Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΥΓΕΙΑ
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ενα βήμα πριν την αναστολή των τακτικών χειρουργείων στο νοσοκομείο!

Με νέα επεισόδια συνεχίζεται το «θρίλερ» της οριακής λειτουργίας των νοσοκομείων της Κρήτης, διαψεύδοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στο νησί είχε «δεσμευτεί» ότι μερικές δεκάδες προκηρύξεις θέσεων θα λύσουν το πρόβλημα της δημόσιας Υγείας. Στον αντίποδα της κυβερνητικής κοροϊδίας, καθημερινά επιβεβαιώνεται το κοινό αίτημα όλων των σωματείων των υγειονομικών για πλήρη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης, όπως επίσης για ανοιχτή προκήρυξη όλων των κενών θέσεων με κίνητρα και κατεπείγουσες διαδικασίες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων.

Στο μεταξύ, μετά το Βενιζέλειο του Ηρακλείου, όπου για έναν ολόκληρο μήνα είχαν διακοπεί τα προγραμματισμένα χειρουργεία, σειρά παίρνει το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου (Λασίθι), το οποίο κινδυνεύει με διακοπή των τακτικών χειρουργείων από 1η Δεκέμβρη, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων. Η Χειρουργική κλινική βρίσκεται ένα βήμα πριν την αναστολή της τακτικής λειτουργίας της, καθώς ένας από τους τέσσερις αναισθησιολόγους που εργάζονται στο νοσοκομείο έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας, οπότε, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από το νέο έτος θα πάει να εργαστεί στο Νοσοκομείο του δήμου όπου έχει εκλεγεί. Επιπλέον, το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου τού οφείλει άδεια, οπότε ουσιαστικά αποχωρεί οριστικά από 1η Δεκέμβρη. Την ίδια ώρα, και οι υπόλοιποι τρεις αναισθησιολόγοι ζήτησαν τις οφειλόμενες από την υπηρεσία άδειες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τις 100 μέρες. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο νοσοκομείο στον νομό Λασιθίου, στο οποίο πραγματοποιούνται πάνω από 1.800 χειρουργεία και 500 γέννες, ενώ καλύπτει δύσκολα περιστατικά ακόμα και από τα γειτονικά Δωδεκάνησα. Μια τέτοια εξέλιξη θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τη λίστα αναμονής των ασθενών σε όλη την Κρήτη οι οποίοι περιμένουν για ένα χειρουργείο. Ηδη, στη λίστα αναμονής των χειρουργείων όλου του νησιού βρίσκονται γύρω στα 9.000 άτομα.

Αγωνιστική απάντηση με το παγκρήτιο συλλαλητήριο

Μέσα σε όλα αυτά, υγειονομικά σωματεία και φορείς προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας του νησιού, στις 30/11 στις 11 π.μ. στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας. Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία των υγειονομικών σωματείων όλης της Κρήτης, στο πλαίσιο της 48ωρης κινητοποίησης της ΟΕΝΓΕ. Καθημερινά πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις συντονισμού ανά νομό, για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης. Ηδη έχουν γίνει συσκέψεις συντονισμού φορέων σε Ηράκλειο, Αγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα, όπου αποφασίστηκε η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο και Σητεία.

Μέχρι στιγμής έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής τα Νομαρχιακά Τμήματα Ηρακλείου και Λασιθίου της ΑΔΕΔΥ, με κήρυξη στάσεων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ