Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Περισσότερες απελάσεις και επιλεκτική μετανάστευση

Καλύτερο έλεγχο της «παράτυπης μετανάστευσης» ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Κρίστιαν Λίντνερ, από το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), την ώρα που το Βερολίνο ετοιμάζεται να εγκρίνει νομοθεσία που θα κάνει τη Γερμανία πιο «ελκυστική» για ειδικευμένους εργαζόμενους από τρίτες χώρες, καθώς αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Οπως είπε ο Λίντνερ, η Γερμανία «δεν αποτρέπει επαρκώς την παράτυπη μετανάστευση» και πρέπει να απελαύνονται περισσότεροι μετανάστες που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους για άσυλο. «Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι παράτυπη μετανάστευση, που παρότι είναι παράνομη οδηγεί σε μόνιμη παραμονή και κοινωνικά επιδόματα», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα - επεσήμανε - «πρέπει να καταστεί ευκολότερο για τους μετανάστες με προσόντα οι οποίοι θέλουν να έρθουν να δουλέψουν στη Γερμανία να το κάνουν, για παράδειγμα με την αναγνώριση των πτυχίων τους».

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία το 2022 έφτασε τους 217.774, αυξήθηκε κατά 47% σε ετήσια βάση και ήταν ο υψηλότερος από οποιαδήποτε χρονιά μετά το 2016, σύμφωνα με δεδομένα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ασύλου (BAMF). Το τελευταίο διάστημα, δήμοι στη Γερμανία διαμαρτύρονται ότι έχουν εξαντληθεί πλέον οι δυνατότητές τους να υποδεχτούν μετανάστες.

Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο έχουν καταγωγή από τη Συρία (70.976), το Αφγανιστάν (36.358) και την Τουρκία (23.938).

Περισσότερους από 1 εκατ. πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία υποδέχτηκε η Γερμανία από τα τέλη Φλεβάρη του 2022, εκείνοι όμως δεν υπέβαλαν αιτήσεις για άσυλο, καθώς τους δόθηκε αυτόματα προσωρινή διεθνής προστασία, μέσω μιας Οδηγίας της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ