ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Αμπάς: «Παλαιστινιακή ανεξαρτησία ή δύο μέτρα και δύο σταθμά;»

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ._

«Ο εποικισμός και η ειρήνη είναι ασύμβατες έννοιες» τόνισε, για άλλη μια φορά χθες, στην ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε την επιχειρηματολογία που παρουσίασε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει εμπλακεί, από το 1991 με τη Συμφωνία της Μαδρίτης και μετά, σε αλλεπάλληλους γύρους διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, από τους οποίους, διαρκώς, προκύπτουν νέες προϋποθέσεις και απαιτήσεις από την ισραηλινή πλευρά, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, οι οποίες πολλάκις ικανοποιήθηκαν.

«Από τη συμφωνία του Οσλο και μετά, ο αριθμός των εποίκων αυξήθηκε κατά 300%» υπογράμμισε ο Αμπάς σημειώνοντας ότι ο τερματισμός του εποικισμού «δεν είναι προϋπόθεση, είναι υποχρέωση». Επεσήμανε, επίσης, ότι το παλαιστινιακό αίτημα για αποδοχή των ορίων του 1967 ως πλαίσιο της όποιας διαπραγμάτευσης, δεν αποτελεί, επί της ουσίας, παρά την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ, αφού στα όρια αυτά δεν εντάσσεται παρά το 22% της ιστορικής Παλαιστίνης. Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στη δράση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, στη συνεχιζόμενη κράτηση 6.000 Παλαιστινίων, στο διαχωριστικό τείχος, καθώς και στις πολιτικές «εθνοκάθαρσης», όπως είπε, του παλαιστινιακού πληθυσμού που ακολουθούνται στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Αμπάς υπογράμμισε ότι το ισραηλινό αίτημα ν' αναγνωριστεί το Ισραήλ ως «εβραϊκό κράτος είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού θέτει θρησκευτικές διαστάσεις στο θέμα».

Τέλος, επανέλαβε ότι με το αίτημα που κατέθεσε ως Πρόεδρος της ΟΑΠ στον ΟΗΕ για μονομερή αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους «στόχος δεν είναι η απονομιμοποίηση του Ισραήλ αλλά της κατοχής». Εθεσε, δε, το ερώτημα προς το Συμβούλιο της Ευρώπης αν «ο κόσμος που πανηγύρισε την αραβική άνοιξη, θα πανηγυρίσει και την άνοιξη των Παλαιστινίων ή θα σταματήσει στα σύνορα της Παλαιστίνης; Θα υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Θα παραμείνει το Ισραήλ ένα κράτος πέρα και πάνω από τη διεθνή νομιμότητα;».

Η ομιλία Αμπάς έρχεται δύο μέρες μετά την έγκριση της απόδοσης από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, του καθεστώτος του «εταίρου» (παρατηρητή) στο Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο, με τον τρόπο αυτό, αποκτά το δικαίωμα να συμμετέχει με μια εξαμελή αντιπροσωπεία στις διαδικασίες συζητήσεων αλλά όχι στις ψηφοφορίες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, απαρτίζεται από εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων 47 χωρών της Ευρώπης, αντανακλά όμως τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης υπέρ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει ανάγκη από ευχολόγια και διακηρύξεις αλλά από στήριξη στο δίκαιο αίτημά του για ανεξάρτητο, βιώσιμο κράτος, αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ. Βέβαια σήμερα γίνεται καθαρό και από την ιστορική αναδρομή που έκανε ο πρόεδρος Αμπάς, ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα δεν μπόρεσε να επιλυθεί λόγω των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην Μέση Ανατολή. Επίσης αποδεικνύεται ότι είναι απολύτως μπλεγμένο στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα και σχετίζεται με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και αυτό που οι ιμπεριαλιστές ονομάζουν «αραβική άνοιξη» που περιλαμβάνει και την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη. Οσο για τον δίκαιο αγώνα των αραβικών λαών να απαλλαγούν από τυραννικά καθεστώτα (συνεργάτες των ιμπεριαλιστών) ως τώρα χειραγωγείται από αστούς που προχωράνε με αλλαγή προσώπων σε εκσυγχρονισμούς που έχει σήμερα ανάγκη το διεθνές κεφάλαιο για να επεκτείνει τη δράση του, όπως φαίνεται στις περιπτώσεις της Τυνησίας, της Αιγύπτου αλλά και της Λιβύης.

ΝΑΤΟΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Θα βομβαρδίζουν τη Λιβύη μέχρις εσχάτων...

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη συνέχιση των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λιβύη, τη σταδιακή μετάβαση της «ασφάλειας» στους ντόπιους του (κατεχόμενου από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) Αφγανιστάν αποφάσισε χτες μεταξύ άλλων η υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη μέρα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα όσον αφορά στη Λιβύη, ξεκαθαρίστηκε ότι οι ΝΑΤΟικές επιδρομές δεν πρόκειται να σταματήσουν. Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λέον Πανέτα σημείωσε ότι η απόφαση για τερματισμό των επιχειρήσεων στη Λιβύη θα εξαρτηθεί α) από τις εξελίξεις στη Σύρτη, όπου παραμένουν ισχυρές οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις και β) από την ικανότητα των αντικανταφικών δυνάμεων να αντιμετωπίζουν μία ένοπλη αντίσταση. Μαζί του συμφώνησε ο Γάλλος ομόλογός του Ζεράλντ Πονγκέτ, που σημείωσε ότι οι βομβαρδισμοί δεν θα σταματήσουν «εάν δεν εξαλειφθούν όλοι οι υπόλοιποι θύλακες αντίστασης».

Σε επόμενο σημείο καταγράφηκε η επί του παρόντος άρνηση των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων να εξαπολύσουν μία ανάλογη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία γιατί, όπως υποστήριξε και ο ΓΓ του οργανισμού, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στη δεδομένη περίπτωση δεν ισχύουν οι δύο βασικές προϋποθέσεις που ίσχυαν στην περίπτωση της Λιβύης: α) δεν υπάρχει σαφής εντολή από τον ΟΗΕ, β) δεν υπάρχει ξεκάθαρη υποστήριξη από χώρες της περιοχής.

Οσον αφορά στο Αφγανιστάν, οι ΝΑΤΟικοί εταίροι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «βαίνει καλώς» το σχέδιο μετάβασης της ευθύνης για την «ασφάλεια» στις αφγανικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις μέχρι το 2014. Μάλιστα, αρκετές χώρες (συγκεκριμένα Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σλοβακία) συμφώνησαν να στείλουν μία κοινή 40μελή ομάδα στρατιωτικών εκπαιδευτών στο Αφγανιστάν με Κροάτη επικεφαλής. ΝΑΤΟικές πηγές πρόσθεσαν με νόημα πως η ομάδα μπορεί να μεγαλώσει κατάτι «γιατί έχει μείνει ανοικτή η πόρτα και για τη Σερβία».

Οσον αφορά στο Κοσσυφοπέδιο, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υποστήριξε τη συνέχιση των «παγωμένων» διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα στις Βρυξέλλες πιέζοντας για «νέα πρόοδο στον πολιτικό τομέα»... αφού, όπως ισχυρίστηκε, «με ειρήνη και διαλλακτικότητα μπορεί να εξευρεθεί διέξοδος από την κρίση»...

Ευθυγραμμισμένος για άλλη μια φορά με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια εμφανίστηκε και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης, που σε δηλώσεις του διαφήμισε την εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη και υπογράμμισε τον «κεντρικό ρόλο της βάσης της Σούδας».

Σε ό,τι αφορά το Κόσσοβο ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ανήσυχος για την πορεία των πραγμάτων, τόνισε ότι «η KFOR θα πρέπει να είναι αντικειμενική και ουδέτερη» και ότι δήθεν «ο ρόλος της είναι η διασφάλιση της ειρηνικής διαβίωσης στην περιοχή». Τόνισε επίσης ότι θα ήταν «λάθος να επιδεινωθούν οι σχέσεις της Σερβίας με το ΝΑΤΟ».

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Οχι στην εξίσωση θύτη και θύματος

Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα την αναγνώριση του στάτους του παρατηρητή στην Παλαιστινιακή Αρχή, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι δεν «μπορεί να εξισώνεται ο καταπιεστής με τον καταπιεζόμενο. Δεν μπορεί να δηλώνουμε ότι το θύμα και ο θύτης έχουν ίδια δικαιώματα». Καυτηριάζοντας τη δήθεν προσφορά δημοκρατικών αρχών από την πλευρά της Ευρώπης στην Παλαιστίνη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Απαντήστε μου αγαπητοί συνάδελφοι, μπορεί ένας Παλαιστίνιος αυτές τις μέρες να είναι σίγουρος σχετικά με τον τόπο διαμονής του; Μπορεί να έχει μια διεύθυνση, και να πάει για παράδειγμα σε μια δίκη; Μπορεί να τους λέτε πώς να δημιουργήσουν ένα δικαστήριο για να απονείμουν δικαιοσύνη, αλλά οι Παλαιστίνιοι μπορούν να χάσουν ανά πάσα στιγμή τη διεύθυνσή τους, το σπίτι τους, τα δικαιώματά τους. Κάθε στιγμή. Κάθε μέρα, με τη δημιουργία ενός νέου ισραηλινού εποικισμού»...

Η Λ. Κανέλλη τόνισε με έμφαση ότι πέρα από τις διακηρύξεις, αυτό που χρειάζεται είναι «να ζητήσουμε από τις κυβερνήσεις να πάνε στον ΟΗΕ και, ξεπερνώντας το βέτο των ΗΠΑ και άλλων χωρών, να απαιτήσουν τη δημιουργία ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους. Αυτό περιμένουν οι λαοί από εμάς, τους βουλευτές της Ευρώπης». Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Ο λόγος που δεν υπάρχει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι ότι εκεί υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για αναγνώριση ανεξάρτητου, κυρίαρχου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, πλήρους μέλους του ΟΗΕ, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με την άμεση απομάκρυνση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, το άμεσο σταμάτημα των εποικισμών και την απομάκρυνση των εποίκων.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Σφαγή αμάχων στη Σύρτη

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε τεράστια οργή έχει πλέον μετατραπεί η δυσφορία του λαού της Σύρτης απέναντι στους μαχητές του Μεταβατικού Συμβουλίου, αλλά και το ΝΑΤΟ, καθώς όλοι, ακόμη και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, καταγγέλλουν ότι οι μαχητές του Συμβουλίου και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί τους βάλλουν, από εδάφους και αέρος, αδιακρίτως με αποτέλεσμα να έχουν μεγιστοποιηθεί οι απώλειες μεταξύ των αμάχων που πεθαίνουν αβοήθητοι στα σπίτια τους. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη σφαγή που υφιστάμεθα», τόνιζαν πολλοί από αυτούς με νόημα, ενώ τόσο το Συμβούλιο όσο και το ΝΑΤΟ επέμεναν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για μην πλήττουν πολίτες.

Αυτοκινητοπομπές αμάχων εγκατέλειπαν και χτες την πόλη που συγκλονίζεται από τις μάχες σώμα με σώμα. Την ίδια στιγμή ενώ εντείνονταν οι φήμες ότι πιθανότατα ο γιος του Καντάφι Μουτασίμ, που φερόταν να βρίσκεται μέσα στη Σύρτη, εγκατέλειψε την πόλη, ο συνταγματάρχης έκανε και πάλι «την εμφάνισή του». Με ηχητικό του μήνυμα, από το δίκτυο «αλ Ράι», ο Καντάφι κάλεσε τους Λίβυους σε «αντίσταση μέχρι να φύγουν οι κατακτητές» και προειδοποίησε για «επεμβάσεις και σε άλλες χώρες του Τρίτου Κόσμου», σημειώνοντας προς τις ηγεσίες τους να μη νιώθουν ασφαλείς επειδή έσπευσαν να αναγνωρίσουν το «Μεταβατικό Συμβούλιο». Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, μετά το πέρας συνεδρίασης σε επίπεδο υπουργών Αμυνας, επαναλάμβανε ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις «μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος Καντάφι», αλλά και να «καταστεί βέβαιο ότι οι δυνάμεις του Συμβουλίου μπορούν να κρατήσουν την ασφάλεια και την τάξη στη χώρα», αφήνοντας έτσι ένα νέο «παραθυράκι» για παράταση και πιθανότατα αλλαγή της μορφής της στρατιωτικής ΝΑΤΟικής επέμβασης στη βορειοαφρικανική χώρα.

Παράλληλα με όλα αυτά, 1.000 περίπου μαχητές του Συμβουλίου κατευθύνονταν, χτες, προς το Μπάνι Ουαλίντ, προκειμένου να προσπαθήσουν, αρχικώς, να διαπραγματευτούν και στη συνέχεια να πολιορκήσουν, εφόσον χρειαστεί, και αυτήν την πόλη. Οι μαχητές ξεκίνησαν από την πόλη Γκαργκαρές, έξω από την Τρίπολη, όπου ανακοινώθηκε ότι χτες εντοπίστηκαν άλλοι δύο ομαδικοί τάφοι με 900 σορούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ