Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΔΗΜΙΚΗ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
Στους 74 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών

Συνεχίζει να μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός με τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους από την επιδημική έξαρση της γρίπης, μια έξαρση αναμενόμενη και προβλέψιμη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο την τελευταία βδομάδα άλλοι 18 άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές του ιού της γρίπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 74.

Οι 64 νεκροί αφορούν κρούσματα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ 10 δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ (χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος, για δεύτερη βδομάδα).

Η πλειονότητα των θανατηφόρων κρουσμάτων (84,7%) οφείλεται στον Η1Ν1.

Τα 64 από τα 74 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συνιστάται εμβολιασμός.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη βδομάδα 11 - 17 Φλεβάρη 27 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά, από τον Οκτώβρη του 2018, έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 264 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και τουλάχιστον 13 παιδιά ηλικίας μέχρι 9 ετών. Εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι 36 (14%), παρότι συνολικά τα 200 από τα 264 κρούσματα (75,8%) με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Στο μεταξύ, οι επιπλέον 50.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου που είχε παραγγείλει ο ΕΟΦ παραδόθηκαν στα φαρμακεία αυτήν τη βδομάδα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τους ίδιους τους ασθενείς που δεν εμβολιάστηκαν, επιχειρώντας να συσκοτίσει την πολιτική αυτής και των προκατόχων της, στην οποία οφείλονται οι διαχρονικές και εντεινόμενες ελλείψεις σε ενημέρωση, προσωπικό, εξοπλισμό αλλά και σε δημόσιες υποδομές. Υπενθυμίζεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο βρίσκεται εκτός του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, ενώ ακόμα και οι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, για τους οποίους είναι δωρεάν, έρχονται αντιμέτωποι με τις προαναφερθείσες ελλείψεις (π.χ. σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν δημόσιες μονάδες και πολλές φορές ούτε και ιδιώτες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί κ.λπ.).

Με αφορμή όσα επιβεβαιώνονται και από την επιδημική έξαρση της γρίπης, το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη «χωρίς καθυστέρηση να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιικών φαρμάκων, και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό, χωρίς "πλαφόν" και περικοπές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ