Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Νέες διευκολύνσεις και προνόμια στην COSCO, σε βάρος του λαού του Πειραιά

Σήμερα στις 7 μ.μ. στο Πασαλιμάνι συλλαλητήριο από σωματεία και φορείς

Νέα προνόμια και επιπλέον παραχωρήσεις σε βάρος και των τελευταίων ελεύθερων χώρων, του περιβάλλοντος, ακόμα και της υγείας του λαού του Πειραιά έρχεται να προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ προς τον ΟΛΠ, δηλαδή την COSCO, με σχετικό νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, φέρει τον τίτλο «Σύμβαση Παραχώρησης σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Πειραιώς» μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ» και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Τετάρτη.

Η σύμβαση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον λαό του Πειραιά και των φορέων του, κάτι που θα εκφραστεί και στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν σήμερα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κανάρη, στο Πασαλιμάνι, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η ΕΝΕΔΕΠ (το σωματείο των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO), το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, ενώ απόφαση συμμετοχής έχουν πάρει οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Η στοργή του παιδιού», Πειραιά «Η πρόοδος», Κορυδαλλού κ.ά.

Η συμπληρωματική σύμβαση είναι το κερασάκι στην τούρτα της μεταβίβασης και του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, που έγινε στις 19 Σεπτέμβρη. Η μεταβίβαση αυτή ήταν όρος της σύμβασης που είχε υπογράψει εν μέσω πανηγυρισμών η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το κινεζικό μονοπώλιο τον Ιούνη του 2016. Προβλεπόταν η μεταβίβαση τότε του 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, συν τη μεταβίβαση και του 16% των μετοχών 5 χρόνια μετά, κάτι που έρχεται να υλοποιήσει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Με τη σύμβαση, για να έχει αντίκρισμα και η μεταβίβαση του 16%, παραχωρούνται και νέα «εδάφη» στην COSCO, νέα προνόμια, όπως είναι η διευκόλυνσή της ουσιαστικά να απαλλαγεί από συμβατικές της υποχρεώσεις τις οποίες δεν θεωρεί και τόσο επικερδείς, π.χ. τη βελτίωση των υποδομών στη Ζώνη ή την υποχρέωση έστω να ενημερώνει για τις επενδύσεις της. Της δίνεται έτσι ουσιαστικά το ελεύθερο να κατασκευάσει π.χ. και την τέταρτη προβλήτα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις γύρω περιοχές, χωρίς να πάρει κανείς είδηση. Επιπλέον, της δίνεται και επίσημα το «OK» να καταστρέψει την περιοχή απείρου κάλλους όπου διαφυλάσσεται αναντικατάστατη πολιτιστική κληρονομιά, δηλαδή την Πειραϊκή, ώστε να τη μετατρέψει σε προβλήτα για κρουαζιερόπλοια.

Ρεσιτάλ κοροϊδίας

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, μιλώντας χτες στην Επιτροπή ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και όλων των μεγάλων λιμανιών, που προωθεί η κυβέρνηση, «είναι κομβικής σημασίας για την εθνική οικονομία και τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή». Επιβεβαίωσε έτσι ότι αυτό για το οποίο αγωνιά η κυβέρνηση είναι να «τρέξει» τους στόχους της αστικής τάξης για Ελλάδα - διαμετακομιστικό κόμβο, ώστε να ενισχύσει τον ρόλο της στους ανταγωνισμούς που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή τις μπίζνες και τα κέρδη της, με τον λαό να πληρώνει βαριές συνέπειες σε κάθε πτυχή της ζωής του.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ρεσιτάλ κοροϊδίας των εργαζομένων, καταψήφισε τη συμπληρωματική σύμβαση, που είναι συνέχεια της δικής του σύμβασης από το 2016! Το επιχείρημα που επιστράτευσε ο εισηγητής του, Ν. Σαντορινιός, δείχνοντας πόσο κοινή είναι η στρατηγική ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι η σύμβαση «φέρνει πίσω την επένδυση στο λιμάνι» και ότι επιτέλους πρέπει «να βάλουμε τον ΟΛΠ (σ.σ. δηλαδή την COSCO) σε ράγα ανταγωνιστικότητας»! Είπε ακόμα, για να δείξει τις ...«ριζικές» διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, ότι «ναι, πιστεύουμε ότι ήταν λάθος η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ», γιατί «εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα λιμάνια δεν πρέπει να παραχωρούνται εν συνόλω αλλά κατά χρήση, όπως συμβαίνει στο 86% των λιμανιών της Ευρώπης», δηλαδή ...δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης.

Θυσιάζουν τη ζωή του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση των σωματείων του Πειραιά συνολικά στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τονίζοντας ότι κριτήριο είναι το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και ότι αυτό το πληρώνουν πολύ ακριβά οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, με την εργασιακή ζούγκλα και τα εργατικά ατυχήματα, οι αυτοαπασχολούμενοι, που τους ποδοπατάει το μονοπώλιο, συνολικά ο λαός του Πειραιά με τη συνεχή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος, τον αποκλεισμό από κάθε πρόσβαση στη θάλασσα, αλλά και τον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή ενός σοβαρού βιομηχανικού ατυχήματος, καθώς οι εγκαταστάσεις της COSCO, όπως επίσης της «Oil One» και των άλλων εταιρειών πετρελαιοειδών, έχουν φτάσει ανάμεσα στα σπίτια τους. Ο Ν. Ξουράφης κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.

Ως ...απατημένοι σύζυγοι εμφανίστηκαν στην ακρόαση φορέων οι δήμαρχοι Περάματος, Κερατσινίου και Περάματος Ν. Μώραλης, Β. Βρεττάκος και Γ. Λαγουδάκης αντίστοιχα (ΝΔ ο πρώτος, ΣΥΡΙΖΑ οι άλλοι δύο), οι οποίοι είχαν βάλει πλάτες για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, περιμένοντας, λέει, οφέλη και ανταπόδοση από το μονοπώλιο, όμως είδαν το αντίθετο.

Ακόμα πιο βαριές οι επιπτώσεις για τον λαό του Πειραιά

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καταγγέλλοντας και καταψηφίζοντας τη σύμβαση, αναφέρθηκε στις δραματικές επιπτώσεις που έχει μέχρι τώρα η ενίσχυση της δράσης των μονοπωλίων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ προειδοποίησε ότι η νέα εξέλιξη θα σηματοδοτήσει ακόμα χειρότερες συνέπειες για τους εργαζόμενους και τον λαό για τα κέρδη των ομίλων και τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση.

Κατήγγειλε ότι είναι κοινή στρατηγική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η «απελευθέρωση» των λιμενικών υπηρεσιών, με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και την παραχώρηση στα μονοπώλια φιλέτων στρατηγικής σημασίας για τον λαό, ενώ ο μεταξύ τους καβγάς είναι προσχηματικός, όπως και στις περιπτώσεις της ΔΕΗ, του Ελληνικού κ.λπ.

«Οπως και το 2016, έτσι και σήμερα το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την τροποποίηση της σύμβασης, η οποία μάλιστα με φωτογραφικές διατάξεις νομιμοποιεί παρανομίες και παρατυπίες του ΟΛΠ προς όφελος των επενδυτών», επεσήμανε και κάλεσε με τη σειρά της σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ