Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Ηχηρό μήνυμα από τους διαδηλωτές

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μία απαγορευμένη ζώνη αρκετών τετραγωνικών χιλιομέτρων, πάνω από 40.000 αστυνομικοί, μυστικοί, πράκτορες αλλά και στρατιώτες, είναι η εικόνα της Νέας Υόρκης εξαιτίας της διεξαγωγής των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη για συναισθηματικούς λόγους και για «αλληλεγγύη»...

Δέκα οικοδομικά τετράγωνα περιμετρικά γύρω από το ξενοδοχείο «Γουόλντορφ Αστόρια» είναι τα όρια που έχει καθορίσει η αστυνομία της πόλης, έχει δε απαγορεύσει την κυκλοφορία ακόμη και για τους περαστικούς, τις πέντε μέρες που θα διαρκέσουν οι εργασίες του Φόρουμ. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα ασφαλείας έχουν επεκταθεί έως και την έδρα του ΟΗΕ, που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το «Γουόλντορφ Αστόρια».

Η απόφαση αυτή των αρχών της Νέας Υόρκης ελήφθη καθώς εκφράζονταν φόβοι για μαζικές διαδηλώσεις των φορέων όπως οι Φοιτητές για την Παγκόσμια Δικαιοσύνη, η συμμαχία «Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός», η Public Citizen και η International ANSWER, γνωστή από τις μαζικότατες αντιπολεμικές διαδηλώσεις που οργάνωσε στις ΗΠΑ, και η Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, που καλεί τους Νεοϋορκέζους να «αντεπιτεθούν στον πραγματικό τρόμο, τον τρόμο των επιχειρήσεων».

Η αυλαία των διαδηλώσεων ήταν την Πέμπτη, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Φόρουμ, οπότε πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στην 5η Λεωφόρο, έξω από τα γραφεία της αμερικανικής βιομηχανίας ειδών ένδυσης «GAP», με πρωτοβουλία της αμερικανικής εργατικής συνομοσπονδίας AFL-CIO, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παιδική εργασία σε διάφορες χώρες του Τρίτου Κόσμου για την κατασκευή των προϊόντων της. Στη συγκέντρωση μετείχαν περίπου 1.000 διαδηλωτές με επικεφαλής τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας, Τζον Σουίνι, που δήλωσε: «Νομίζω ότι στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα». Κρατώντας πανό με συνθήματα κατά της οικονομικής εκμετάλλευσης, οι συμμετέχοντες πέρασαν μπροστά από τα μεγάλα πολυκαταστήματα ρούχων και κοσμημάτων της Fifth Avenue, κάτω από το άγρυπνο μάτι εκατοντάδων αστυνομικών. Νωρίτερα το πρωί είχαν γίνει τρεις συλλήψεις. Δύο από τους συλληφθέντες, μέλη της οργάνωσης για το AIDS ACT UP, είχαν αναρτήσει σε κεντρική γέφυρα της πόλης ένα πανό με το σύνθημα «ΤΟ AIDS ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ». Αλλος ένας διαδηλωτής συνελήφθη για πρόκληση μικρών ζημιών σε βιτρίνα καταστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ