ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικά κειμήλια αγώνων του λαού

Αφίσα για τα 26χρονα του ΚΚΕ
Αφίσα για τα 26χρονα του ΚΚΕ
Κανένας - όποιας ηλικίας -, αγωνιζόμενος, στο παρελθόν ή στο παρόν, σκεπτόμενος άνθρωπος δεν πρέπει να χάσει τις δύο εκθέσεις - με γενικό τίτλο «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση (1936 - 2014)» - που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και φιλοξενεί (έως 30/11) ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για τις εκθέσεις «Αντίσταση Τώρα (Σύγχρονη Εικαστική Δημιουργία)», στη Δημοτική Πινακοθήκη (Γερμανού και Μυλλέρου, πλατεία Λ. Αυδή, Μεταξουργείο) και «Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης περιόδου: Δικτατορία Μεταξά - Κατοχή - Αντίσταση - Εμφύλιος - Τόποι Εξορίας ως το 1967», στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθήνας, στο Πάρκο Ελευθερίας (κτίριο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, οδός Βασ. Σοφίας).

Η δεύτερη έκθεση εγκαινιάστηκε προχτές, παρουσία πλήθους επισκεπτών, μεταξύ των οποίων ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Παραβρέθηκαν επίσης οι: Γρηγόρης Ριζόπουλος (γλύπτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου), Ρούλη Σεμερτζίδη, Ειρήνη Οράτη (ανιψιά του Α. Τάσσου), Γιώργος Φαρσακίδης και άλλοι εικαστικοί καλλιτέχνες.

Τον επισκέπτη «εισάγει» στην έκθεση η προβολή ενός εξαιρετικού ντοκιμαντέρ του Κώστα Σταματόπουλου, το οποίο αποτυπώνει πυκνά και καίρια το ιστορικό πλαίσιο αυτής της περιόδου. Μεταξύ των εκθεμάτων (αλλά και στο ηλεκτρονικό Αρχείο) περιλαμβάνονται εικαστικά έργα, έντυπα και εικονογραφημένες εκδόσεις της εποχής που ανήκουν στο Αρχείο του ΚΚΕ. Υποδεχόμενη το πλήθος των επισκεπτών, η Εύα Μελά (πρόεδρος του ΕΕΤΕ), εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όσους φορείς και πρόσωπα «συνέδραμαν» τη σπουδαία πρωτοβουλία του ΕΕΤΕ να οργανώσει αυτήν την πρώτη εκθεσιακή - αλλά και ηλεκτρονική - προσπάθεια «καταγραφής και μνήμης» των «καλλιτεχνών που στρατεύτηκαν με το έργο ή και με την ίδια τη ζωή τους» στην Αντίσταση, αλλά και «καλλιτεχνών που, από μαρτυρίες για τη δράση τους ή για συλλογικά έργα, καταγράφονται ως καλλιτέχνες της Αντίστασης, αλλά δεν άφησαν σχετικό ατομικό έργο». Καταλήγοντας η Εύα Μελά τόνισε: Θέλουμε να ανοίξει συζήτηση για τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη και την κοινωνική λειτουργία της Τέχνης, να βγουν συμπεράσματα και να ανοίξουν δρόμοι για το σήμερα».

Προβολές ταινιών

Σε πρώτο πλάνο εικονίζεται γλυπτό του Χρήστου Καπράλου. Στους τοίχους αφίσες του εργαστηρίου του Γιώργου Κεφαλληνού για την ενίσχυση του αγώνα στο Αλβανικό Μέτωπο
Σε πρώτο πλάνο εικονίζεται γλυπτό του Χρήστου Καπράλου. Στους τοίχους αφίσες του εργαστηρίου του Γιώργου Κεφαλληνού για την ενίσχυση του αγώνα στο Αλβανικό Μέτωπο
Προβολές ταινιών τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο πλαίσιο της διοργάνωσης του ΕΕΤΕ στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων. Οι μέρες και οι ώρες προβολής είναι οι ακόλουθες: Τρίτη έως Σάββατο 16.00 με 20.00 και τις Κυριακές 10.30 με 14.00. Παράλληλα, πριν από τις προγραμματισμένες προβολές, θα προβάλλονται καθημερινά φιλμ για τους εικαστικούς καλλιτέχνες Βάσω Κατράκη, Γιώργη Βαρλάμο, Γιώργη Φαρσακίδη, Ζιζή Μακρή, Γιάννη Στεφανίδη και Ελευθερία Δροσάκη. Το αναλυτικό πρόγραμμα: Σήμερα, Παρασκευή προβάλλονται τα φιλμ: «Η ζωή στους βράχους», «Η ηλικία της θάλασσας», «Ντοκουμέντο» και «Μακρόνησος». Αύριο Σάββατο: «Χάππυ Νταίη», «Αλλος δρόμος δεν υπήρχε», «Επίκαιρα 1944», «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946 - 1949», «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης». Την Κυριακή: «Ο Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος», «Το έπος του '40», «Τόποι πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης: Αϊ - Στράτης».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεσα μέτρα για την οικονομική στήριξη του ΚΘΒΕ

Η οικονομική «ασφυξία» που αντιμετωπίζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν από την κυβέρνηση, για να ξεφύγει αυτός ο σημαντικός πολιτιστικός οργανισμός από την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, αναδείχτηκαν χτες στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, αφού ανέδειξε την 50χρονη πορεία και προσφορά του ΚΘΒΕ, ανέφερε για τα οικονομικά του: «To 2010 - 2011 η κρατική χρηματοδότηση ήταν 9.000.000 ευρώ. Για το έτος 2013 - 2014 είναι 5.800.000, όταν μόνο τα χρέη που ανέλαβε η καινούργια διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που διορίστηκε τον Ιούνη του 2013, είναι πάνω από 5.000.000». Επισήμανε και το θέμα της καθυστέρησης της καταβολής της επιχορήγησης που, «δημιουργεί προβλήματα στον προγραμματισμό και στη λειτουργία του ΚΘΒΕ» και απαίτησε την άμεση καταβολή και την εξόφληση των δεδουλευμένων σε ηθοποιούς, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Ανέφερε στοιχεία που αφορούν ποσά που οφείλονται στο ΚΘΒΕ τα οποία παραμένουν ανείσπρακτα και θα μπορούσαν να του δώσουν κάποια ανακούφιση όπως τα 850.000 ευρώ που έχει να λαβαίνει και αφορούν την Οπερα Θεσσαλονίκης που έκλεισε το 2011, η επιστροφή ΦΠΑ ύψους 871.000 τα οποία πρέπει να του αποδοθούν άμεσα κ.ά.

Η υφυπουργός Πολιτισμούς Αγγ. Γκερέκου απαντώντας στην Ερώτηση, δήλωσε ότι έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, ενώ σχετικά με την κρατική επιχορήγηση χαρακτήρισε λίγο πολύ επίτευγμα που δεν έγινε και παραπάνω μείωση, ενώ όσον αφορά τα ποσά που οφείλονται στο Θέατρο, όχι μόνο δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή τους, αλλά, σύμφωνα με όσα είπε και τις ρυθμίσεις που γίνονται, έδειξε ότι είναι άγνωστο αν θα αποπληρωθούν ποτέ.

Σημείωσε ότι: «Οσον αφορά την επιχορήγηση του Θεάτρου, μειώθηκε κατά 15% σε σχέση με το 2013, όταν σε άλλους εποπτευόμενους φορείς μειώθηκε έως και 40% στο αντίστοιχο διάστημα», ξεκαθαρίζοντας ότι το υπουργείο κινείται «στο πλαίσιο πάντα των ορίων που βεβαίως μας υποχρεώνει η δημοσιονομική προσαρμογή». Για την επιστροφή του ΦΠΑ ανέφερε ότι θα είχε χτες το απόγευμα συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών.

«Η Μητέρα του σκύλου» επί σκηνής

Ραραού: Η γυναίκα που γνωρίσαμε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Η Μητέρα του Σκύλου», του Παύλου Μάτεσι, ανεβαίνει σήμερα στη σκηνή του «Σύγχρονου Θεάτρου» (Ευμολπιδών 45 - Γκάζι, τηλ. 210.3464.380), για να μας πει την ιστορία της, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταύρου Τσακίρη. Παρουσιάζει τη ζωή της, σκιαγραφώντας τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες μιας Ελλάδας, που προσπαθεί να τα «βολέψει» σε συνθήκες ανέχειας. Είναι μια γυναίκα που δε σταματά ποτέ να μάχεται. Ο αγώνας της αδιάκοπος, κι εκείνη αποφασισμένη να επιβιώσει, ακόμη και αν χρειαστεί να βρει καταφύγιο σε μια δική της πραγματικότητα. «Επρεπε να κολακεύω για να επιζήσω, και επέζησα». Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Τσακίρης. Σκηνικά - Κοστούμια: Αγγελος Αγγελή. Δραματολόγος: Δήμητρα Πετροπούλου. Κινησιολογία: Γιάννης Αντωνίου.

Στο ρόλο της Ραραού η Δήμητρα Χατούπη. Παίζουν επίσης: Νίκος Γιαλελής, Γιάννης Δρίτσας, Χρήστος Ευθυμίου, Ηλίας Ζερβός, Στεφανία Κριεζή, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Εφη Ρευματά, Μαριαλένα Ροζάκη.

Τραγούδια Θεοδωράκη σε ποίηση Λειβαδίτη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24, τηλ. 210.3217.810), η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει, σήμερα, αύριο και την Κυριακή, αποσπάσματα από επτά κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη. Οι κύκλοι τραγουδιών είναι: «Της εξορίας», «Τα Λυρικά», «Οκτώβρης 78», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Πολιτεία», «Κύκλος Φαραντούρη» και «Σκόρπια». Ερμηνεύουν: Κώστας Θωμαΐδης, Καλλιόπη Βέττα, Δώρος Δημοσθένους, Μπέττυ Χαρλαύτη.

Η πρώτη ουσιαστική επαφή του Τάσου Λειβαδίτη με το χώρο της μουσικής πραγματοποιείται το 1945 μέσα στα γραφεία της Λέσχης της ΕΠΟΝ στην Αθήνα, όπου γνωρίζει τον Μίκη Θεοδωράκη, όπως και άλλους διανοούμενους της Τέχνης και του Πολιτισμού, μια συνάντηση, η οποία τα επόμενα χρόνια θα αποφέρει, στο χώρο της ελληνικής μουσικής, ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του 20ού αιώνα.

Αυτό που έδωσε στον Λειβαδίτη το έναυσμα να στείλει τα πρώτα του ποιήματα στον Θεοδωράκη για μελοποίηση ήταν η πλατιά απήχηση που είχε στα λαϊκά στρώματα η μελοποίηση από τον Θεοδωράκη του «Επιτάφιου» του Γιάννη Ρίτσου, το 1961, καθώς και οι ανάγκες της ταινίας «Συνοικία το Ονειρο» της οποίας υπογράφει το σενάριο μαζί με τον Κώστα Κοτζιά, σε σκηνοθεσία του Αλέκου Αλεξανδράκη. Ετσι, τα πρώτα τραγούδια με δικούς του στίχους κυκλοφορούν τον Οκτώβρη του 1961, στο δίσκο «Πολιτεία» και είναι τα περίφημα «Μάνα μου και Παναγιά», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» (που ακούγονται και στην ταινία), «Δραπετσώνα», «Εχω μια αγάπη» και «Σαββατόβραδο» με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, την Μαρινέλλα, τον Μανώλη Χιώτη και την Μαίρη Λίντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ