ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Πρωτοστατούν στη διάσπαση και την υποταγή των εργαζομένων

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ανέβαλε για την επόμενη βδομάδα τη συζήτηση για τον προγραμματισμό απεργιακής κινητοποίησης

Κάθε μέσο μετέρχονται οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκειμένου να εμποδίσουν την ενιαία αγωνιστική απάντηση και οργάνωση των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ πρωτοστάτησαν ακόμα μια φορά στην υπονόμευση της συντονισμένης οργάνωσης και απεργιακής κλιμάκωσης, στην οποία πρέπει χωρίς αναμονή και με βάση τα δικά τους ταξικά συμφέροντα να προχωρήσουν οι εργατοϋπάλληλοι, κόντρα στη σαρωτική επίθεση του κεφαλαίου. Την ένταση της αντεργατικής επίθεσης ευνοεί με τη στάση της και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ), που μιλά για συντονισμό ακίνδυνο για την πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Καλλιεργώντας κλίμα εφησυχασμού στους εργαζόμενους, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ανέβαλαν για την επόμενη βδομάδα τη συζήτηση για απεργιακή κινητοποίηση ...κάποια στιγμή μετά τις 10 του Φλεβάρη. Τη μέρα, δηλαδή, για την οποία καλεί σε απεργία το ΠΑΜΕ, έχουν ήδη κηρύξει απεργία 13 Εργατικά Κέντρα και επτά Ομοσπονδίες, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα. Στόχος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι να διαιρέσει τους εργαζόμενους και να αδυνατίσει τους αγώνες τους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ανέλαβε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτοντας ότι η αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων είναι οι πολιτικές που ασκούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν απεργία για «να σταθούν ανάχωμα στις εξοργιστικές πιέσεις των αγορών». Από την άλλη, ο σκληρός κριτής των αγορών, κάλεσε «τους εργοδότες (...) να κάνουν επενδύσεις». Ενώ σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ το σύνθημα που χρησιμοποιείται για να εκφράσει το πολιτικό πλαίσιό της είναι: «Πάνω από τις αγορές είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους». Δηλαδή, διεκδικεί καπιταλισμό αλλά με ...ανθρώπινο πρόσωπο!

Μαζική απεργιακή απάντηση στις 10 του Φλεβάρη

Να απορρίψουν την τακτική εκτόνωσης και αφοπλισμού του κινήματος που ακολουθούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και να δώσουν μαζική απάντηση με τη συμμετοχή τους στην απεργία και τη μάχη για την οργάνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το ΠΑΜΕ. Με χτεσινή του ανακοίνωση τονίζει:

«Ενώ είναι σε εξέλιξη το τσουνάμι της αντεργατικής επίθεσης από εργοδότες και κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, την Πρόνοια, το εισόδημα, το δικαίωμα στη δουλειά, ενιαία ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, να παρεμποδίσει να εκφραστεί ενιαία η απάντηση της εργατικής τάξης. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συνεχίζουν ένα άθλιο παιχνίδι υπονόμευσης του αγώνα στηρίζοντας με χέρια και πόδια τα μέτρα κεφαλαίου και κυβέρνησης.

Οταν το ΠΑΜΕ πρότεινε απεργία στις 11 Φλεβάρη η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για τις 10 Φλεβάρη, η δε ΓΣΕΕ αρνήθηκε να μπει σ' αυτή τη συζήτηση για ενιαία απεργιακή κινητοποίηση. Οταν το ΠΑΜΕ κατέληξε τελικά στις 10 Φλεβάρη η ίδια πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ προτείνει κινητοποίηση μετά από 10 μέρες. Δε θέλουν ενιαίους, συντονισμένους αγώνες. Οπως έκαναν πάντα έτσι και τώρα πάνω από όλα βάζουν τη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης και την υπεράσπιση της ταξικής συνεργασίας με την εργοδοσία. Αλλωστε, το πλαίσιο "αιτημάτων" που προβάλλουν, το καθορίζουν με βάση τις αξιώσεις της εργοδοσίας για κερδοφορία. Αυτό εξέφρασε και η εισήγηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που καλεί τον ιδιωτικό τομέα, τους καπιταλιστές να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων με νέα επενδυτικά σχέδια.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 10 Φλεβάρη να δώσουν μαχητική, μαζική απάντηση όχι μόνο με τη συμμετοχή τους στην απεργία, αλλά και με τη συμμετοχή τους στην οργάνωσή της. Να απορρίψουν την τακτική εκτόνωσης και αφοπλισμού του κινήματος που ακολουθούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τα συνδικάτα να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται για την επιτυχία της. Να υπερασπιστούν με την ενότητα και τον αγώνα τους το ψωμί και τη δουλειά τους».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Συντονίζουμε τα βήματά μας με όλο το ταξικό κίνημα»

Κρίσιμος σταθμός για τον κλάδο αναδεικνύεται η απεργία στις 10 Φλεβάρη, αμέσως μετά το 22ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας που ξεκινά την Παρασκευή

«Συντονίζουμε τα βήματά μας με όλο το ταξικό κίνημα που δεν υποτάσσεται, δε συμβιβάζεται, που αρνείται να πληρώσει η εργατική τάξη την κρίση του κεφαλαίου».

Με αυτά τα λόγια η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καλεί όλους τους οικοδόμους, τους εργάτες στις οικοδομές και τα συναφή επαγγέλματα να πάρουν μαζικό μέρος στην απεργία στις 10 Φλεβάρη. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται και εντείνονται οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του 22ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας (22-23-24 Γενάρη, Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» Δήμου Νίκαιας), που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τους αυριανούς αγώνες των εργατών του κλάδου, σε ταξική κατεύθυνση, στη βάση της σφυρηλάτησης της ενότητας των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση. Ετσι η επιτυχία του Συνεδρίου και η μαζική συμμετοχή των εργατών στην οικοδομή στην απεργία, εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο, της ριζοσπαστικοποίησης και πολιτικοποίησης των αγώνων, στην κατεύθυνση του ταξικού πόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ.

Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η απεργία στις 10 Φλεβάρη - ως συνέχεια αυτής στις 17/12 - επιβάλλεται από την «κατάσταση που διαμορφώνεται με τη συντονισμένη και γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε από το μαύρο μέτωπο ΣΕΒ - ΓΣΕΕ - Κυβέρνησης, που αν δεν την ανακόψουμε, η ζωή μας θα γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη».

Η Ομοσπονδία σημειώνει πως δεν πρέπει να υπάρχει «καμιά αυταπάτη - καμιά θυσία για την πλουτοκρατία» και τονίζει: «Σήμερα θα κρίνουμε με βάση το συμφέρον του κλάδου, των παιδιών μας, γενικά της εργατικής τάξης. Θα κρίνουμε τη στάση και την τακτική των κομμάτων που πριν τέσσερις μήνες διεκδικούσαν την ψήφο μας. Θα κρίνουμε τη στάση κάθε παράταξης στο εργατικό κίνημα. Σε τελική ανάλυση, θα κρίνουμε ποιος είναι με ποιον. Ποιος είναι με το κεφάλαιο και ποιος με τους εργάτες».

Και σε άλλο σημείο, υπογραμμίζει: «Επιβάλλεται με σταθερή πορεία ο κλάδος μας, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, να παλέψουμε για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, για υπογραφή Εθνικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τις ανάγκες της εργατικής τάξης και όχι την ανάγκη αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Να αναπτύξουμε δράση για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, την ανακούφιση των ανέργων, για τη συσπείρωση πλατύτερων δυνάμεων με τις δυνάμεις του ταξικού εργατικού κινήματος, για να δυναμώνει το μέτωπο της αντίστασης, της σύγκρουσης, της ανατροπής, της απαλλαγής από τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου».

«ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΜΑΛΛΑΣ»
«Μπλόκο» στην εργοδοτική τρομοκρατία

Νέα συντονισμένη παρέμβαση για την ανάκληση της απόλυσης στην οποία προχώρησε η διοίκηση της επιχείρησης υπόδησης «Τσακίρης Μάλλας» έκαναν χτες τα Συνδικάτα Εμποροϋπαλλήλων και Κλωστουφαντουργών της Αθήνας.

Με κινητοποίηση και εξόρμηση, το πρωί στο εργοστάσιο της εταιρείας και το απόγευμα (φωτ.) στο κατάστημα στην οδό Ερμού, τα ταξικά συνδικάτα ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν την αγωνιστική τους δράση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, μέχρι η απολυμένη κοπέλα να γυρίσει στη δουλειά της κανονικά. Θυμίζουμε ότι η απόλυση κοινοποιήθηκε στην εργαζόμενη, μετά τη συμμετοχή της στην απεργία που έγινε στις 17 Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, με χτεσινή της επιστολή στο «Ριζοσπάστη» η διοίκηση της εταιρείας ισχυρίζεται ότι «στηρίζει έμπρακτα τους εργαζόμενους» και κάνει λόγο για «γεγονότα και καταστάσεις που δεν έχουν διασταυρωθεί». Ωστόσο αναιρεί η ίδια τον εαυτό της επισημαίνοντας ότι η εταιρεία «δεν έχει απολύσει κανένα εργαζόμενο όπου είναι παραγωγικός και αποδοτικός στο πόστο του». Δηλαδή παραδέχεται πως «στηρίζει» τον εργαζόμενο όταν και όσο εκείνος αποδίδει όπως απαιτεί η κερδοφορία της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ