Παρασκευή 1 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ενταση Ντράγκι - Κόντε με φόντο τις εξελίξεις στα Πέντε Αστέρια

Συνεχίζονται οι πολιτικές αναταράξεις και διεργασίες στην Ιταλία, που πυροδότησε περαιτέρω η αποχώρηση του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο, από το Κίνημα 5 Αστέρων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, επέστρεψε προχτές βράδυ από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν, εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S), Τζ. Κόντε, το κόμμα του οποίου είναι βασικός κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο Κόντε εξοργίστηκε με αναφορές πως ο Ντράγκι ζήτησε από τον ιδρυτή του M5S, Μπ. Γκρίλο, να τον αποπέμψει από την αρχηγία του κόμματος. Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης το διέψευσαν κατηγορηματικά, ωστόσο ο Κόντε έκανε λόγο για «σοβαρή ανάμειξη» του πρωθυπουργού στα εσωτερικά του κόμματος.

Μετά την πρόσφατη αποχώρηση του Ντι Μάιο και άλλων 61 βουλευτών και γερουσιαστών από την κοινοβουλευτική ομάδα του M5S η συμμετοχή και στήριξη του κόμματος στην κυβέρνηση δεν θεωρείται πλέον καθοριστικής σημασίας. Ο Κόντε και άλλα μέλη των Πέντε Αστέρων έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Ντράγκι για χειρισμούς σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αποστολή βαρέων όπλων από την Ιταλία και για αδιαφανείς διαδικασίες που παρέκαμπταν το Κοινοβούλιο.

Χτες ο Μ. Ντράγκι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σ. Ματαρέλα, με θέμα την πορεία της πολυκομματικής κυβέρνησης και την ένταση που προέκυψε με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Στη συνέχεια, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία της, θεωρώντας δεδομένη και τη συμμετοχή του M5S. «Η συμβολή των Πέντε Αστέρων ήταν και είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεν θέλουμε να περιοριστεί σε μια απλή κοινοβουλευτική στήριξη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Τζ. Κόντε, και επανέλαβε ότι δεν θέλησε ποτέ να αναμειχθεί σε εσωτερικά θέματα της συγκεκριμένης πολιτικής δύναμης.

Σε σχέση με την Ουκρανία, τέλος, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ και του G7 θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, με κάθε μέσο, μέχρις ότου είναι αναγκαίο, αν και υπάρχει διάθεση να ξεκινήσει μια σοβαρή διαπραγματευτική διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ