Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Απειλές Τραμπ με φόντο σφοδρούς ανταγωνισμούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Επιπρόσθετη ένταση προκαλούν στον Περσικό Κόλπο οι τελευταίες απειλές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου την οποία προκαλούν οι σύνθετοι και σφοδροί ανταγωνισμοί μεταξύ μονοπωλίων Ενέργειας και η χαμηλή διεθνής ζήτηση για «μαύρο χρυσό», εξαιτίας των περιορισμών που προκαλεί η πανδημία στις μετακινήσεις και την παραγωγή.

H κυβέρνηση των ΗΠΑ διέταξε τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που πλέουν στον Περσικό να χτυπήσουν ιρανικά ταχύπλοα του Πολεμικού Ναυτικού «σε περίπτωση που επαναλάβουν επικίνδυνους ελιγμούς και άλλες παρενοχλήσεις». Αφορμή έδωσε την περασμένη Τετάρτη η επιτυχής εκτόξευση του πρώτου ιρανικού στρατιωτικού δορυφόρου NOOR-1, που τέθηκε σε τροχιά σε απόσταση 425 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης. Η εξέλιξη φάνηκε να αιφνιδιάζει τις αμερικανικές αρχές, που έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ιράν για «παραβίαση διεθνών αποφάσεων» όπως η 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μολονότι αυτή αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο αρχηγός των «Φρουρών της Επανάστασης», υποστράτηγος Χουσέιν Σαλαμί, διέταξε το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό να καταστρέψει «οποιαδήποτε αμερικανική τρομοκρατική δύναμη στον Περσικό Κόλπο απειλεί την ασφάλεια είτε των πολεμικών είτε των μη πολεμικών πλοίων του Ιράν». Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε επισήμως για τις απειλές Τραμπ μέσω του πρέσβη της Ελβετίας στην Τεχεράνη, που λειτουργεί ως ενδιάμεσος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο δε ταξίαρχος Αμίρ Αλί Χατζιχαντέχ διεμήνυσε ότι παρά τις κυρώσεις, το Ιράν ενισχύει τη στρατιωτική του ισχύ και την ασφάλειά του, μένοντας έτοιμο «και για νέες εκπλήξεις».

Ρευστότητα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου

Η πρόσθετη ένταση στις από καιρό τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν σημειώνεται σε μία περίοδο σημαντικής πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, που οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, με χαρακτηριστική την ασίγαστη κόντρα ανάμεσα σε ανταγωνιστικά μονοπώλια Ενέργειας (υδρογονανθράκων και Ανανεώσιμων Πηγών). Η πρόσφατη αντιπαράθεση ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία σχετικά με τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής, που προκάλεσε σημαντική ζημιά κυρίως στις αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου, υποτίθεται ότι έληξε στα μέσα Απρίλη με μία συμφωνία για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια τη μέρα από το Μάη. Τα γεγονότα όμως δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο και δύσκολα μπορεί να επιλυθεί με αυτή τη συμφωνία ή με κάποια νέα μεταξύ χωρών μελών και μη του ΟΠΕΚ (σχήμα γνωστό ως OΠΕΚ+).

Ας μην ξεχνάμε ότι τη Δευτέρα η τιμή του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου ανά βαρέλι για συμβόλαια που αφορούν την παράδοσή του το Μάη βρέθηκε στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό της, με τους επενδυτές να φτάνουν στο σημείο ...να πληρώνουν τους αγοραστές για να ξεφορτωθούν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης! Μία μέρα μετά (21/4), το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ πωλήθηκε κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 20 δολαρίων το βαρέλι.

Οπως φαίνεται, η νέα καπιταλιστική κρίση που ξεπροβάλλει - και απλά επισπεύδεται από τις συνέπειες της πανδημίας - θα οξύνει περαιτέρω τον ανταγωνισμό, με χαμένους μονίμως τους λαούς, όσο δεν αμφισβητούν οργανωμένα και μαζικά την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ