ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΕΡΔΩΝ»
Οργή για τα μέτρα-πρόκληση
  • «Ευεργετικό ωφέλημα» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το 1 ευρώ που θα δοθεί σε όσους ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης
  • Με το «καλημέρα» ανακοινώθηκαν εκπτώσεις για την «έκτακτη εισφορά»

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση, θέλοντας να δημιουργήσει την εντύπωση πως προωθεί μέτρα για την οικονομική στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, στην πραγματικότητα όμως επιχειρεί να κοροϊδέψει και να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων για τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής πετώντας τους κατάμουτρα επιδόματα που φτάνουν δε φτάνουν το 1 ευρώ την ημέρα. Παράλληλα, εκτός των δικαιούχων του «επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης» μένουν οριστικά χιλιάδες χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, αφού η κυβέρνηση, αθετώντας τις προεκλογικές της υποσχέσεις, δεν προτίθεται να χορηγήσει ούτε αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα σε συγκεκριμένες κατηγορίες μισθωτών. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι ανησυχίες για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις γύρω από τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής συνολικά, αφού η κυβέρνηση βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με την ΕΕ για το εύρος των μέτρων και των μεταρρυθμιστικών προσαρμογών, που θα γίνουν στο όνομα της κρίσης και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ενδεικτικές είναι από αυτή την άποψη οι προχτεσινές δηλώσεις-πρόκληση του επιτρόπου Αλμούνια, ο οποίος στην ουσία ανακοίνωσε ότι η συμφωνία που θα κάνει με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι μια συμφωνία όχι απλά για τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά για τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, επιχειρώντας να καλύψει τα ψαλίδισμα ακόμα και αυτού του επιδόματος πτωχοκομείου, υποστήριξε χτες ότι «θα μπορούσαν να μπουν πολλές ομάδες ακόμη. Από εκεί και πέρα, έχουμε ένα συγκεκριμένο ποσό με το οποίο πρέπει να ενισχύσουμε αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Και, κατά την άποψή μας, κάναμε την καλύτερη επιλογή»...

Αξίζει να σημειωθεί ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, εμπαίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, υποσχόταν ότι θα χορηγήσει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ακόμα και σε μεμονωμένα άτομα με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.500 ευρώ, μια υπόσχεση που αθέτησε από το πρώτο κιόλας νομοσχέδιό της.

Βέβαια, σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, ο Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει να υπάρξει ειδική κατηγορία για μια σειρά εργαζομένων με πολύ χαμηλό εισόδημα, ισχυρίστηκε ότι το «νομοθέτημα ήδη έχει αναρτηθεί σε ιστοσελίδα. Ηδη γίνεται η δημόσια διαβούλευση, που σημαίνει ότι ο καθένας είναι σε θέση να υποβάλει προτάσεις», αλλά επί της ουσίας έσπευσε να κλείσει το θέμα, σημειώνοντας ότι «οι όποιες προτάσεις πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση την οποία ορίζει το νομοθέτημα και βεβαίως δε θα έχουν και δημοσιονομικές επιπτώσεις».

Συγχρόνως ο Γ. Πεταλωτής, συνεχίζοντας να εμπαίζει τον ελληνικό λαό, υποστήριξε ότι τα ψίχουλα του ενός ευρώ αποτελούν ένα «ευεργετικό ωφέλημα»(!) για 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους, ώστε όπως προκλητικά ισχυρίστηκε «να πάρουν μια ανάσα στη δύσκολη οικονομική ζωή και στη δύσκολη καθημερινότητα που περνούν»(!), ενώ όταν ρωτήθηκε αν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα φορολογηθεί, δήλωσε ότι «εάν υπήρχε κάτι, θα ανακοινωνόταν ή αν υπάρξει κάτι, θα ανακοινωθεί»...

Παράλληλα, ο Γ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επανεξετάσει το θέμα της απόσυρσης και των υψηλών τελών κυκλοφορίας, τονίζοντας ότι «αυτό το θέμα ήδη έχει τελειώσει» και άρα το χαράτσι θα επιβληθεί.

Το νομοθέτημα

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έδωσε χτες στη δημοσιότητα το «προσχέδιο νόμου» με τις ρυθμίσεις-εμπαιγμό «κοινωνικής αλληλεγγύης» και για την έκτακτη εισφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Ψευδείς εντυπώσεις έρχεται να δημιουργήσει και η δήθεν φορολογική κλίμακα για την επιβολή «έκτακτης εισφοράς» στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Και αυτό γιατί ο υπολογισμός δε γίνεται στη βάση του συνολικού κέρδους που συγκέντρωσε η κάθε επιχείρηση, αλλά μετά από ...γενναιότατες εκπτώσεις, με βάση κλίμακα, έτσι ώστε να μειώνεται και η «εισφορά». Για παράδειγμα, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στις επιχειρήσεις με κέρδη μεγαλύτερα των 5 εκατ. ευρώ θα επιβληθεί «εισφορά» 10%, κάποια επιχείρηση με 30 εκατ. ευρώ δε θα πληρώσει 3 εκατ. ευρώ, αλλά μόλις 1.800.000 ευρώ!!!

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό κάποιες επιχειρήσεις να μην πληρώσουν ούτε καν αυτό το ποσό, αφού η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτες πόρτες να υπάρξουν και άλλες εκπτώσεις, αφού στο ίδιο το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «η έκτακτη εισφορά επιστρέφεται κατά το μέρος που αποδεδειγμένα το εισόδημα ή τα κέρδη επί των οποίων επιβλήθηκε, αποτέλεσε και εισόδημα ή κέρδη άλλης επιχείρησης, για τα οποία καταβλήθηκε έκτακτη εισφορά». Με απλά λόγια, παρέχονται φορο-εκπτώσεις σε μια σειρά από μητρικές εταιρείες, ακόμη στα κέρδη μονοπωλίων που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε άλλο επιχειρηματικό όμιλο κ.ο.κ.

Στην επιχειρηματική πιάτσα, διαβάζοντας και πίσω από τις γραμμές του νομοσχεδίου, θεωρούν απόλυτα βέβαιο ότι εξαιρούνται και τα κέρδη που οι ντόπιοι όμιλοι συγκεντρώνουν από την επιχειρηματική δράση στο εξωτερικό, που ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το όποιο ποσό απομείνει θα πληρωθεί σε 8 δόσεις, δηλαδή κατά το μεγαλύτερο μέρος μέσα στο 2010, χρονιά στην οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να σπρώξει τη μείωση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενιαία εργατική πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» και την τοποθέτηση του Χ. Αλμούνια

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το λεγόμενο «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» και το κατά πόσον αυτό αποτελεί αναδιανομή του πλούτου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε χτες, στη διάρκεια των δηλώσεών της από την έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό:

«Εμείς έχουμε τοποθετηθεί και απέναντι στην αντίστοιχη επιλογή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για πολιτική κυριολεκτικά φτωχοκομείου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ουσία τι δίνει; Επί δύο χρόνια δίνει 25 λεπτά επίδομα στο μέλος της τετραμελούς οικογένειας. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ισχυρό σκαμπίλι στο πρόσωπο των εργαζομένων.

Η θέση μας είναι ότι πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη μάχη φέτος για την εθνική συλλογική σύμβαση και για τις κλαδικές συμβάσεις. Αυτή η μάχη πρέπει να στηριχτεί από όλους τους εργαζόμενους. Με μέτωπο πάλης το οποίο εάν ξετυλιχθεί μέσα από ενιαία δράση όλων των εργαζομένων, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις έστω μιας καλύτερης κατάστασης, έστω μιας άμβλυνσης των προβλημάτων.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεχαστεί η μάχη των συλλογικών συμβάσεων μπροστά στα επιδόματα ελεημοσύνης. Πολύ περισσότερο, που αυτή η πολιτική του φτωχοκομείου σημαίνει νομιμοποίηση και αναγνώριση της διαρκούς φτώχειας, που θα υπάρξει και που θα διαιωνίζεται».

Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε σε κανέναν

Ακόμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τοποθέτηση του Χ. Αλμούνια, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Το ζωνάρι οι εργαζόμενοι το έχουν σφίξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για τα χρέη και τα ελλείμματα δεν έχουν καμία ευθύνη οι εργαζόμενοι, την ευθύνη την έχει μόνο η κυρίαρχη πολιτική. Τα χρήματα δεν εξανεμίζονται, δε χάνονται, δεν καταστρέφονται, βρίσκονται στα ταμεία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, γενικότερα στα αποθεματικά, στα κέρδη, στα κεφάλαια της πλουτοκρατίας.

Από αυτήν την άποψη, εμείς δε δεχόμαστε καμία επιτήρηση και κανέναν περιορισμό από αυτούς οι οποίοι επωφελούνται της κρίσης και θέλουν ακριβώς να φορτώσουν, σε βάθος χρόνου, τα βάρη πάλι στις πλάτες των εργαζομένων.

Αυτό που εμάς ανησυχεί και μας φοβίζει είναι οι αυξανόμενες ανάγκες των εργαζομένων και η μεγάλη απόσταση, το χάος, που χωρίζει τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις, την πάλη των εργαζομένων από την ικανοποίησή τους. Αυτό φοβόμαστε και η απάντηση σε αυτόν το φόβο είναι μόνο ο άφοβος αγώνας».

Το ... ζουμί της συμφωνίας

«Είναι ιστορικό χρέος του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και όλων μας, να αρθούμε έστω και για λίγο πάνω από τα προσωπικά μας συμφέροντα και να συνεισφέρουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την εκτόνωση της παρούσας κρίσης», αναφέρει σε δήλωσή του, σχολιάζοντας την κυβερνητική κοροϊδία περί έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων για τη χρηματοδότηση του δήθεν επιδόματος έκτακτης κοινωνικής αλληλεγγύης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης.

Ο κύριος πρόεδρος, του επιμελητηρίου που προεκλογικά δημοσιοποίησε ολόκληρη χάρτα αντιλαϊκών αξιώσεων, απαιτώντας διαρθρωτικές αλλαγές και ριζικές μεταρρυθμίσεις με την επιβολή πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων για τουλάχιστον μια δεκαετία, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις μιλάει για «μονόδρομο» που τον εντοπίζει στη «συνεισφορά εκείνων που μπορούν και στήριξη των ασθενέστερων τάξεων του πληθυσμού».

Το ...ζουμί της υπόθεσης, όμως, βρίσκεται στο «διά ταύτα» της σχετικής δήλωσης, αφού μετά τις κορόνες περί του «ιστορικού χρέους», ο Γραμματίδης ξεκαθαρίζει: «Εχουμε, όμως, παράλληλα και την αξίωση από τη νέα κυβέρνηση να κάνει καλή χρήση αυτής της συμπαράστασης και κύρια να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε όλες εκείνες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε κατ' επανάληψη υποδείξει και στις οποίες επιμένουν και οι κοινοτικοί μας εταίροι...».

Ετσι, για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία περί του χαρακτήρα της ...κοινωνικής ευαισθησίας του κεφαλαίου και για το πού το πάει η κυβέρνηση.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Επίδομα καθαρής κοροϊδίας

Καθαρή κοροϊδία χαρακτηρίζουν την εξαγγελία της κυβέρνησης για επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, που για τους συνταξιούχους είναι 300 ευρώ, και μάλιστα σε δυο δόσεις, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ.

Οπως σημειώνουν, πρόκειται ουσιαστικά για ενίσχυση 82 λεπτών του ευρώ τη μέρα, «ούτε φιλοδώρημα». Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για το διαχωρισμό των συνταξιούχων σε αυτούς που παίρνουν το ΕΚΑΣ και σε αυτούς που δεν το παίρνουν και τονίζουν ότι η «σημερινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη της ΝΔ θεωρούν ότι αυτός που παίρνει πάνω από 554 ευρώ σύνταξη και δεν παίρνει το ΕΚΑΣ είναι πλούσιος. Με αυτή την πολιτική γίνεται συμπίεση των συντάξεων προς τα κάτω». Καταγγέλλουν επίσης την απόφαση της κυβέρνησης να μη χορηγήσει επίδομα θέρμανσης.

Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις απαιτούν «κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ, ανάλογη αναπροσαρμογή των μεγαλύτερων συντάξεων και πραγματικές αυξήσεις. Επίδομα θέρμανσης 600 ευρώ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ