται επί πληρωμή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ