Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Φρέσκο χρήμα» στους επιχειρηματικούς ομίλους με αιμοδότη τους λαούς

Με διαδοχικά μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, τόσο από τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να θωρακίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους για την καπιταλιστική κρίση, εστιάζοντας σε αυτήν τη φάση στα δάνεια από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την απαλλαγή της εργοδοσίας από μέρος των μισθών, και με το βλέμμα στα παζάρια γύρω από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν εκ νέου και στην ατζέντα της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ της περασμένης Παρασκευής, όπου και επικυρώθηκε η απόφαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος SURE, με τον επίτροπο Οικονομικών Π. Τζεντιλόνι να ξεκαθαρίζει πως η υπογραφή των εγγυήσεων που πρέπει να δοθούν, από τις χώρες - μέλη, αποτελεί όρο ώστε να δανειστεί η Κομισιόν από τις αγορές τα προβλεπόμενα κεφάλαια ύψους 100 δισ. ευρώ, που κατόπιν θα κατευθυνθούν με τη μορφή δανείων, τα οποία θα πληρώσουν ξανά οι λαοί στα κράτη - μέλη.

Παράλληλα έγινε συζήτηση και για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Μάη και οι όροι του αποτελούν ένα ακόμα πεδίο σφοδρών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα κράτη - μέλη, με μόνη κοινή συνισταμένη το φόρτωμα των βαρών στις πλάτες των λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο και ως έναν ακόμα εύθραυστο συμβιβασμό, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκ. Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μ. Μακρόν παρουσίασαν χτες τη γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500 δισ., τα οποία θα αντληθούν μέσω της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα δοθούν στους τομείς και τις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο με τη μορφή επιδοτήσεων, ενώ σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το σχέδιο προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν «υγιείς οικονομικές πολιτικές» και ένα «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», ενώ τα σχετικά ποσά θα αποπληρωθούν στους δανειστές μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ (βλέπε αναλυτικότερα σελ. 23).

Από την πλευρά του εγχώριου κεφαλαίου, ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας αναφορικά με το υπό διαμόρφωση Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε την αναγκαιότητα «να είναι γενναίο σε μέγεθος, να είναι εμπροσθοβαρές, να έχει μεγάλη διάρκεια, να έχει ευελιξία, να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά - κυρίως - κλάδους και χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση».

Μπαλαντέρ ο μηχανισμός του ESM

Παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή επικυρώθηκε η ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού χρηματοδότησης των κρατών - μελών από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). O επικεφαλής του, Κλ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε σχετικά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να «εξοικονομήσει» 800 εκατ. ευρώ αν κάνει χρήση της δυνατότητας δανεισμού, λέγοντας πως θα έπαιρνε το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ για μία 10ετία και με τα σημερινά επιτόκια στη δευτερογενή αγορά θα μπορούσε να εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ, καθώς ο ESM δανείζεται με περίπου μηδενικό επιτόκιο.

Από την πλευρά του ο Χρ. Σταϊκούρας άφηνε ανοιχτό ως εφεδρεία το ζήτημα προσφυγής στον μηχανισμό του ESM, λέγοντας πως «η Ελλάδα, με τα σημερινά δεδομένα, δεν χρειάζεται να το πράξει. Επειδή όμως κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας, είναι χρήσιμο για όλα τα κράτη - μέλη να υπάρχει ένα πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα τους».

Χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών επαναλάμβανε πως «επειδή με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι δύσκολο να φτάσουν στη χώρα μας πριν από τον Ιούλιο, προχωράμε στα μέτρα στήριξης που έχουμε σχεδιάσει με εθνικούς πόρους», σημειώνοντας ότι «χρησιμοποιούνται ταμειακά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά ταυτόχρονα αντλούνται και πόροι από τις αγορές».

Πρόκειται για την αξιοποίηση της διαθέσιμης ρευστότητας κρατικών φορέων, όπως από τα ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ιδρύματα κ.ά. τα οποία με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκαν να καταθέσουν τη διαθέσιμη ρευστότητα στον ενιαίο λογαριασμό που τηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδας, με κοινό στόχο τον «αποτελεσματικό έλεγχο» αλλά και το χτίσιμο των λεγόμενων «δημοσιονομικών αποθεμάτων», που μεταξύ άλλων αποτελούν «κράχτη» για τους «επενδυτές».

Ταυτόχρονα ο Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο «Capital», επιβεβαίωσε ότι «στόχευση της κυβέρνησης είναι να μη χρησιμοποιήσουμε τα 15,7 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται κυρίως από τον ESM», όπως βέβαια προβλέπεται στη «μεταμνημονιακή» συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «μόνο μια σημαντική αλλαγή των δεδομένων της υγειονομικής κρίσης θα μας έκανε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αυτό».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι θα αξιοποιηθούν όλοι οι πόροι του ΕΣΠΑ, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διαμορφωθεί φέτος περίπου στα 8 δισ. ευρώ (από 6,75 δισ. σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό) λόγω της αύξησης των δαπανών για συγχρηματοδοτούμενα έργα, που επιδοτούνται και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ