ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σφαίρες» κατά των διαδηλώσεων!
  • Νέο πακέτο μέτρων καταστολής, αξιοποιώντας τη δράση των κουκουλοφόρων
  • Ενοχες οι διαδηλώσεις για την «πολιτική βία», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

ICON

Νέα μέτρα καταστολής σε βάρος των διαδηλώσεων, όπως της χρήσης φονικών σφαιρών από καουτσούκ, προωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη δράση των «κουκουλοφόρων». Ταυτόχρονα, συνδέει έμμεσα πλην σαφώς τις διαδηλώσεις με την «πολιτική βία»!

Το νέο «πακέτο» των μέτρων καταστολής θα «ξετυλιχτεί» σταδιακά το επόμενο διάστημα, αλλά είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση «πατάει» πάνω στη δράση των κουκουλοφόρων τους τελευταίους μήνες (επιθέσεις σε αστυνομικά τμήμα, περιπολικά κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, είναι ολοφάνερο ότι τα μέτρα κατά των διαδηλώσεων, οι οποίες ενοχοποιούνται για την «πολιτική βία» (σ.σ. ύποπτος και σκόπιμα ασαφής όρος που πρώτος χρησιμοποίησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης...).

Το «πράσινο φως» το έδωσε ο Κ. Καραμανλής στη συνάντηση που είχε προχτές με τον Β. Πολύδωρα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε τόσο από τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Εξερχόμενος προχτές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Β. Πολύδωρας ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε «ιδιαίτερα το θέμα των επιθέσεων και της πολιτικής βίας που δεχόμαστε». Τη σκυτάλη πήρε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος αφ' ενός συνέδεσε ευθέως τις διαδηλώσεις με την «πολιτική βία» και αφ' ετέρου επιβεβαίωσε έμμεσα πλην σαφώς ότι η χρήση των σφαιρών από καουτσούκ θα προστεθεί στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης κατά των λαϊκών αγώνων.

Οι «διευκρινίσεις» Ρουσόπουλου

Αξίζει να παρατεθούν τα σχετικά αποσπάσματα από τη χτεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους:

Ερώτηση: Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Πολύδωρα, θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Ο κ. Πολύδωρας δήλωσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε ιδιαίτερα το θέμα των επιθέσεων και της πολιτικής βίας που δεχόμαστε. Θα ήθελα, εάν μπορείτε, να μου προσδιορίσετε τον όρο «πολιτική βία». Δηλαδή, πώς η κυβέρνηση προσδιορίζει το περιεχόμενο του όρου «πολιτική βία»; Περιλαμβάνει ως προς αυτόν και τις διαδηλώσεις, για παράδειγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν βία. Οι διαδηλώσεις είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα σε όλες τις Δημοκρατίες και φυσικά και στη δική μας. Βία, όμως, διαπιστώνουμε σε πολλές περιπτώσεις στο περιθώριο ή στο πλαίσιο κάποιων διαδηλώσεων. Η βία αυτή χαρακτηρίζεται ως πολιτική βία.

Ερώτηση: Στη συνάντηση ο κ. Πολύδωρας τον ενημέρωσε (σ.σ. τον πρωθυπουργό) για τη σκέψη που είχε για χρήση σφαιρών από καουτσούκ κατά διαδηλωτών, όπως είχε δηλώσει σε κυριακάτικη συνέντευξή του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, μέτρα που λαμβάνονται και σε άλλες χώρες του κόσμου για την αντιμετώπιση αυτού του είδους της βίας, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα πρέπει να απομονωθεί ηθικά - και νομίζω ότι στη συνείδηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών έχει απομονωθεί ηθικά - μπορούν να ληφθούν και στη χώρα μας.

Ερώτηση: Θέλω να ρωτήσω, αν και από την ενημέρωση που έκανε ο κ. Πολύδωρας στον πρωθυπουργό ή από άλλες πηγές, είναι ενήμερη η κυβέρνηση για το γεγονός ότι από τη χρήση πλαστικών σφαιρών, μόνο στη Βόρειο Ιρλανδία, έχουν σκοτωθεί 14 άτομα, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ο αρμόδιος υπουργός ερευνά με τις υπηρεσίες του όλα τα θέματα. Συζητά με άλλες υπηρεσίες ευρωπαϊκού επιπέδου και όταν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε κάποιες αποφάσεις, θα το κάνει. Ας μην προκαταβάλουμε τις αποφάσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Ερώτηση: Απλώς θα ήθελα μια διευκρίνιση για τη δήλωσή σας σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση αυτής της βίας και σε άλλες χώρες. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η χρήση πλαστικών σφαιρών και χρωμοσφαιριδίων; Είναι κάτι εντελώς ειδικό, γι' αυτό το ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είναι ειδικό θέμα, είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης όταν θα έχει να ανακοινώσει κάτι, θα το κάνει. Εκείνο που είπα είναι το αυτονόητο: Στη σημερινή εποχή, μια εποχή συνεργασίας των υπηρεσιών, όπως είναι αυτή για την ασφάλεια του πολίτη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, γίνονται ενέργειες οι οποίες σε άλλες χώρες έχουν αποδείξει στην πράξη κατά πόσο είναι αποτελεσματικές. Η χώρα μας δεν έχει λόγο, εφόσον αυτές είναι αποτελεσματικές σε άλλες χώρες, να μην τις ακολουθήσει.

Ερώτηση: Είπατε ότι το κριτήριο είναι αν είναι αποτελεσματικές αυτές οι μέθοδοι, αυτά τα μέτρα που θα εφαρμοστούν και εδώ. Και η χρήση των αληθινών σφαιρών, αποτελεσματική είναι. Θα προχωρήσετε και σε αληθινές σφαίρες, επειδή χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οπως έχετε προσέξει, στην πολιτική βία, που ορθώς ονομάζει ο κ. Πολύδωρας, αυτοί οι οποίοι πετούν βόμβες μολότοφ και έχουν τέτοιου είδους όπλα στα χέρια τους, δεν είναι η οργανωμένη Πολιτεία, δεν είναι η Αστυνομία. Βόμβες μολότοφ πετούν εναντίον αστυνομικών, εναντίον περιουσιών Ελλήνων πολιτών, στοιχεία εξτρεμιστικά τα οποία παρεισφρέουν κάθε φορά σε διαδηλώσεις σαν αυτές που ανέφερα προηγουμένως απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ερώτηση: Είπατε ότι πραγματικά πυρά χρησιμοποιούν τινές των διαδηλωτών. Αυτό που ξέρω εγώ και νομίζω ξέρει και ο περισσότερος κόσμος είναι ότι τις περισσότερες φορές είναι κουκουλοφόροι, οι οποίοι ποτέ δε συλλαμβάνονται. Και ταυτόχρονα προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο κράτος και στην κυβέρνηση, για να παίρνει μέτρα όπως αυτά που προαναγγείλατε προηγουμένως με χρήση πλαστικών σφαιρών. Αυτό το θεωρείτε τυχαίο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια άποψη που έχετε επαναλάβει και άλλες φορές σε αυτή την αίθουσα. Εχω δώσει απάντηση. Δε θα πω τίποτα καινούριο.

Την ίδια στιγμή, μια σειρά βουλευτές της ΝΔ πλειοδοτούν για την εφαρμογή των μέτρων για την κατάργηση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Ενδεικτικά ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές «είναι το ζήτημα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί».

«Συνεργάτες» θέλουν τις εφημερίδες

Στην αναζήτηση συνεργών στο χώρο των ΜΜΕ επιμένει η Ασφάλεια. Εφαρμόζοντας τη «γραμμή» του Β. Πολύδωρα για αναζήτηση «συναίνεσης» και «συνεργασίας» στην αντιμετώπιση των... μολοτοφόρων, κλιμάκιό της επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα τον «Ελεύθερο Τύπο» ζητώντας φωτογραφίες από τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, προκαλώντας την αντίδραση της εφημερίδας.

Ανάλογη τακτική εφάρμοσε και τον περασμένο Μάρτη με την αρωγή των εισαγγελικών αρχών. Τότε ζητούσε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς αμοντάριστο υλικό από τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, θέλοντας να μετατρέψει το προϊόν της δημοσιογραφικής εργασίας σε υλικό κατασκευής ενόχων. Τότε με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ καλούσε τα διευθυντικά στελέχη και την ιδιοκτησία των τηλεοπτικών σταθμών να μη συναινέσουν στην απαίτηση των διωκτικών αρχών.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Λαϊκή επαγρύπνηση και εγρήγορση

Σε λαϊκή επαγρύπνηση και εγρήγορση καλεί η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», καταγγέλλοντας τις αντιδημοκρατικές προθέσεις της κυβέρνησης και τις πρόσφατες «εξαγγελίες από την κυβέρνηση και την ηγεσία της Αστυνομίας, για παραπέρα ένταση της αστυνομοκρατίας, με την ενίσχυση των ελέγχων στις περιοχές γύρω από τα Αστυνομικά Τμήματα, τον ακροβολισμό ελεύθερων σκοπευτών στις ταράτσες και τη χρήση σφαιρών από καουτσούκ κατά διαδηλωτών».

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «οι εξαγγελίες αυτές επιβεβαιώνουν ότι γεγονότα όπως οι επιθέσεις στα υπουργεία Απασχόλησης και Οικονομικών, οι επιθέσεις κατά Αστυνομικών Τμημάτων, κατά φρουρών προσωπικοτήτων κλπ., αν μη τι άλλο αξιοποιούνται από την κυβέρνηση, αποτελούν άλλοθι για την παραπέρα ανάπτυξη της καταστολής του λαϊκού κινήματος, με τη χρήση ακόμα πιο σκληρών μέσων και μηχανισμών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ