Σάββατο 9 Ιούλη 2022 - Κυριακή 10 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι στον κοινό αγώνα!

Το Σάββατο 23 Ιούλη η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση των μεταναστών εργατών γης

Από τη μεγάλη διαδήλωση των εργατών γης τον περασμένο Ιούνη στην Ηλεία
Από τη μεγάλη διαδήλωση των εργατών γης τον περασμένο Ιούνη στην Ηλεία
Μια νέα μεγάλη πρωτοβουλία, συνέχεια όλων των προηγούμενων δράσεων που σταθερά αναπτύσσουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μεταναστών εργατών γης στα χιλιάδες στρέμματα φράουλας και άλλων καλλιεργειών σε Βόρεια Ηλεία και Δυτική Αχαΐα, παίρνουν τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας από κοινού με το κλαδικό Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και τη Συντονιστική Επιτροπή των μεταναστών εργατών γης, με την πολιτιστική εκδήλωση που οργανώνουν για το Σάββατο 23 Ιούλη.

Πρωτοβουλία - συνέχεια του αγώνα που έχουν αναπτύξει οι συνδικαλιστικοί φορείς, από τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής τον περασμένο Οκτώβρη, τις συγκεντρώσεις στη Νέα Μανωλάδα τον χειμώνα και την άνοιξη, τις παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής) και σε τοπικούς φορείς (6η ΥΠΕ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.α.), αλλά και το τελευταίο μεγάλο συλλαλητήριο των χιλιάδων «κολασμένων της Γης» στις 4 Ιούνη, που έφτασε έως τη Βάρδα.

Αγώνα ο οποίος ως επόμενο μεγάλο σταθμό έχει την πολιτιστική εκδήλωση της 23/7 στο Δημοτικό Γήπεδο Νέας Μανωλάδας (7.30 μ.μ.), για την οποία απευθύνεται κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, με κεντρικό σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι στον κοινό αγώνα».

«Είμαστε στην αρχή και συνεχίζουμε...»

«Από το 2005 - 2006 βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης», τονίζει στον «Ριζοσπάστη» η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, και προσθέτει:

«Φτάσαμε στο 2022 ώστε να δείξει ένα ενδιαφέρον το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για όσους δεν έχουν έγγραφα διαμονής, όμως και αυτό επιτεύχθηκε μέσα από τους αγώνες μας και ιδιαίτερα αυτούς του τελευταίου διαστήματος».

Στέκεται στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να ντρέπονται κυβερνήσεις όπως η σημερινή της ΝΔ για την καθυστέρηση λήψης μέτρων, αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση δεν είχε δει το πρόβλημα και σήμερα κάνει ότι ενδιαφέρεται. Επίσης, περιφερειακές και τοπικές αρχές, όπως ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης, που είναι και γιατρός και δεν βλέπει τα υγειονομικά ζητήματα». Επίσης, δείχνοντας τη σημασία της οργανωμένης παρέμβασης των συνδικαλιστικών φορέων και της συμμετοχής στον αγώνα και των εργατών γης, υπογραμμίζει:

«Ηρθαν κι άλλοι στη Μανωλάδα, σαν τις "φωτοβολίδες", και εξαφανίστηκαν. Δεν τους ενδιέφερε επί της ουσίας το πρόβλημα. Η σταθερή μας δράση ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η συζήτηση για τις άδειες διαμονής και εργασίας. Εμείς παλεύουμε το ίδιο για τους Ελληνες και τους μετανάστες εργάτες, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά. Μπορεί σήμερα εμείς να μένουμε σε σπίτια, όμως τα χρωστάμε, και αύριο μπορεί να βρεθούμε κι εμείς στα θερμοκήπια. Αγωνιζόμαστε επιπλέον για υγεία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τα ελάχιστα που έχουμε πετύχει είναι κάτι, αλλά είμαστε στην αρχή. Συνεχίζουμε, αυτό έχει σημασία».

«Εχουμε δρόμο να διανύσουμε»

«Αγωνιστικά βρεθήκαμε από τη Νέα Μανωλάδα στη Βάρδα με 3.000 εργάτες στο πλευρό μας. Πήγαμε επίσης στην 6η ΥΠΕ, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και σε κάθε αρμόδιο τοπικό φορέα», τονίζει από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, που στέκεται και στην καθοριστική συμβολή - βοήθεια της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα θυμίζει το εξής περιστατικό:

«Πρόσφατα διακόπηκε η υδροδότηση στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας, αφήνοντας χωρίς πόσιμο νερό χιλιάδες εργάτες γης, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους. Η άμεση παρέμβασή μας στον δήμαρχο Ανδραβίδας - Κυλλήνης έφερε αποτέλεσμα».

Ο συνεχής αγώνας, συνεχίζει, έφερε ως αποτέλεσμα τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που παρέχουν μια ελάχιστη προστασία για τα δικαιώματα των εργατών. Ειδικά για τους εμβολιασμούς αναφέρει: «Εχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Πρέπει να ξεπεραστούν και τα εμπόδια που βάζουν οι εργοδότες, με το να μην αφήνουν τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν για να μη λείπουν από τη δουλειά, αλλά και η 6η ΥΠΕ με το υπουργείο Υγείας, που κωλυσιεργούν».

Δίπλα τους και το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων

Δίπλα στους μετανάστες εργάτες γης έχει βρεθεί και το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, με τον πρόεδρό του, Γιώργο Σταθόπουλο, να εξηγεί ότι «ο αγώνας αυτός συνδέεται με τις συνθήκες εργασίας και την κατάσταση που βιώνουν και άλλοι συνάδελφοί μας εργάτες γης σε πολλές περιοχές της χώρας», προσθέτοντας: «Υπάρχουν αποτελέσματα αυξήσεων στα μεροκάματα, όπως στην Αττική, με την παρέμβαση και συμβολή και της Ομοσπονδίας μας, και σ' αυτήν την κατεύθυνση εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθάμε να οργανώνεται ο αγώνας όλων των συναδέλφων μας».

Οι συνδικαλιστικοί φορείς και η Συντονιστική Επιτροπή καλούν τους μετανάστες εργάτες γης αλλά και τους Ελληνες εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό «παρών» στο νέο αγωνιστικό - πολιτιστικό αντάμωμα στις 23 Ιούλη, με εμπιστοσύνη στη δική τους δύναμη και στον αγώνα τους. Και να απαιτήσουν:

Αδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Αμεσα να ξαναρχίσει ο εμβολιασμός για την πανδημία και άλλες ασθένειες, να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν για όλους τους μετανάστες εργάτες γης αριθμός ασφάλισης, απρόσκοπτη πρόσβαση σε εξετάσεις - φάρμακα και ο αναγκαίος ιατρικός εξοπλισμός στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

«Η πρόσφατη τεράστια διαδήλωση, ο κοινός βηματισμός Ελλήνων και μεταναστών δείχνει τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης. Οι μετανάστες εργάτες έστειλαν μήνυμα ότι μαζί με τους Ελληνες εργάτες δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους», τονίζεται στο κάλεσμα, που καταλήγει με το σύνθημα «Συνεχίζουμε - δυναμώνουμε τον αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ