Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι «Αμερικανικές Γωνιές» στην Ελλάδα

Στα τέλη του 2003 η αμερικάνικη πρεσβεία έστησε την πρώτη «Αμερικανική Γωνιά» στη χώρα μας, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, και την επόμενη χρονιά σε Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, Ξάνθη και Σπάρτη. Ακολούθησαν το 2005 οι «γωνιές» στην Κέρκυρα και στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην Αθήνα.

Σήμερα, λειτουργεί το «Αμερικανικό Κέντρο Αθήνας», το «UTech Lab» (ιδρύθηκε το 2011) στο Ιδρυμα Ευγενίδου στον Πειραιά, ενώ οι υπόλοιπες «Αμερικανικές Γωνιές» μετονομάστηκαν το 2017 σε «YouthLab», για να καταλήξουν πλέον να ονομάζονται «TechLab». Ειδικά το «Xanthi TechLab» συμπεριλαμβάνεται στις «ενισχυμένες Αμερικανικές Γωνιές» της Ευρώπης, «χάρη στη δυνατότητά του να λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας με τους διαφορετικούς πληθυσμούς της Θράκης».

Ανάμεσα στα διπλωματικά τηλεγραφήματα του αμερικανικού ΥΠΕΞ που διέρρευσαν το 2010, περιέχονται πολλά που αναφέρονται στο πρόγραμμα των «Αμερικανικών Χώρων».

Πιο συγκεκριμένα, σε τηλεγράφημα της πρεσβείας της Αθήνας,5 το 2008, αναφέρεται πως «η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Γενικών Αρχείων του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας συνέβαλε στην επιλογή των ιδρυμάτων που θα φιλοξενήσουν τις "Γωνιές" παρέχοντας το λεπτομερές προφίλ των υποψηφίων». Το τηλεγράφημα προσθέτει πως «το Ελληνικό υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να υποστηρίζει σημαντικά (σ.σ. το πρόγραμμα) αν και δεν μπορεί να συνεισφέρει στη χρηματοδότησή του».

Επίσης, αναφέρει πως «η πρεσβεία συμφώνησε στην ίδρυση ενός δικτύου 6 "βιβλιοθηκών" οι οποίες θα εξυπηρετούν ποικίλα κοινά, συμπεριλαμβανομένων νεανικών και μουσουλμανικών κοινών σε όλη την Ελλάδα», δίνοντας το παράδειγμα της Ξάνθης, όπου «ζουν πολλοί φοιτητές, ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός της είναι Μουσουλμάνοι». Συνεχίζει περιγράφοντας πώς, από το 2006 και μετά, η πρεσβεία βελτίωσε τα αρχικά περιορισμένα αποτελέσματα του προγραμματισμού της για τους «Αμερικανικούς Χώρους».

Σε άλλο διπλωματικό τηλεγράφημα6, του 2008,η πρεσβεία αναφέρει ότι σκοπεύει να παρουσιάσει στις ελληνικές «Αμερικανικές Γωνιές», σε δημόσια σχολεία και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα την περιοδεύουσα έκθεση «Απεικονίζοντας την Αμερική». «Ανθρωπος - κλειδί» για την επιτυχία του προγράμματος χαρακτηρίζεται ο σχολικός σύμβουλος του υπουργείου για τους καθηγητές Αγγλικών.

Θυμίζουμε ότι ο περίφημος «Στρατηγικός Διάλογος» Ελλάδας - ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται από τη ΝΔ, περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα «Περιφερειακή Συνεργασία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών», όπου εντάσσονται και προγράμματα όπως αυτό των «Αμερικανικών Χώρων».

Θυμίζουμε επίσης ότι μία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την παραπέρα ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής συνεργασίας, με κριτήριο τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ελληνικής αστικής τάξης, όπως σημειώνεται στη λεγόμενη «Ολοκληρωμένη Εκθεση» («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα (2018), είναι η «καλλιέργεια θετικής άποψης των αμερικανοελληνικών σχέσεων» και «η κατανόηση από τους Ελληνες πολίτες των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ στην περιοχή», ώστε να «υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή».

Ο λόγος ειδικά στη χώρα μας είναι ότι «ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και στα πολιτικά ζητήματα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ