ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ
Γνωριμία με το πρωτοποριακό έργο της

Μια μοναδική ευκαιρία θα έχουν όσοι δηλώσουν συμμετοχή μέχρι σήμερα για την επίσκεψη στο Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό, που διοργανώνει για την Κυριακή 13 Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι, το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της σπουδαίας χαράκτριας και αγωνίστριας, Βάσως Κατράκη. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το έργο της πρωτοποριακής, για την εποχή, μεγάλης μορφής της Ελληνικής Τέχνης, ένα Μουσείο με πολύτιμο υλικό, παρατημένο, όμως, από την πολιτεία, το δήμο και τους αρμόδιους. Το μουσείο το ανοίγει ένας γείτονας -δεν έχει υπάλληλο να το ανοίγει- και θα ανοίξει ειδικά για τη συγκεκριμένη επίσκεψη. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Μουσείο που, όπως είχε επισημανθεί σε περσινή επίσκεψη του Ανοιχτού Εργαστηρίου Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας (που λειτουργεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας), δεν έχει τη συντήρηση που απαιτείται, με αποτέλεσμα τα έργα να είναι στο έλεος της υγρασίας και να κινδυνεύουν...

Το Μουσείο φιλοξενεί το σύνολο του έργου της Βάσως Κατράκη μέχρι και το θάνατό της, έργο πρωτοποριακό, που είναι αντανάκλαση μιας πλούσιας, σε αγώνες και εμπειρίες, ζωής και αποτελείται από περίπου τετρακόσια έργα και μήτρες. Φιλοξενούνται, επίσης, το σύνολο του εργαστηρίου της, η βιβλιοθήκη της, τα αρχεία της και μεγάλο μέρος φωτογραφικού υλικού. Στόχος ήταν το «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο Βάσως Κατράκη», που εγκαινιάστηκε το 2006, να μην είναι ένας «νεκρός» μουσειακός χώρος. Αλλά να έχει μία δυναμική. Να γίνει ένας χώρος δημιουργίας και να λειτουργήσει ως μία πανεπιστημιακή σχολή χαρακτικής τέχνης. Ο επισκέπτης, ο μελετητής, ο νέος δημιουργός αλλά και ο απλός θεατής έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την εικαστική πορεία της Β. Κατράκη. Δυστυχώς όμως το Μουσείο αφέθηκε στην τύχη του και πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξαναλειτουργήσει όπως του πρέπει.

Πρόγραμμα της επίσκεψης: 08.00: Αναχώρηση από Αθήνα (Πλ. Κάνιγγος). 12.00: Αφιξη στο Αιτωλικό - Ξενάγηση στο Μουσείο Βάσως Κατράκη. 14.00: Ελεύθερος χρόνος (μπάνιο σε κοντινή παραλία, φαγητό, καφές). 18.00: Αναχώρηση για Αθήνα. Τιμή συμμετοχής: 20 ευρώ. Τελευταία μέρα είναι σήμερα για δηλώσεις συμμετοχής στο Τμήμα Πολιτισμού (210.2592.245). Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Τα τραγούδια της Μελίνας»...

«Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς - Τα τραγούδια της Μελίνας», είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που παρουσιάζεται την Πέμπτη, στο Ηρώδειο, με την Ελεονόρα Ζουγανέλη, σε σκηνοθεσία - Επιμέλεια κειμένων Πέτρου Ζούλια και συμμετοχή της Μπέτυς Βαλάση. Σκηνογραφική επιμέλεια: Γιάννης Αρβανίτης. Χορογραφίες: Φώτης Διαμαντόπουλος. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Ενορχήστρωση: Aντώνης Σουσάμογλου, Ευριπίδης Ζεμενίδης. Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Παπαμιχάλης. Επιμέλεια video: Νίνιος Μπιτζένης.

Συμμετέχει η «Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής» με τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Μουσικοί: Ευριπίδης Ζεμενίδης κιθάρα, Νίκος Πασσαλίδης έγχορδα, Παναγιώτης Τσεβάς ακορντεόν, Γιώργος Θεοδωρόπουλος πλήκτρα, Παρασκευάς Κίτσος μπάσο, Γιάννης Αγγελόπουλος τύμπανα, Χρήστος Καλκάνης κλαρινέτο, Βαγγέλης Παρασκευαΐδης βιμπράφωνο.

Συμμετέχει, επίσης, η Χορωδία Αποφοίτων Αρσάκειων Τοσίτσειων Σχολείων GraduArti. Διεύθυνση χορωδίας: Χριστίνα Βαρσάμη. Επιμέλεια παραγωγής: Κατερίνα Παπαδοπούλου.

Τα τραγούδια της Μελίνας είναι η ίδια η Μελίνα. Η Στέλλα, η Ιλυα της μεγάλης οθόνης. Η Μπλανς, η Αλεξάνδρα ντε Λάγκο, η Τζένη των πειρατών του σανιδιού. Είκοσι χρόνια μετά το «αντίο» της Μελίνας, τα τραγούδια θα πουν για μια βραδιά την ιστορία της. Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Βαγγέλη Παπαθανασίου, του Νίκου Γκάτσου, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Κ.Χ. Μύρη, του Οδυσσέα Ελύτη, τα τραγούδια της Ελλάδας. Η συναυλία γίνεται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη.

Η Martha Graham Dance Company στην Αθήνα

Η αμερικανική ομάδα χορού Martha Graham Dance Company έχει ήδη αρχίσει τη φετινή της περιοδεία στην Ελλάδα με παραστάσεις στο Ναύπλιο (5/7), στη Θεσσαλονίκη (7 και 8/7) και στην Ιθάκη (10/7). Η περιοδεία του σημαντικού αυτού σχήματος στην ελλαδική επικράτεια θα κορυφωθεί - και θα ολοκληρωθεί - με μία και μοναδική παράσταση το Σάββατο 12 Ιούλη στις 9 το βράδυ στην Αθήνα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Η Martha Graham Dance Company κάθε χρόνο οργανώνει την καλλιτεχνική της σεζόν γύρω από ένα θέμα. Το θέμα της φετινής χρονιάς είναι «Μύθος και Μεταμόρφωση» εμπνευσμένο από θέματα της διαχρονικής ελληνικής μυθολογίας. Το πρόγραμμα της Martha Graham Dance Company που θα παρακολουθήσουν οι θεατές στο Ηρώδειο, υπό το φως της πανσελήνου, περιλαμβάνει τις χορογραφίες: Errand (1947 και 2013) βασισμένη στο μύθο του Θησέα, Echo (2014) του Ελληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη, καθώς και το έργο Panorama (1935) τη χορογραφία σήμα κατατεθέν της ομάδας, στην οποία θα συμμετάσχουν και σπουδαστές της δικής μας Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

Ευχές για γρήγορη ανάρρωση

Σοβαρή, αλλά υπό έλεγχο, κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς η κατάσταση υγείας της ηθοποιού Αννας Συνοδινού, που νοσηλεύεται τις τελευταίες δύο βδομάδες με λοίμωξη του αναπνευστικού, στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Χτες, μάλιστα, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι θεράποντες ιατροί της έκριναν ότι πρέπει να αντικατασταθεί το υλικό της γαστροστομίας που έφερε. Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, η ασθενής είχε υποβληθεί σε γαστροστομία πριν από κάποιους μήνες σε ιδιωτικό νοσοκομείο, τοποθετώντας σωλήνα σίτισης στο στομάχι, καθώς αδυνατούσε να σιτίζεται από το στόμα, λόγω δυσχερειών στην κατάποση. Στο ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου επισημαίνεται ότι επρόκειτο για «προγραμματισμένη χειρουργική αντικατάσταση του υλικού της γαστροστομίας». Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.

Επαναπατρισθέντα αντικείμενα

Πραγματοποιήθηκε προχτές η επιστροφή αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα, σε τελετή που έγινε στη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Πρόκειται για 9.765 όστρακα γραπτής κεραμικής, 676 αντικείμενα οργανικής προέλευσης (οστέινα κατά το πλείστον), καθώς και λίθινα εργαλεία από οψιανό. Τα επαναπατρισθέντα αντικείμενα είχαν εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από αρχαιολογικές έρευνες που διεξήχθησαν από τα στρατεύματα κατοχής, υπό την καθοδήγηση του Γερμανού αρχαιολόγου και αξιωματικού Hans Reinehrt.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, είπε ότι «η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, παρά τις δυσχέρειες, καθώς έχουμε απομακρυνθεί χρονικώς από τα γεγονότα, επιχειρεί να καταγράψει με αντικειμενικότητα τις κλαπείσες, κατά τον πόλεμο, αρχαιότητες και να προσπαθήσει να τις αναζητήσει και εν τέλει να τις ανακτήσει...»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ