Τετάρτη 21 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κόντρα στο ρεύμα, με το κεφάλι ψηλά!

Παρέμβαση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Από την καρδιά της Αθήνας, το Σύνταγμα, όπου ξεδιπλώθηκε ένα γιγαντοπανό που έγραφε «Κόντρα στο ρεύμα, με το κεφάλι ψηλά! Σκέψου - δράσε - ζήσε χωρίς ναρκωτικά», δόθηκε το σύνθημα με το οποίο η ΚΝΕ ξεδιπλώνει μία πολύμορφη δραστηριότητα μπροστά στην 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Το απόγευμα της Κυριακής ο χώρος μπροστά στο προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην Ερμού φιλοξένησε μια πολύμορφη παρέμβαση της ΚΝΕ, που αγκαλιάστηκε από τη νεολαία, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και απευθύνοντας κάλεσμα στους νέους να μην αποδεχτούν τα ναρκωτικά σαν φυσικό φαινόμενο, να δυναμώσει ο αγώνας κόντρα σε όσους καλούν τη νέα γενιά να παραιτηθεί από τα όνειρά της.

Σε μια συμβολική κίνηση για την ανάδειξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, ο χώρος της εκδήλωσης φιλοξένησε 3on3 street basketball, με μεγάλη προσέλευση νέων, ιδιαίτερα μαθητών. Δίπλα λειτουργούσε έκθεση με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τη στάση των κυβερνήσεων και των άλλων κομμάτων.

Εκεί μπορούσε ο επισκέπτης να δει ότι «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που: Καταψήφισε τα νομοσχέδια που προλείαναν το έδαφος για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών για πάσα χρήση. Με επιστημονικότητα μελετά διαχρονικά το πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών και έχει επιστημονική θέση για το ενιαίο πλέγμα που συνδέει "πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη - έρευνα" για το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών. Στηρίζει τη "στεγνή" θεραπεία, η οποία είναι η μόνη ουσιαστικά αποτελεσματική, σε αντίθεση με πρακτικές που συντηρούν και διαιωνίζουν το πρόβλημα. Είναι πάντα δίπλα στους εργαζόμενους και στους αγώνες που δίνουν στα κέντρα απεξάρτησης, στα κέντρα πρόληψης. Παλεύει για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά!».


Στα ταμπλό καταγράφονταν μια σειρά νομοθετικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις των αστικών κομμάτων, που δείχνουν τη στρατηγική τους, ενώ παρατίθενται οι διεκδικήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη και έρευνα.

Συνειδητή στάση ζωής απέναντι στις εξαρτήσεις

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν εκπρόσωποι Συλλόγων Οικογένειας προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών, που βρίσκονταν στον χώρο της εκδήλωσης με ενημερωτικό υλικό.

Οπως σημείωσε από το βήμα της εκδήλωσης η Σ. Σκλαβενίτη εκ μέρους του ΕΣΥΝ: «Ακόμα μια χρονιά η χρήση και εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, συνολικά οι εξαρτητικές συμπεριφορές ακολουθούν δυστυχώς ανοδική πορεία, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Δυστυχώς οι αιτίες που στρέφουν τους νέους σε αναζήτηση ψευδεπίγραφων διεξόδων, για να ξεφύγουν από μία αφόρητη κοινωνική και προσωπική πραγματικότητα, είναι πιο οξυμένες από ποτέ. Για μία ακόμα χρονιά, όμως, η Κομμουνιστική Νεολαία επιμένει να αποτελεί τη μοναδική πολιτική νεολαία που δεν αποδέχεται αυτήν την κατάσταση, στέκεται αδιαπραγμάτευτα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, διαμορφώνει επιστημονική θέση, ενημερώνει, διεκδικεί. Η παρουσία του ΕΣΥΝ στις σημερινές εκδηλώσεις αποτελεί συνέχεια της σταθερής συνεργασίας και κοινής δράσης της ΚΝΕ σε εκατοντάδες μικρές ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις ανά την Ελλάδα, που δεν εξαντλούνται χρονικά σε επετείους όπως η Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι για κάποιους το μέτωπο απέναντι στον συμβιβασμό με τη χρήση ουσιών δεν είναι μόνο μια εκδήλωση κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι στους χρήστες και στις οικογένειές τους, αλλά μια συνειδητή στάση ζωής, που εκπορεύεται από την αρχή ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να μένει στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, οφείλει να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων».

Από το ΚΕΘΕΑ «Νόστος» η Αννα Δημητροπούλου αναφέρθηκε στο έργο του Κέντρου και στην απαξίωση και αποδυνάμωση των «στεγνών» προγραμμάτων: «Στέλνουν τη νεολαία στα υποκατάστατα και στον δρόμο, να είναι το σώμα σκυφτό και το μυαλό θολωμένο. Συμπορεύτηκα με το ΚΚΕ, ως υποψήφιά του στην Α' Πειραιά, γιατί έχει θέσεις, Πρόγραμμα, επιστημονικές προτάσεις για τα "στεγνά" προγράμματα και την απεξάρτηση. Γιατί πραγματικά θέλει τον νέο άνθρωπο όρθιο». Κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις 25 Ιούνη, «για να έχουμε πραγματικά "στεγνά" προγράμματα, για να έχουμε τα νιάτα αυτά που θα διαπρέψουν και θα αλλάξουν την κοινωνία - γιατί τα νιάτα είναι το μέλλον».

Ο Γ. Μαυραγάνης από τον Σύλλογο Οικογένειας του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «Στροφή», το οποίο αυτήν τη βδομάδα συμπληρώνει 35 χρόνια λειτουργίας, υπογράμμισε ότι οι γονείς στηρίζοντας τον αγώνα των παιδιών τους και όποτε δίνεται η ευκαιρία προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο για να ενημερωθεί, ενώ ευχαρίστησε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την πρόσκληση.

Το παρών στο Σύνταγμα έδωσαν επίσης οι Σύλλογοι Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» και «Διάβαση».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαβάστηκε η ανακοίνωση της προσωρινής διοίκησης της νεοσύστατης Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, που μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών διατυπώνει τις θέσεις των Συλλόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ