Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Λίγα ψίχουλα και ... πολλή κοροϊδία

Ακόμα και με βάση τα στοιχεία της κυβέρνησης, δίνονται νέες φοροαπαλλαγές ύψους 170 δισεκατομμυρίων δραχμών στους επιχειρηματίες, ενώ υποστηρίζεται πως τα εκατομμύρια των μισθωτών θα «ωφεληθούν» με 95 δισ. δρχ.

Φορολογικά μέτρα, που αποτελούν μποναμά για το μεγάλο κεφάλαιο και ψίχουλα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αποφάσισε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή. Από τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας αποδεικνύεται η παραπέρα διεύρυνση των προκλητικών φορολογικών προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ ανακοινώθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένονται και νέες φορολογικές ελαφρύνσεις ανάλογου περιεχομένου. Μεταξύ άλλων, ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 32,5%, μείωση κατά 50% του φόρου κατανάλωσης μαζούτ από τις βιομηχανίες, κατάργηση διαφόρων χαρτοσήμων, κλπ. Ανακοινώθηκε επίσης η φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων Ρέπος με συντελεστή 7%, φορολογία που ο ίδιος είχε καταργήσει το Σεπτέμβρη του 1997.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους για εισοδήματα μέχρι 2.870.000 δραχμές. Η απόφαση αυτή, που εμφανίστηκε ως φορολογική ελάφρυνση προς τα λαϊκά στρώματα, μέτρο το οποίο αποτελεί την αιχμή της λαϊκίστικης, δημαγωγικής κυβερνητικής προπαγάνδας, μόνο ως νέος εμπαιγμός κατά των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να εκληφθεί. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως αποδεικνύεται από την επεξεργασία των στοιχείων, δεν επιφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, ενώ για ορισμένες κατηγορίες μισθωτών το όποιο όφελος είναι κυριολεκτικά ελάχιστο... Ο κυβερνητικός εμπαιγμός γίνεται εμφανής και από την άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις για το οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους, που ενώ θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και αρκετούς μήνες, η χορήγησή του μετατίθεται για κάποια στιγμή του β` εξάμηνου του 2002 και φυσικά χωρίς αναδρομική ισχύ.

Το ακόμα σοβαρότερο ίσως είναι ότι η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε χτες το σύνολο των φορολογικών ρυθμίσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαντώντας σε ερώτηση για την τύχη που θα έχουν ορισμένες δαπάνες που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα, όπως ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, επιδότηση για στεγαστικά δάνεια κ.ο.κ, ο υπουργός είπε ορθά κοφτά ότι «αργά ή γρήγορα θα εξεταστεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος που αφορά τη φοροαπαλλαγή ορισμένων δαπανών, έτσι ώστε να έχουν ένα πραγματικό κοινωνικό αντίκρισμα». Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του α` εξάμηνου του 2002 και από τις μέχρι τώρα διακηρύξεις προκύπτει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μεγάλου ύψους περικοπές...

Και μπορεί τα διάφορα παπαγαλάκια να επιδίδονται στην καλλιέργεια φιλολαϊκού προφίλ σε μια κατ' εξοχήν αντιλαϊκή και βαθιά ταξική πολιτική, η σύγκριση όμως των στοιχείων είναι αποκαλυπτική. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τη διετία 2001 - 2002 ο ανώτερος συντελεστής για τη φορολογία των υψηλών εισοδημάτων μειώνεται 5 μονάδες, ο συντελεστής φορολογίας για τις ανώνυμες εταιρίες μειώνεται από το 40% στο 35%. Επιπρόσθετα, όπως ανακοινώθηκε χτες, όσες Ανώνυμες Εταιρίες και ΕΠΕ αυξήσουν το προσωπικό τους μέχρι και 2,5% μέσα στο 2002, θα έχουν αντίστοιχη μείωση (2,5 μονάδες) του φορολογικού τους συντελεστή.

Στον αντίποδα τώρα. Οπως προκύπτει από μια πρώτη επεξεργασία του «Ρ», η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, από 2.400.000 δραχμές σήμερα σε 2.870.000 - για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2002 και θα φορολογηθούν το 2003- έχει τα αποτελέσματα που εμφανίζονται σε διπλανή στήλη.

Τα νέα φορολογικά

Επιγραμματικά τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας Ν.Χριστοδουλάκης προβλέπουν:

  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου το 2002, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από 2.400.000 στα 2.870.000 δραχμές και από 2.100.000 σε 2.530.000 για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για Α.Ε και ΕΠΕ από 35% μέχρι και 32,5% σε περίπτωση που οι τελευταίες προβούν σε προσλήψεις προσωπικού μέσα στο 2002.
  • Καταργούνται τα ακόλουθα χαρτόσημα: α) μισθωτών υπηρεσιών 0,6% που επιβαρύνεται ο εργαζόμενος. β) μισθωτών υπηρεσιών 0,6% που επιβαρύνεται η επιχείρηση γ) έναρξης / αλλαγής επαγγελματικής δραστηριότητας. δ) συναλλαγματικές και γραμμάτια. ε) υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599.
  • μείωση του φόρου Μαζούτ, που επί πολλούς μήνες απαιτούσε ο ΣΕΒ, για επιχειρήσεις κατά 50%.
  • φορολογία των αποδόσεων Ρέπος με συντελεστή 7%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκαν χτες είναι ύψους 265 δισεκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία, σύμφωνα ακόμα και με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης τα 170 δισ. αφορούν ελαφρύνσεις για μερικές χιλιάδες επιχειρηματιών, ενώ τα 95 δισ.αφορούν εκατομμύρια μισθωτών και συνταξιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ