ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πόσο μακριά είναι η Ινδία;

Εζησαν στην αδικία και πέθαναν απ' αυτή. 23 παιδιά στην Ινδία έχασαν τη ζωή τους από δηλητηριασμένο φαγητό που τους προσφέρθηκε στο σχολείο, στο πλαίσιο προγράμματος άμβλυνσης κάπως του υποσιτισμού που θερίζει τη φτωχολογιά και τα παιδιά της. Στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη Ινδία καταγράφεται - όπως άλλωστε και στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο - έντονα το κοντράστ ανάμεσα στον ασύλληπτο πλούτο και στην ασύλληπτη φτώχεια.

Στη χώρα υπάρχουν 61 δισεκατομμυριούχοι με περιουσία ίση με το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας. Από την άλλη, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης, το 80% του ινδικού πληθυσμού, που είναι περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι, επιβιώνουν με λιγότερο από μισό δολάριο τη μέρα!!! Στην Ινδία ένα εκατομμύριο Ινδοί αγρότες έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους, τα τελευταία χρόνια υπό την πίεση οφειλών, καθώς πήραν δάνεια τα οποία δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν. Ανθεί το εμπόριο οργάνων, αφού απελπισμένοι άνθρωποι για να σώσουν τα παιδιά τους από την πείνα πουλάνε για πενταροδεκάρες τα νεφρά τους. Η κεντρική κυβέρνηση δαπανά 0,09% του προϋπολογισμού για δημόσια Υγεία, σε όλα τα στάδια, ενώ τα κονδύλια για την Παιδεία φτάνουν το 2,75%...

Πόσο μακριά άραγε είναι η πραγματικότητα αυτή από την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα; Ας αναλογιστεί κανείς τις ανατροπές που έφερε η καπιταλιστική κρίση, η στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για το ξεπέρασμά της προς όφελος των μονοπωλίων στην ποιότητα ζωής του λαού, στο εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, την Ασφάλιση, την Παιδεία, την Υγεία, παντού. Ανατροπές που θα μείνουν, καθώς είναι διαρκείας η ευεργετική για τους καπιταλιστές επίδρασή τους. Σήμερα για το ξεπέρασμα της κρίσης και αύριο, στη φάση της αναιμικής ανάκαμψης, για να μεγιστοποιηθεί η κερδοφορία και να ενισχυθεί ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Με την ανεργία να σπάει το ένα μετά το άλλο τα κοντέρ και το λαϊκό εισόδημα να έχει καταβαραθρωθεί, χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες τους και τέτοια είναι η τροφή. Σχετικές έρευνες δείχνουν για όσους ακόμα έχουν να φάνε, άγριο ψαλίδι στα ποσά που δαπανούσαν για αγορά τροφίμων. Σε ακόμα χειρότερη θέση αυτοί που δεν έχουν. Χιλιάδες παιδιά υποσιτίζονται, φαινόμενα λιποθυμίας στο σχολείο κινητοποίησαν γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας λύσης που θα κρατάει τα παιδιά στα πόδια τους και θα τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του σχολείου.

Ηταν το ελάχιστο που θα μπορούσαν καταρχήν να πράξουν, μόνο που το πρόβλημα δε λύνεται έτσι, ενώ κι άλλου είδους κίνδυνοι καιροφυλακτούν. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο προγράμματος της ΕΕ διανομής φρούτων στα σχολεία, διαπιστώθηκαν παρτίδες σάπιων, ενώ πριν δύο χρόνια είχε ανιχνευτεί φυτοφάρμακο στα διανεμόμενα φρούτα. Σκοπός του προγράμματος ήταν να μάθουν στα παιδιά ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ φροντίζουν δήθεν για τη σωστή διατροφή τους και ότι η υγιεινή διατροφή είναι θέμα «εκπαίδευσης και κουλτούρας»... Σωστός εμπαιγμός δηλαδή απ' αυτούς που κλέβουν το ψωμί απ' το τραπέζι των φτωχών οικογενειών. Απ' αυτούς που ευθύνονται για τον υποσιτισμό των παιδιών. Ταγμένοι να υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τσακίζουν για να το πετύχουν τις ζωές των ανθρώπων του μόχθου.

Επειδή για τα μονοπώλια ισχύει το «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», επειδή είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να ισοπεδώσουν τα πάντα, άλλωστε σε ένα απ' τα μνημόνια ρητά αναγράφεται ως στόχος να φτάσει η Ελλάδα σε θέση ικανή να ανταγωνίζεται άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, όπως η Ινδία... Επειδή το μέλλον που προετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς είναι το ζοφερό παρόν που βιώνουν οι κολασμένοι της κάθε Ινδίας, ας πάρουμε επιτέλους τα μέτρα μας, ας γίνουμε εμείς οι διαμορφωτές του μέλλοντος που ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας.

Η αλληλεγγύη απέναντι στις εργατικές λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν ανάγκες σίτισης, ένδυσης και άλλες είναι εκ των ων ουκ άνευ. Θα είναι όμως δώρο άδωρο αν δεν αποτελεί πλευρά της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος, που στοχεύει ακριβώς εκεί όπου η φτώχεια και η αδικία αναπαράγεται, στον καπιταλισμό και τα θεμέλιά του. Η ταξική αλληλεγγύη είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της πάλης. Και δε συναντάται πουθενά με φιλανθρωπίες, με λογικές ελεημοσύνης, διαχείρισης της φτώχειας, που σαν παραπέτασμα κρατάνε αθέατη την αιτία του προβλήματος απ' αυτούς που έχουν κάθε λόγο να παλέψουν για να τη συντρίψουν.


Β. Ν.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Χρέος και ευθύνη να συμπορευτούμε με το ΚΚΕ»

Εμείς, τα παιδιά των Πολιτικών Προσφύγων

Στις 30 του Ιούνη του 2013 βρέθηκα στο ετήσιο αντάμωμα των πολιτικών προσφύγων που όπως πάντα γίνεται στον Αγ. Νικόλαο της Νάουσας. Εκεί ξύπνησαν μέσα μου βαθιά κρυμμένα συναισθήματα και μεγάλη νοσταλγία για τα παιδικά μου χρόνια. Οση ώρα περπατούσα ανάμεσα στα πηγαδάκια άκουγα ρώσικα, τσέχικα, βουλγάρικα... Ανθρωποι αγκαλιάζονταν, γελούσαν ή θρηνούσαν για κάποιον σύντροφο που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Βλέποντας αυτούς τους ήρωες του τότε, αλλά και της σημερινής καθημερινότητας, ξύπνησαν μέσα μου οι μνήμες και γύρισα νοερά πίσω, εκεί στην ιδιαίτερη πατρίδα μου - τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας.

***

Θυμήθηκα το Πέρνικ, την πόλη που γεννήθηκα, εκεί που πέρασα τα παιδικά μου χρόνια και πρωτοπήγα σχολείο. Θυμήθηκα τα πάρκα που έπαιζα και το παλάτι των πιονέρων με τις πολυάριθμες ενασχολήσεις που μας πρόσφερε, όπως θέατρο, μουσική, μπαλέτο, χορωδίες, χορευτικά, μπάντες, βιβλιοθήκες, αθλητισμό...

Εκεί ένιωσα για πρώτη φορά στην πράξη τι σημαίνει αλληλεγγύη, συντροφικότητα, αδελφοσύνη. Εκεί δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή ότι είμαι ξένη. Θυμήθηκα, ακόμα, την Βουλγάρα καθηγήτριά μου, της Ιστορίας, που μου ανέθεσε στα 14 μου να κάνω μια εργασία για τη Φιλική Εταιρεία και τον Ρήγα Φεραίο. Εμαθα πρόσφατα ότι την κρατάει ακόμα.

Θυμήθηκα την συντρόφισσα Βαγγελιώ, τη δασκάλα μου στο ελληνικό σχολείο, τις γιορτές που κάναμε στη λέσχη των πολιτικών προσφύγων, τις κατασκηνώσεις που πηγαίναμε στις καλοκαιρινές διακοπές. Εμάς τα Ελληνόπουλα, μας θεωρούσαν τυχερά γιατί πηγαίναμε είκοσι μέρες διακοπές με το βουλγάρικο σχολείο και είκοσι μέρες με την ελληνική οργάνωσή μας. Ωρες ατέλειωτες στη λέσχη των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων με καλλιτεχνικές δραστηριότητες που περιλάμβαναν λαϊκό συγκρότημα, χορωδία, θεατρική ομάδα, ακόμα και συμμετοχές σε Φεστιβάλ.

Θυμήθηκα τον παππού Μήτσο που περίμενε με χαρά και αγωνία να έρθει στη Βουλγαρία η κόρη του από την Ελλάδα για να τη δει, όμως δεν πρόλαβε ποτέ, τον πρόλαβε ο θάνατος... Θυμήθηκα τα βράδια που ο παππούς μου, ο καπετάν Μητρούσης και οι σύντροφοί του από το βουνό μαζεύονταν στο σπίτι και έκαναν άπειρες συζητήσεις για το Κόμμα. Με τη φαντασία μου έβλεπα στις διηγήσεις τους την τάδε μάχη, τη σφαίρα που χτύπησε το σύντροφο, την απόδραση του παππού μου από τη φυλακή της Δράμας, τον τραυματισμό του μπαμπά μου στην Κερκίνη, τη μητέρα μου, αετόπουλο τότε, να πηγαίνει κρυμμένα σημειώματα σε συντρόφους στα γύρω χωριά...

***

Ετσι ζήσαμε και μεγαλώσαμε εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια των πολιτικών προσφύγων, στο Σοσιαλισμό. Οταν, όμως, ήρθαμε στην πολυπόθητη πατρίδα βρεθήκαμε ξαφνικά, από τις πιο φιλόξενες χώρες στην αγκαλιά της πιο αφιλόξενης πατρίδας...

Γυρίσαμε στην Πατρίδα γεμάτοι περηφάνια επειδή οι γονείς μας και οι παππούδες μας ήταν αντάρτες στα βουνά. Πολλοί λίγοι όμως συμμερίστηκαν αυτή την περηφάνια μας. Ολοι παλέψαμε, διεκδικήσαμε τη ζωή μας με τον τρόπο που μας έμαθαν εκεί στη Λαϊκή Δημοκρατία, με αξιοπρέπεια και ήθος. Αν και είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε οι ίδιοι στο σοσιαλισμό, ωστόσο χρειάστηκε να μεγαλώσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας στον καπιταλισμό. Συχνά όταν διηγούμαστε το πώς ζήσαμε εκεί, νομίζουν ότι τους λέμε παραμύθια!

***

Θεωρώ σύντροφοι, ότι έχουμε χρέος και ευθύνη, είναι καιρός, εμείς οι απόγονοι των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, που πήραμε μια γεύση του σοσιαλισμού, να συμπορευτούμε με το ΚΚΕ, να πρωτοστατήσουμε στην πάλη και στον αγώνα για τη Λαϊκή Εξουσία. Οφείλουμε να κάνουμε το αυτονόητο, να αγωνιστούμε για όλα αυτά που οραματίστηκαν, πίστεψαν και αγωνίστηκαν οι γονείς μας.


Βούλα ΚΑΡΑΜΠΙΔΟΥ,
παιδί πολιτικών προσφύγων από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ