Δευτέρα 26 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς

Χαρακτηριστική η ανακοίνωση για τον 5ο γύρο διαβουλεύσεων του «Μηχανισμού για τον Στρατηγικό Διάλογο»

Από την τελευταία συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν
Από την τελευταία συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν
Την αυξημένη σημασία που οι δύο πλευρές δίνουν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που παραμένουν σε διάφορα θέματα, ανέδειξε ο 5ος γύρος του «Μηχανισμού για τον Στρατηγικό Διάλογο» που είχαν ΗΠΑ και Τουρκία την περασμένη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών ήταν η Αμερικανίδα υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Βικτόρια Νούλαντ και ο Τούρκος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μπουράκ Ακτσαπάρ, ενώ τις δύο πλευρές εκπροσώπησαν και στελέχη από τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας.

Η επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ σημειώνει χωρίς περιστροφές ότι «ως ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι και εταίροι, ΗΠΑ και Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να βαθύνουν περαιτέρω τη ρωμαλέα τους συνεργασία σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», καθώς επίσης «να επεκτείνουν και να εντείνουν τις διμερείς τους διαβουλεύσεις για ζητήματα πολιτικά, αμυντικά αλλά και ασφαλείας, να ενισχύσουν την περιεκτική τους εταιρική σχέση σύμφωνα με τα στρατηγικά συμφέροντα και των δύο χωρών». Προσθέτει δε ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν πως η συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας σε άμυνα και ασφάλεια συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη» και σε αυτήν τη βάση «συζήτησαν και την πρόοδο σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16 της».

Φυσικά, «η Ανατολική Μεσόγειος ήταν επίσης στην ατζέντα» της συνάντησης, θέμα στο οποίο «οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους για την διατήρηση της σταθερότητας και του διαλόγου με βάση τις αρχές της συνεργασίας και της "περιφερειακής ένταξης" (σ.σ. "regional inclusion" - της ανάπτυξης συνεργασίας στην περιοχή χωρίς αποκλεισμούς)», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, όπου δεν έλειψαν ούτε τις τελευταίες βδομάδες οι εκκλήσεις για άμεση επιτάχυνση των παζαριών με διαφύλαξη της ΝΑΤΟικής συνοχής και θωράκιση του διατλαντικού άξονα έναντι αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ειδικά της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας.

Με αυτά τα δεδομένα, οι δύο πλευρές εξέτασαν και τις προετοιμασίες για την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (11-12/7), επιβεβαιώνοντας «την ισχυρή τους στήριξη για την Πολιτική "Ανοιχτών Θυρών" του ΝΑΤΟ» και καλωσορίζοντας την ένταξη της Φινλανδίας σε αυτό, εξέλιξη που «συνέβαλε ουσιαστικά στην ενίσχυση της Συμμαχίας». Με φόντο τα συνεχιζόμενα παζάρια για τον ρόλο της Αγκυρας στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οι δύο πλευρές «διερεύνησαν και λεωφόρους για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας του ΝΑΤΟ, ενώ συζήτησαν και την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία και τον δρόμο της Σουηδίας προς την ένταξη στη Συμμαχία».

Ψηλά στην ατζέντα η συνεργασία στην Ενέργεια

Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος των διαβουλεύσεων ασχολήθηκε με την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών, εστιάζοντας στον τομέα της Ενέργειας. Ανακοινώθηκε μάλιστα η έναρξη τακτικού Διαλόγου για το Κλίμα και την Ενέργεια, «προς αντιμετώπιση των προκλήσεων από το νέο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο». Προμηνύοντας δε περαιτέρω όξυνση διεργασιών και στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από την Ενέργεια, οι δύο πλευρές «καλωσόρισαν τις τακτικές διαβουλεύσεις για την Ενέργεια» και «εξέφρασαν την αμοιβαία τους επιθυμία και τον κοινό στόχο για συμβολή στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, μέσω της ανάπτυξης περιφερειακών εταιρικών σχέσεων και της συνεργασίας στη βιώσιμη καθαρή Ενέργεια, περιλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας για πολιτική χρήση».

Συνολικά, οι δύο πλευρές «καλωσόρισαν τη σταθερή αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου», ανανεώνοντας υποσχέσεις για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας ώστε «να κεφαλαιοποιηθούν ευκαιρίες, να δοθεί ώθηση σε αξιόπιστες εφοδιαστικές αλυσίδες και στην ανάπτυξη της συνεργασίας στην επιστήμη και την τεχνολογία».

Δεν έλειψε η συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν «εκτίμηση για τις προσπάθειες της Τουρκίας» σχετικά με την «πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα», ενώ ξεκαθάρισαν ότι «είναι κρίσιμης σημασίας ο συνεχιζόμενος διάλογος για διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, με αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου».

Στο μεταξύ, χτες ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ είχε μία κατά δήλωσή του «καλή επικοινωνία» με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν ενόψει της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας, «όπου θα λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για την τρομοκρατία, την αποτροπή και την άμυνα» όπως είπε, καταλήγοντας: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαθύτερη εμπλοκή και στο βάθος διευθετήσεις(2023-07-11 00:00:00.0)
Βήμα κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα στην Ανατολική Μεσόγειο(2022-09-20 00:00:00.0)
«Παίζει μεγάλο ρόλο», σημειώνει και η Γερμανία(2022-03-15 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο μπίζνες και ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί(2021-01-15 00:00:00.0)
Στη «δίνη» των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών(2020-07-04 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί και συνεργασίες μονοπωλίων(2014-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ