ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2009
Σελ. /32

Βλ-αστοί...

Ανήκουστα πράγματα...

Υπάρχουν «νονοί» που έχουν τους «δικούς τους» αρχιφύλακες; Φοβερό!

Υπάρχουν μαστροποί που έχουν τους «δικούς τους» αστυνομικούς; Απίστευτο!

Υπάρχουν πολυεθνικές που έχουν τα «δικά τους» κόμματα και «τα χώνουν» στους «δικούς τους» πολιτικούς; Σώπα!

Υπάρχουν επιχειρηματίες που «λαδώνουν» για να κάνουν τις δουλειές τους; Ελα!

Υπάρχουν δημοσιογράφοι που «τα πιάνουν» από επιχειρηματίες; Μπα!

Υπάρχουν σε αυτό τον τόπο (πώς το είχε πει ο πρωθυπουργός; Α, ναι:) «νταβατζήδες» που ελέγχουν την οικονομική και πολιτική ζωή; Πέφτουμε από τα σύννεφα!

Γίνονται σ' αυτήν τη χώρα «αρπαχτές» και κομπίνες; Ο «καπνός» που βγαίνει περί υπόγειων διασυνδέσεων μεταξύ πολιτικής, εκδοτών, μεγαλοκαρχαριών, μεγαλοδικηγόρων, μεγαλοκομπιναδόρων, χριστεμπόρων και υποκόσμου, να σημαίνει ότι υπάρχει και «φωτιά»; Τσ, τσ, τσ!

*

Ορισμένοι θέλουν να δείχνουν ότι «παραξενεύονται». Αλλά το παράξενο δεν είναι ότι στις φυλακές, από τις οποίες πάνε κι έρχονται τα ελικόπτερα, που ουδείς έδωσε ποτέ λογαριασμό για τους «περίεργους» θανάτους, που αποτελούν κέντρα διακίνησης ναρκωτικών και μεταπτυχιακών του εγκλήματος, βασιλεύει ο νόμος των κυκλωμάτων. Το παράξενο είναι που μια ορισμένη κατηγορία (πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων) που συνωστίζεται στη «βιτρίνα» του συστήματος κάνει με όλα αυτά ότι ...«παραξενεύεται»!

Να είχαν μείνει, άραγε, με την ιδέα ότι, είτε στην «ισχυρή» είτε στην «επανιδρυμένη» Ελλάδα με τα πρώην «ΣΔΟΕ» της και με τους «Συνηγόρους του πολίτου», η διαφθορά εξέλιπε;..

Δεν άκουσαν ποτέ για μεγαλοσχήμονες που βουλώνουν στόματα, μοιράζοντας επιταγές δεξιά και αριστερά;..

Αγνοούν ότι ο κόσμος των στρας και της «καλής κοινωνίας» συναγελάζεται με «προαγωγούς» μέχρι «συνοδούς» πολυτελείας;..

Δεν περιέπεσε τίποτα στην αντίληψή τους για «μυστικά κονδύλια» και μίζες, που σιτίζουν κάθε λογής «τρωκτικά», που, κατά τα λοιπά, το παίζουν τιμητές των πάντων;..

Δεν πήρε το αυτί τους τίποτα για τις ιστορίες σχετικά με το πώς τα μέλη που ανήκουν εις τας τάξεις της εριτίμου παρέας των VIP'S μας «τακτοποιούν» τις «υποθέσεις» τους μέσω «φουσκωτών» και άλλων «αντιπροσώπων»;..

Ελειπαν όταν κατά καιρούς ήρθαν στην επιφάνεια σχέσεις εξουσίας του υποκόσμου που αγκαλιάζουν από το ποδόσφαιρο μέχρι τον «πολιτισμό» αυτής της χώρας;..

*

Ανήκουστα, μας λένε, είναι όλα αυτά. Πράγματι. Μα το πλέον ανήκουστο είναι ότι υποδύονται τους ανήξερους, τους ανύποπτους και τους έκπληκτους. Λες και όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν «ρολόι» στο σύστημά τους και μόνο στις ...φυλακές είναι που τους ξέφυγε «λίγο» το πράγμα.

Γαλλική Επανάσταση

Στις 14 Ιούλη 1789 ξεσπά η Γαλλική Επανάσταση. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1789, η Συντακτική Συνέλευση ψηφίζει τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη», ένα κείμενο με κοσμοϊστορική σημασία.

«Οι άνθρωποι γεννιούνται και είναι ελεύθεροι και έχουν ίσα δικαιώματα», τονίζεται στη Διακήρυξη, σε μια εποχή που στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη οι άνθρωποι ήταν ακόμη δούλοι.

Σε κείνες τις συνθήκες της φεουδαρχικής και απολυταρχικής τάξης πραγμάτων, οι αντιφεουδαρχικές και αστικοδημοκρατικές αρχές της Διακήρυξης παίζουν ρόλο προοδευτικό για τη Γαλλία, την Ευρώπη και την ανθρωπότητα. Το σπέρμα, βέβαια, των πεπερασμένων ορίων της αστικής κοινωνίας, ως μιας ακόμα εκμεταλλευτικής κοινωνίας, υπάρχει μέσα από την ίδια τη γέννησή της. Το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας, ως ιερής και απαραβίαστης αρχής της νέας αστικής κοινωνίας, συνιστά την είσοδο σε μια νέα μορφή εκμετάλλευσης - καπιταλιστική αυτή τη φορά - ανθρώπου από άνθρωπο.

*

Οπως ακριβώς και η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, η Γαλλική Επανάσταση ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων ιστορικών γεγονότων με παγκόσμιο αντίκτυπο και περιεχόμενο.

«Η αστική τάξη έπαιξε στην Ιστορία ένα ρόλο επαναστατικό, ποδοπάτησε όλες τις φεουδαρχικές, πατριαρχικές και ειδυλλιακές σχέσεις, για να μην αφήσει να υπάρχει άλλος θεσμός ανάμεσα σε άνθρωπο με άνθρωπο από το ψυχρό συμφέρον, τη σκληρή "πληρωμή τοις μετρητοίς"», τονίζουν στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» οι Μαρξ - Ενγκελς, περιγράφοντας τον κόσμο που δημιουργήθηκε από τη Γαλλική Επανάσταση.

Το πέρασμα από τον Λουδοβίκο τον 16ο και την Αντουανέτα στη μορφή της αστικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ήταν μια διαδικασία που συμπαρέσυρε τα πάντα: Τους υφιστάμενους φεουδαρχικούς θεσμούς, την αντίληψη περί ηθικής, το ρόλο της θρησκείας, τον τρόπο εισόδου στην πολιτική δράση, οτιδήποτε, δηλαδή, αποτελούσε τις προκαταλήψεις και τις δοσμένες συνθήκες στο πλαίσιο της παλιάς κοινωνίας που αποτελούσαν πλέον φραγμό για το νέο που γεννιόταν.

*

«Η πάλη της αστικής τάξης εναντίον των ευγενών και της φεουδαρχίας, είναι η πάλη της πόλης εναντίον της υπαίθρου, η πάλη της βιομηχανίας εναντίον της φυσικής οικονομίας, και τα αποφασιστικά όπλα των αστών στον αγώνα αυτόν, ήταν η οικονομική τους δύναμη, που αυξανόταν αδιάκοπα στο μέτρο που αναπτυσσόταν η βιομηχανία, που στην αρχή ήταν χειροτεχνική κι αργότερα εξελίχθηκε στη μανουφακτούρα και η εξάπλωση του εμπορίου», σημειώνει ο Ενγκελς.

Η σύγκρουση, επομένως, ήταν αναπόφευκτη, με την Ιστορία να επιβεβαιώνει πλήρως τα λόγια του Μαρξ: «Η βία είναι μαμή για κάθε παλιά κοινωνία που εγκυμονεί μία καινούργια».

Είναι κάτι που θέλουν να το ξεχνούν οι σύγχρονοι αστοί όταν γίνεται λόγος για την ανατροπή της δικής τους - και ξεπερασμένης πια - κοινωνίας. Για να υπηρετήσουν το ιδιοτελές ταξικό τους παραμύθι, περί «αιώνιου» και «αμετάκλητου» καπιταλισμού, ξαναγράφουν την Ιστορία χωρίς να συμπεριλαμβάνουν τα κεφάλαια της αμείλικτης βίας που άσκησαν κατά των φεουδαρχών, όταν οι τελευταίοι, χρησιμοποιώντας βία φυσικά, αρνήθηκαν πεισματικά να παραμερίσουν ειρηνικά από το προσκήνιο της Ιστορίας. Σήμερα, 220 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση, ο Ροβεσπιέρος, ο Σαιν Ζυστ, ο Μαρά, ο Δαντόν, ακόμα και οι εκπρόσωποι του Διαφωτισμού, από τον Βολταίρο μέχρι τον Μοντεσκιέ, δεν πολυαναφέρονται, αφού «προσιδιάζουν» πολύ με ό,τι η σημερινή άρχουσα τάξη βαφτίζει «τρομοκρατία».

***

Στην 220ή επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης είναι σαφές ότι κανένα από τα προτάγματά της, τίποτα από το τρίπτυχο «Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφότητα», δεν ικανοποιήθηκε, όσον αφορά την τάξη που υφίσταται την εκμετάλλευση του κεφαλαίου, την τάξη που παράγει τον πλούτο, διατηρώντας για τον εαυτό της ένα και μόνο δικαίωμα: Να «πουλά» μέσω του οικονομικού καταναγκασμού την ύπαρξή της στον κεφαλαιοκράτη.

Η ώρα, επομένως, του επόμενου βήματος της ανθρωπότητας - με εφόδιο την τεράστια εμπειρία των όσων συντελέστηκαν στον κόσμο με ορόσημο το 1917 - είναι υπερώριμη. Αλλωστε, τόσο ο απολογισμός της αναμφισβήτητης προσφοράς της Γαλλικής Επανάστασης, όσο και των φραγμών που πλέον θέτει η κυρίαρχη τάξη που γεννήθηκε το 1789, έχει γίνει με τρόπο αξεπέραστο:

«Μέσα σ' αυτή την, ευνοϊκή γι' αυτήν, πολιτική και νομική ατμόσφαιρα, η αστική τάξη αναπτύχθηκε γρήγορα και λαμπρά, και τόσο λαμπρά μάλιστα, που, αυτή τη στιγμή, δεν απέχει πολύ από το σημείο, που το 1789, βρισκόταν η τάξη των ευγενών. Γίνεται όλο και περισσότερο, όχι μόνο κοινωνικά περιττή, αλλά και εμπόδιο στην κοινωνική ανάπτυξη, και όλο και περισσότερο απομακρύνεται από την παραγωγική δραστηριότητα και μεταβάλλεται όλο και περισσότερο, όπως στον καιρό τους οι ευγενείς, σε μια τάξη παρασιτική...» (Φρ. Ενγκελς, «Αντι-Ντύρινγκ»).

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου (από τα «Νέα»)

1789 Πλήθη λαού ορμάνε προς τα τείχη της Βαστίλλης. Οι πυροβολητές περνάνε με το μέρος του λαού και χτυπάνε το φρούριο. Ο λαός κυριεύει το φρούριο της Βαστίλλης. Η νικηφόρα εξέγερση στις 14 Ιούλη 1789 είναι η αρχή της Γαλλικής Επανάστασης.

1867 Ο κατασκευαστής εκρηκτικών Αλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει για πρώτη φορά στο λατομείο Μέρστχαμ, στο Σούρεϊ, τη νέα του ανακάλυψη, τη δυναμίτιδα.

1889 Συνέρχεται το ιδρυτικό Συνέδριο της 2ης Διεθνούς στο Παρίσι.

1918 Δημιουργείται η Εθνική Επιτροπή των Τσέχων, που θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία της Τσεχοσλοβακίας στις 28 του επόμενου Οκτώβρη.

1918 Γεννιέται μια μεγάλη μορφή της 7ης Τέχνης, ο Σουηδός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

1933 Στη Γερμανία το κόμμα των Ναζί, του Αδόλφου Χίτλερ, καταργεί όλα τα άλλα κόμματα.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ εξόντωσαν ιταλικό τάγμα στο Λεόντειο Πελοποννήσου. Η μάχη του ΕΛΑΣ με το ΙΙΙ Τάγμα του 3ου Συντάγματος της ιταλικής μεραρχίας «Πινερόλο» κράτησε 16 ώρες και κατέληξε με ολοκληρωτική συντριβή του εχθρού.

1958 Το Ιράκ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ