Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Κυριαρχούν ανισότητες, αντεργατικά μέτρα, πτώση του βιοτικού επιπέδου

Οι φιέστες των αστών ηγετών δεν κρύβουν την πραγματικότητα

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Β. Σόιμπλε στους εορτασμούς για την πτώση του τείχους του Βερολίνου

Copyright 2019 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Β. Σόιμπλε στους εορτασμούς για την πτώση του τείχους του Βερολίνου
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, που σηματοδότησε την ανατροπή της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, γιορτάστηκαν το Σάββατο στη γερμανική πρωτεύουσα, παρουσία των αρχηγών κρατών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία), στο πρόσωπο των οποίων τιμήθηκε η συμβολή των τότε ηγεσιών στην αντεπανάσταση και την καπιταλιστική παλινόρθωση.

Μετά την ευφορία της 9ης Νοέμβρη 1989 για την «ελευθερία» και την «ευημερία», εκατομμύρια Ανατολικογερμανοί πετάχτηκαν στα δεσμά της ανεργίας, της φτώχειας και της απελπισίας, εκτοπίστηκαν από τα σπίτια και τις δουλειές τους.

«Η ειρηνική επανάσταση στη ΓΛΔ είχε θαρραλέα πρότυπα» στην Πολωνία, στην Τσεχοσλοβακία και την Ουγγαρία, σημείωσε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «η έκκληση για ελευθερία τελικά δημιούργησε νέες δημοκρατίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Ωστόσο, η καγκελάριος παραδέχτηκε, στο φόντο της λαϊκής δυσαρέσκειας για τις ανισότητες, τα αντεργατικά μέτρα που σάρωσαν στη συνέχεια όλη την Ευρώπη, πως οι υποτιθέμενες «αξίες της Ευρώπης - ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - δεν είναι καθόλου αυτονόητες. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει και μελλοντικά να υποστηρίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα» σε μια περίοδο «με βαθιές τεχνολογικές και παγκόσμιες αλλαγές».

Προκλητικά και πέρα από την πραγματικότητα τα λόγια του σοσιαλδημοκράτη Γερμανού Προέδρου, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ: «Οι γενναίοι του 1989 κατέστησαν εφικτή την ελευθερία και την ενότητα της Ευρώπης. Μια ειρηνική Ευρώπη, μια Ευρώπη στην οποία ενωθήκαμε με τη δική μας ελεύθερη βούληση, μια Ευρώπη στην οποία Ανατολή και Δύση, Βορράς και Νότος, μεγάλα και μικρά κράτη, έχουν ισότιμη φωνή και φέρουν όλα ένα μερίδιο της ευθύνης»!

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που σημειωτέον προωθεί τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού ενάντια στους μετανάστες, μιλώντας για την 30ή επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, χαρακτήρισε τη Γερμανία μία από τις «πολυτιμότερες συμμάχους» των ΗΠΑ. «Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε εδώ και καιρό, όμως τα τυραννικά καθεστώτα σε όλον τον κόσμο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις τακτικές καταδυνάστευσης του σοβιετικού τύπου ολοκληρωτισμού, που έριξαν ένα διαρκές σκοτάδι στην Ιστορία», γράφει ο Λευκός Οίκος, με έμμεσες αναφορές σε Ρωσία και Κίνα.

Το τείχος του Βερολίνου «άνοιξε το δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας και την ενότητα της Ευρώπης. Ας φανούμε αντάξιοι αυτής της υπόσχεσης», ευχήθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που είχε την Κυριακή το βράδυ δείπνο με την Αγκ. Μέρκελ και τον Φ. Β. Σταϊνμάγερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ