Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να γενικευτεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων

Με τροπολογία που κατέθεσε προχτές στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να επιταχύνει το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, που με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει αρχίσει ακόμα αν και έχουν περάσει δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα, να συνάψει συμβάσεις για τα σχολικά γεύματα μέχρι τις 31 Δεκέμβρη, κατά παρέκκλιση των εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, με στόχο την παράκαμψη της δικαστικής εμπλοκής που υφίσταται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον διαγωνισμό του ΟΠΕΚΑ για το πρόγραμμα.

Παρά τη νέα αυτή ρύθμιση, πάντως, η ουσία παραμένει ότι ακόμα δεν έχουν αρχίσει να μοιράζονται τα γεύματα στους μαθητές και θα καθυστερήσουν κι άλλο, ενώ είναι γνωστές οι χρονοβόρες διαδικασίες του και η κυβέρνηση δεν προέβλεψε να τις ξεκινήσει εγκαίρως και να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Παρέμβαση του ΚΚΕ για τα σεισμόπληκτα σχολεία της Κρήτης

Να συμπεριληφθούν, με κατεπείγουσες διαδικασίες, στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων όλα τα σχολεία των σεισμόπληκτων περιοχών της Κρήτης ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Ενα και πλέον μήνα μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, οι κάτοικοι συνεχίζουν να δίνουν αγώνα για να ορθοποδήσουν, χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη από το κράτος.

Ειδικότερα, οι σεισμόπληκτοι μαθητές βιώνουν μια δύσκολη και πρωτοφανή κατάσταση μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Πέρα από το σύνολο των μέτρων που είναι κατεπείγουσα ανάγκη να ληφθούν, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους στη μόρφωση και την ασφαλή σχολική στέγη (έχει κατατεθεί η 401/18.10.2021 σχετική Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ), επιβάλλεται να κινηθούν αμέσως οι απαραίτητες διαδικασίες για να ενταχθούν όλα τα σχολεία των σεισμόπληκτων περιοχών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (γενικά και ειδικά σχολεία) στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων.

Τα σχολικά γεύματα (ανεξάρτητα από τα τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος) μπορούν να αποτελέσουν στήριγμα για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών (ντόπιων και μεταναστών), που στην πλειοψηφία τους έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχουν πληγεί από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και της οικονομικής κρίσης που επιτάχυνε η διαχείριση της πανδημίας (αναγκαστικό κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, αναστολές εργασίας, οικονομική ζημία που υπέστησαν οι αγρότες κ.τ.λ)».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τους υπουργούς να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθούν όλα τα σχολεία των σεισμόπληκτων περιοχών στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων και να επεκταθεί στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού της Κρήτης το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων.

  • Παράλληλα, με άλλη Ερώτησή του στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, το ΚΚΕ ζητά να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της Κρήτης, να μην υποβιβαστεί κανένα σχολείο και να ανακληθούν οι αποφάσεις για την αναστολή λειτουργίας 31 σχολείων στο νησί. Με την Ερώτηση ζητά προσλήψεις εκπαιδευτικών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, για να καλυφθούν όλα τα κενά και να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ