ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Οταν η ιρακινή «συνταγή» δε λειτουργεί εύκολα...

Κλιμακώνει η Ουάσιγκτον τη ρητορική της σε βάρος της Τεχεράνης, αξιοποιώντας κάθε δυνατή αφορμή: Από την κατηγορία περί ύπαρξης μελών της «αλ Κάιντα» στο Ιράν και περί ιρανικών παρεμβάσεων στο Ιράκ, μέχρι την «επικίνδυνη πιθανότητα κατασκευής πυρηνικού οπλοστασίου». Η αμερικανική ηγεσία, διά στόματος του ίδιου του Προέδρου Μπους, δε δίστασε να προχωρήσει ακόμη και σε ανοιχτή παρέμβαση στα εσωτερικά του Ιράν, χαρακτηρίζοντας «θαρραλέους υποστηρικτές της δημοκρατίας» τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και καλώντας απροκάλυπτα τον ιρανικό λαό να ανατρέψει το καθεστώς, συμπληρώνοντας ότι κάθε τέτοια κίνηση θα έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Ο Πρόεδρος Μπους, θέτοντας το Ιράν στον περίφημο «άξονα του κακού», θεωρία στην οποία έχει στηριχτεί το σύνολο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται, πλέον, με παθητικό τρόπο και τηρώντας ισορροπίες, να υπερασπίζεται και να διεκδικεί τα συμφέροντά της στην, πολυτιμότατη γεωστρατηγικά, ευρύτερη περιοχή του Κόλπου. Σε αντίθεση με τον πατέρα Μπους, αλλά και τον προκάτοχό του Κλίντον, ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και οι σύμβουλοί του έχουν, επανειλημμένως, δηλώσει ότι «το όραμά τους είναι μια συνολική αναδιάταξη της περιοχής», αρχής γενομένης προφανώς με την εισβολή στο Ιράκ και με πρώτο συμπλήρωμα την πιεστική επιβολή του «οδικού χάρτη» στους Παλαιστινίους.

Παρά την οξύτατη, όμως, ρητορική απέναντι στο Ιράν, η οποία άλλωστε δεν είναι καινούριο στοιχείο, η Ουάσιγκτον δε φέρεται, σύμφωνα με αναλυτές, πρόθυμη να επαναλάβει ένα σενάριο «αλά Ιράκ» στο Ιράν, δηλαδή δεν προτίθεται να αναλάβει στρατιωτική δράση. Η επιλογή αυτή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, εκ των οποίων οι σημαντικότεροι φαίνεται ότι είναι η ίδια η φυσιολογία του ιρανικού εδάφους και ακόμη περισσότερο η, σαφώς, μεγαλύτερη στρατιωτική του ισχύς (σε σύγκριση με το Ιράκ) και οι κομβικότατες στρατηγικές του συμφωνίες με μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Ινδία ή ακόμη και η Κίνα. Αν τα αμερικανικά στρατεύματα περνούν δύσκολες ώρες στο Ιράκ, τότε σίγουρα δε θέλουν καν να διανοηθούν τι θα συμβεί αν το σκηνικό μεταφερθεί στο Ιράν.

Κατά συνέπεια, η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι επέλεξε έναν ασφαλέστερο τρόπο να προωθήσει την «αναδιαμόρφωση της περιοχής». Οξύνοντας περισσότερο τις λεκτικές της επιθέσεις κατά της ιρανικής ηγεσίας σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, η αμερικανική ηγεσία μοιάζει να υιοθετεί μια στρατηγική, που γνωρίζει πολύ καλά από το παρελθόν και από την εφαρμογή της σε μια σειρά από χώρες: Την πρόκληση εσωτερικής αναταραχής και, στη συνέχεια, εσωτερικής ανατροπής. Η «αχίλλειος πτέρνα» του ιρανικού καθεστώτος είναι γνωστή: Ο αυταρχισμός της θεοκρατικής ηγεσίας του, δικαίως, έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και διαμαρτυριών εντός της χώρας, με αιχμή του δόρατος το φοιτητικό κίνημα, που επένδυσε ελπίδες στον «μεταρρυθμιστή» κληρικό Χαταμί, αλλά απογοητεύτηκε γρήγορα, αντιλαμβανόμενο ότι οι «μεταρρυθμιστές» δεν προτίθενται να συγκρουστούν με το ισλαμικό σύστημα. Αν σ' αυτό συνυπολογίσει κανείς τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, που αποτελούν και το 70% του ιρανικού πληθυσμού, και τα χρόνια οικονομικής δυσπραγίας, που οφείλονται εν μέρει και στις αμερικανικές κυρώσεις, τότε είναι γεγονός ότι ο ιρανικός λαός ασφυκτιά.

Η Ουάσιγκτον αποπειράται απροκάλυπτα να εκμεταλλευτεί αυτά τα «αδύναμα σημεία», όμως το «έργο» της δε μοιάζει να είναι διόλου εύκολο. Ενας από τους βασικούς λόγους είναι ότι εντός Ιράν η αμερικανική ηγεσία δε διαθέτει καμία «δική» της πολιτική δύναμη, όπως σε άλλες περιπτώσεις, και το χειρότερο γι' αυτήν είναι ότι δε διαθέτει καμία πολιτική «ελεγχόμενη» δύναμη ούτε εκτός Ιράν, όπως συνέβαινε στην περίπτωση του Ιράκ. Επίσης, όπως φαίνεται, ο Λευκός Οίκος, λίγο αργά, αντιλήφθηκε ότι υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια στο Ιράν και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, καθώς ανάλογες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται, με πορεία κλιμάκωσης, εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια. Κατά πολλούς αναλυτές, οι υπάρχουσες αντικαθεστωτικές ιρανικές δυνάμεις έχουν αρκετά μεγάλη εμπειρία για να μπορούν να «ακούσουν» πίσω από το «ενδιαφέρον» της Ουάσιγκτον την επιδίωξή της για πλήρη υποταγή και έλεγχο της χώρας. Αλλωστε, δυστυχώς για τις αμερικανικές βλέψεις, το παράδειγμα του Ιράκ είναι εξαιρετικά νωπό και πολύ κοντινό, γεωγραφικά, στον ιρανικό λαό, έτσι ώστε να καθίσταται ακόμη δυσκολότερο να του καλλιεργηθούν αυταπάτες.


Ε. Μ.


ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στρατιωτικοποίηση...

Ο Ουρίμπε δίνει παράσταση με ένα μωρό, στη διαδικασία στρατολόγησης πενήντα αγροτών

Associated Press

Ο Ουρίμπε δίνει παράσταση με ένα μωρό, στη διαδικασία στρατολόγησης πενήντα αγροτών
Περισσότεροι από 10.000 πάμπτωχοι αγρότες, κατατάχτηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε έσπευσε να τους καλωσορίσει, κατά το βρετανικό δίκτυο BBC. Γιατί όχι, αφού το πρόγραμμα στρατιωτικοποίησης της κολομβιανής κοινωνίας προχωρά, πρώτα με τη Δευτέρα των καταδοτών και τώρα «με τους στρατιώτες για την πόλη μου»... Στόχος όλων αυτών των προγραμμάτων, που μεταβάλλουν ριζικά τη χώρα, είναι να περισφίξουν τον κλοιό γύρω από τους αντάρτες μέχρι να επιτύχουν το στόχο: Την εξόντωσή τους.

«Ηγγικεν η ώρα να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία», δήλωσε ο Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των νέων αυτών μονάδων του στρατού, που θα περιπολούν σε 270 απομονωμένες περιοχές, όπου δρουν οι αντάρτες, αλλά και δεν μπορούν εύκολα να δράσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Επίσης, ευελπιστεί ότι αυτοί οι στρατιώτες θα αποτελέσουν τη βάση για την οργάνωση ευρύτερου δικτύου πληροφοριοδοτών ανάμεσα στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική κατάσταση σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού και ειδικά των αγροτών και των ακτημόνων, το σχέδιο Ουρίμπε στοχεύει στη μετατροπή όλης της χώρας σε ένα απέραντο πεδίο μάχης.

Και φαίνεται σίγουρος για την έκβαση του πολέμου, ασχέτως των θυμάτων και κυρίως της καταστροφής που σπέρνει. Παρά τη δηλωμένη θέληση των ανταρτών και κυρίως των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού» - FARC - EP να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να οικοδομηθεί σταδιακά «μια νέα Κολομβία με ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη»... «η ιδέα ότι αυτός ο πόλεμος θα κρατήσει για πάντα είναι απλώς αποκύημα φαντασίας ορισμένων», τόνισε ο Ουρίμπε στις νέες μονάδες των αγροτών, στο χωριό Γκουάσκα, 25 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ