Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρνείται τη «συμμόρφωση» με τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία δεν θα συμμορφωθεί» με τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων «αποσταθεροποιητική για τον κόσμο».

Είπε ακόμα ότι οι κυρώσεις αποτελούν βήμα «αντίθετο στο διεθνές Δίκαιο». Αλλά και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου - από το Τόκιο όπου είχε επίσημες επαφές με την ιαπωνική κυβέρνηση - δήλωσε ότι «ενώ ζητούσαμε εξαίρεση από τις ΗΠΑ, ήμασταν επίσης και πολύ ειλικρινείς απέναντί τους, ότι το να στοχοποιούν το Ιράν δεν είναι συνετό. Η απομόνωση του Ιράν είναι επικίνδυνη και η τιμωρία του ιρανικού λαού δεν είναι δίκαιη (...) Η Τουρκία είναι κατά των κυρώσεων, δεν πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθούν τα οποιαδήποτε αποτελέσματα μέσω επιβολής κυρώσεων (...) Θεωρώ ότι ο ουσιαστικός διάλογος και η αφοσίωση είναι πολύ πιο χρήσιμα».

Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν ότι «καλά κρατεί» και το παζάρι της ΕΕ με την Τουρκία. Την ώρα που μια σειρά υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν τη σημασία της συνεργασίας Βρυξελλών - Αγκυρας σε πολλά «μέτωπα» (Μεταναστευτικό, Ενέργεια κ.λπ.), η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παραμένει πολύ αμφίβολη, προκρίνεται όμως σταθερά η διατήρηση της διμερούς συνεργασίας, «αναπροσαρμοσμένη». Ετσι, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γιοχάνες Χαν - σύμφωνα με τη γερμανική «Die Welt» - υποστήριξε ότι «μακροπρόθεσμα, θα ήταν πιο τίμιο για την Τουρκία και την ΕΕ να χαράξουν νέους δρόμους συνεργασίας και να τερματίσουν τις ενταξιακές συνομιλίες (...) Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ΕΕ δεν είναι ρεαλιστική για το άμεσο μέλλον». Επίσης, ότι η επιμονή στη διατήρηση ενταξιακών διαπραγματεύσεων «μπλόκαρε το μονοπάτι σε μια ρεαλιστική, στρατηγική εταιρική σχέση» ΕΕ - Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ