Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ δεν δίνουν απάντηση στις ανάγκες των πανεπιστημίων

Σύνοδος Πρυτάνεων έγινε τις προηγούμενες μέρες στην Κέρκυρα, όπου χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ απηύθυνε η Αλεξάνδρα Μπαλού

Εκτακτη χρηματοδότηση μεγαλύτερη από την περσινή ζήτησαν τα πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της 91ης Συνόδου των Πρυτάνεων που συνήλθε στην Κέρκυρα την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε μεν έκτακτη χρηματοδότηση αλλά στο ίδιο ύψος με την περσινή. Ως προς τα θέματα της χρηματοδότησης, η Σύνοδος εντόπισε ακόμα υποστελέχωση οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών των ΑΕΙ και ζήτησε να καλυφθούν τα κενά με νέο εξειδικευμένο προσωπικό, επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης ειδικού προγράμματος στήριξης της λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών, ενώ επανέφερε την πάγια θέση της για μεγαλύτερη ευελιξία στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας.

Συζήτηση έγινε στη Σύνοδο και για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, για το οποίο οι πρυτάνεις συνέστησαν ειδική επιτροπή ώστε να το παρακολουθήσει, ενώ ζήτησαν να έχουν λόγο τα ιδρύματα για τον αριθμό των εισακτέων και να επανεξεταστούν (βλ. μειωθούν) οι μετεγγραφές. Ο υπουργός από την πλευρά του ζήτησε «η Σύνοδος να οργανώσει συζητήσεις ανάμεσα σε μέλη Τμημάτων ανά γνωστικό πεδίο για να διαμορφωθεί μία εισήγηση ως προς το προφίλ του πρωτοετούς φοιτητή, ως προς τις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να έχει ένας μαθητής όταν εισάγεται στα Πανεπιστήμια (...) ώστε τα προγράμματα της Γ' Λυκείου να μπορούν να προσαρμοστούν και σε αυτές τις κατευθύνσεις».

Στη Σύνοδο παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ η Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλος Ιονίων Νήσων και υποψήφια βουλευτής Κέρκυρας του Κόμματος. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων για τα πανεπιστήμια δεν δίνουν, ούτε και θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση στις ανάγκες των φοιτητών:

-- Για σύγχρονες, ολοκληρωμένες σπουδές χωρίς εμπόδια και φραγμούς, για δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών.

-- Για στελέχωση των ιδρυμάτων με το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

-- Για έρευνα προσανατολισμένη στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Δεν μπορούν να συμβάλουν στην ικανοποίηση των σύγχρονων, διευρυμένων κοινωνικών αναγκών με βάση το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Απάντηση στις αγωνίες και τις πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών, των εργαζομένων και των διδασκόντων μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τον αγώνα του κινήματος, με σταθερό τιμόνι στον ταξικό του προσανατολισμό. Εναν αγώνα που ξεδιπλώνεται μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες μέσα κι έξω από τα ιδρύματα». Σ' αυτή την υπόθεση, υπογράμμισε η Αλ. Μπαλού, το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ