Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Προς συναινετική εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, θα είναι όπως όλα δείχνουν η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς τα αστικά κόμματα έσπευσαν να συναινέσουν στην πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη, συντηρώντας τη συζήτηση περί των αναγκαίων συγκλίσεων ανάμεσά τους.

Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ θα γίνει την Τετάρτη 22 Γενάρη και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα απαιτούνται 200 ψήφοι, που καταπώς φαίνεται συγκεντρώνονται. Σε διαφορετική περίπτωση η ψηφοφορία θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 27 Γενάρη και θα απαιτηθεί η ίδια πλειοψηφία. Σε περίπτωση που χρειαστεί τρίτη ψηφοφορία, θα γίνει το Σάββατο 1η Φλεβάρη και θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων, δηλαδή 180 βουλευτών. Αν χρειαστεί και νέα ψηφοφορία, θα γίνει στις 6 Φλεβάρη και θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτών). Και αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή, ο νέος ΠτΔ θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία, στις 11 Φλεβάρη, με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.

Η πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη για την Αικ. Σακελλαροπούλου έγινε χωρίς χρονοτριβή δεκτή από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με τον Αλ. Τσίπρα μάλιστα να δηλώνει ότι πρέπει να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία ούτως ώστε «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας». Θύμισε μάλιστα ότι ήταν δική του επιλογή για να αναλάβει πρόεδρος του ΣτΕ. Παράλληλα, χαρακτήρισε «σφάλμα» τη μη ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου, χρεώνοντας στον πρωθυπουργό «μια μακρά και εξευτελιστική για το θεσμό διαδικασία προεδρικών καλλιστείων» και προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα με την ανακοίνωση της πρότασής του.

Απαντώντας η ΝΔ περιορίστηκε στο να χαιρετίσει τη συναινετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συμβάλλει σε μια «ευρεία πλειοψηφία» στη Βουλή.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ η Φ. Γεννηματά, μετά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η υποψηφιότητα της Αικ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής της, επομένως θα τη στηρίξει.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος δήλωσε ότι διαφωνεί με την επιλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου.

ΜέΡΑ25: Αθλια προσπάθεια καπηλείας των αντιφασιστικών αισθημάτων του λαού

Να καπηλευτεί τα αντιφασιστικά αισθήματα του λαού επιχείρησε το ΜέΡΑ25, με τον επικεφαλής του, Γ. Βαρουφάκη, να προτείνει την Μάγδα Φύσσα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σαν σύμβολο - όπως είπε - ενότητας απέναντι στη διχόνοια και τη μισαλλοδοξία. Η πρότασή του στην ουσία αποτελεί προσβολή στη μνήμη του δολοφονημένου Π. Φύσσα και των υπόλοιπων θυμάτων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, αφού έκανε προσπάθεια να εντάξει τη μάνα του δολοφονημένου στα δικά του επικοινωνιακά και μικροκομματικά παιχνίδια. Λίγη ώρα αργότερα, η ίδια η Μάγδα Φύσσα δήλωσε ότι δεν ήταν ενήμερη για την πρόταση Βαρουφάκη και ότι πληροφορήθηκε γι' αυτήν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί την πρόταση, αφενός γιατί έχει αφιερώσει όλες της τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης και αφετέρου επειδή δεν ασχολείται με την πολιτική.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ επιμένει στη σταθερή του στάση, επικεντρώνοντας την κριτική του όχι στο πρόσωπο αλλά στο θεσμό της Προεδρίας, που αποτελεί θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο επεισόδιο διαγραφών και αποχωρήσεων(2022-04-22 00:00:00.0)
Μετά το διήμερο σόου πολιτικού τυχοδιωκτισμού ...καταψηφίστηκε(2021-05-27 00:00:00.0)
Ποια άρθρα αναθεωρούνται(2019-11-26 00:00:00.0)
Τα υπόλοιπα κόμματα(2019-11-26 00:00:00.0)
Κόμματα «μίας χρήσης», επιζήμια για το λαό(2019-06-15 00:00:00.0)
Βάση επίτευξης συναινέσεων στα ζητούμενα του κεφαλαίου(2015-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ