Τετάρτη 8 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
2019 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ενισχύουν την ιμπεριαλιστική ένωση κατά των λαών

Οι βασικές πλευρές της «Στρατηγικής Ατζέντας 2019 - 2024», που θα συζητηθούν την Πέμπτη στη Ρουμανία, επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ αλλάζει μόνο προς το χειρότερο για τους λαούς

Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

INTIME NEWS

Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με πλήρη «ατζέντα» και στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και του ρόλου του ευρωενωσιακού κεφαλαίου στην παγκόσμια «σκηνή» την ερχόμενη πενταετία θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας. Οι διαπραγματεύσεις για την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών πολιτικών σε όλους τους τομείς θα οδηγήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη, όπου θα υιοθετηθεί η νέα «Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ 2019 - 2024» για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων της Ενωσης απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οπως φαίνεται και από τη θεματολογία της Συνόδου Κορυφής, που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η αντιπαράθεση για «τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο» όχι μόνο δεν αφορά τους λαούς και τους εργαζόμενους, αλλά ξεδιπλώνεται στη βάση της εντονότερης εκμετάλλευσης, της καταστολής και της ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στους επικίνδυνους για τους λαούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επιβεβαιώνοντας ότι η ιμπεριαλιστική ένωση αλλάζει μόνο προς το χειρότερο για τους λαούς.

Στο «ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης του μέλλοντος», όπου προωθούνται η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάπτυξη της βιομηχανικής στρατηγικής, η στήριξη δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε υποδομές και αλλού, η καινοτομία και η έρευνα κ.ά., δεν γίνεται κουβέντα για το τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη στους εργαζόμενους, στους νέους, στους συνταξιούχους. Δεν γίνεται καμιά κουβέντα για βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς, για ανάπτυξη δικαιωμάτων και παροχών, που μπορεί να εξασφαλίσει η τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη.

Η «υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των Ευρωπαίων πολιτών» εμφανίζεται να ...υπηρετείται από την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», την «προστασία των συνόρων» (βλέπε ενίσχυση της καταστολής), την «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» στο όνομα της ασφάλειας. Ετσι, γίνεται λόγος αόριστα για «μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, καλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν», επί της ουσίας για τη συνέχιση της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και καταστολή των θυμάτων της ΕΕ, η οποία συμμετέχει ενεργά μαζί με το ΝΑΤΟ σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που μαζί με την καπιταλιστική βαρβαρότητα ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους και αυξάνουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Οσο για τη «δίκαιη ανάπτυξη» που υποτίθεται ότι προασπίζεται η ΕΕ, αυτή περιορίζεται σε «ευκαιρίες για όλους» αντί για δικαιώματα και γενικόλογη «μείωση των ανισοτήτων» - δηλαδή το μοίρασμα της φτώχειας που θα μεγαλώνει μαζί με την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προώθηση «των συμφερόντων της ΕΕ στον κόσμο» και «της θέσης της Ευρώπης ως παγκόσμιου παίκτη στο νέο στρατηγικό περιεχόμενο», δηλαδή στην προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανακατατάξεων, της ανόδου της Κίνας, της πάλης των ΗΠΑ να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία, της όξυνσης του ανταγωνισμού «όλων με όλους» μπροστά και σε μια νέα επερχόμενη καπιταλιστική κρίση. Σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ, το επόμενο διάστημα θα δοθεί προτεραιότητα στην εξασφάλιση των συμφερόντων της ΕΕ στην οικονομία, στην πολιτική και την ασφάλεια, καθώς και στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών και συνεργασιών (συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ). Ακόμη, με το βλέμμα στην εύφλεκτη και στρατηγική περιοχή των Βαλκανίων, όπου η ΕΕ διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, γίνεται σαφής αναφορά στην «υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής» των κρατών της περιοχής, ενώ και εδώ η μετανάστευση αξιοποιείται ως μοχλός για μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική διείσδυση της ΕΕ σε χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ