Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΓΚΡΟΜ ΔΙΩΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
Δεν θα περάσει το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης διαμηνύουν τα συνδικάτα

Απόλυση προέδρου κλαδικού συλλόγου στη Θεσσαλονίκη και «κλήση για εξηγήσεις» σε πρόεδρο σωματείου στην Αθήνα τα νέα κρούσματα

ΠΕΙΦΑΣΥΝ: Εργαζόμενοι συμπαρίστανται στον πρόεδρο του Σωματείου
ΠΕΙΦΑΣΥΝ: Εργαζόμενοι συμπαρίστανται στον πρόεδρο του Σωματείου
Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα τα περιστατικά της τρομοκρατίας που εξαπολύει η εργοδοσία σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, κλιμακώνοντας την επίθεσή της ειδικά μετά τις μεγάλες απεργίες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Μάρτη.

Χαρακτηριστικό είναι το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης που επιχειρεί η εργοδοσία της εταιρείας ΠΕΙΦΑΣΥΝ (φαρμακαποθήκη, μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, όπως αναφέρει η ίδια).

Τις μεθοδεύσεις της καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, το κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

Εκφραση αυτής της επίθεσης είναι η κλήση σε συνάντηση του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου με την κατηγορία της βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας! Εδώ θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, πριν από την κλήση στη συνάντηση αυτή, ο πρόεδρος και το επιχειρησιακό σωματείο είχαν καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας την εργοδοσία για mobbing (ηθική παρενόχληση εργαζομένων από την εργοδοσία, σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ) και ότι η τριμερής συνάντηση για την καταγγελία αυτή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Επομένως, ο χρόνος κλήσης του προέδρου δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίος.

Χτες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στα γραφεία της εταιρείας, ενώ την ίδια στιγμή απέξω παραβρέθηκαν για να στηρίξουν τον πρόεδρο και να καταγγείλουν το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το κλαδικό Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Μετά το τέλος της συνάντησης αναφέρθηκε ότι οι κατηγορίες για βία και παρενόχληση αποδείχθηκε πως είναι εντελώς ανυπόστατες. Αλλωστε, όπως σημειώνει το κλαδικό Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του πριν από τη συνάντηση, ο στόχος των κατηγοριών σε βάρος του προέδρου είναι προφανής, «...θέλουν να απαλλαγούν από το σωματείο, από πρωτοπόρους εργαζόμενους, για να μπορέσουν το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί τους. Να χτυπήσουν κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων όπως το ωράριο Δευτέρα - Παρασκευή, να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στον χώρο δουλειάς, να μην υπάρχει διεκδίκηση για αυξήσεις και άλλα δικαιώματα».

Ομως, «είναι γελασμένοι ότι με τέτοιες πρακτικές θα μπορέσουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και τα σωματεία». Στη συνέχεια το Συνδικάτο καλεί την εργοδοσία του ΠΕΙΦΑΣΥΝ «να πάρει πίσω την προσπάθεια να σπιλώσει τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου. Καλούμε τους εργαζόμενους όλου του ομίλου να στηρίξουν το επιχειρησιακό σωματείο τους, να μπουν μπροστά στη διεκδίκηση και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας». Ακόμα, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά τονίζει ότι «η τρομοκρατία και η εργοδοτική βία δεν θα περάσουν. Δεν θα επιτρέψουμε να σέρνονται οι εργαζόμενοι σε απολογίες επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα».

Τρομοκρατική απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Β. Ελλάδας

Σε μια ακόμα παρόμοια απαράδεκτη προσπάθεια, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Β. Ελλάδας απέλυσε η εργοδοσία του ομίλου της «Βιοδιάγνωσης», με σωματεία της Θεσσαλονίκης να οργανώνουν άμεση απάντηση καλώντας σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ. στο κατάστημα της εταιρείας (Αγίου Δημητρίου 91).

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα που απολύεται ένας πρωτοπόρος συνδικαλιστής, η εργοδοσία πιέζει για μετακινήσεις του υπόλοιπου προσωπικού για να καλύψει τα κενά από την υποστελέχωση, οδηγώντας σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει: «Η συνδικαλιστική δίωξη του συναδέλφου έρχεται λίγες μέρες μετά την αγωνιστική δράση που ανέπτυξε με αφορμή τις μεγαλειώδεις απεργίες για το έγκλημα στα Τέμπη. Μια απόλυση που έρχεται λίγες μέρες μετά την απόλυση εκλεγμένου συνδικαλιστή σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας.

Η απόλυση έγινε με την πρόφαση της περικοπής προσωπικού, λόγω "οικονομικών δυσχερειών", την ώρα που ο όμιλος έχει μπουκώσει από "ζεστό" χρήμα, μετά την απόφαση του κράτους και της κυβέρνησης να κάνει "δώρο" στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά εργαστήρια τον διαγνωστικό έλεγχο του λαού κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η εργοδοσία της "Βιοδιάγνωσης" θεωρεί πως με τέτοιες κινήσεις και συνδικαλιστικές διώξεις θα καταφέρει να εκφοβίσει τους εργαζόμενους.

Είναι γελασμένη. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Β. Ελλάδας συνυπογράφουν επίσης και καλούν σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση τα εξής Σωματεία: Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Χημικής Βιομηχανίας, Τύπου - Χάρτου, Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας, Φαρμάκου, Οικοδόμων, Μισθωτών Τεχνικών, Εμποροϋπαλλήλων, ΣΕΤΗΠ, Ενωση Λογιστών, ΕΝΙΘ, Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Παπανικολάου» και «Παπαγεωργίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ