ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αιχμές κατά του διεθνούς μεσολαβητή Μπραχίμι

Στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Εντονες επιφυλάξεις για την «αμεροληψία» και «ειλικρίνεια» του μεσολαβητή ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, εξέφρασε χτες το συριακό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από τις προχτεσινές αποδοκιμαστικές δηλώσεις του διεθνούς απεσταλμένου σχετικά με την επιλογή των συριακών Αρχών να καθορίσουν την 3η Ιούνη ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή των νέων προεδρικών εκλογών παρά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στα μέτωπα του πολέμου.

«Ο ΟΗΕ και ο απεσταλμένος του, Λακντάρ Μπραχίμι, που είναι μεροληπτικός και όχι ένας ειλικρινής μεσολαβητής, εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης 2», δήλωσε αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλέστηκε η κρατική τηλεόραση.Το υπουργείο κατηγόρησε επίσης τις χώρες «οι οποίες στέλνουν όπλα στους τρομοκράτες, υποστηρίζουν τα εγκλήματά τους και αρνούνται να ακούσουν τη φωνή των Σύρων μέσω της κάλπης ότι εμποδίζουν κάθε πολιτική λύση», φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς χώρες της Αραβικής Χερσονήσου και την Τουρκία.

«Βοήθεια» από Τούρκους στρατιώτες

Ιδιαίτερη σημασία έχει η χτεσινή είδηση στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» που ανέφερε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε πως μια «τουρκική αποστολή» μεταφέρει «βοήθεια μέσα στη Συρία», απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχείρηση ενάντια σε θέσεις μαχητών της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ΙSIL). «Το θέμα τώρα δεν είναι η ISIL. Δουλειά της αποστολής μας είναι να μεταφερθεί βοήθεια στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ» δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε στη διάρκεια εκδήλωσης για τη χτεσινή Μέρα του Παιδιού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», νωρίτερα, χτες, λογαριασμοί σε «κοινωνικά δίκτυα» που εικάζεται ότι έχουν σχέση με την ISIL ανέφεραν ότι 6 δεξαμενές, 12 τουρκικά άρματα μάχης και 300 στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί σε απόσταση 200 μέτρων από θέσεις μαχητών της ISIL, ενώ και η ίδια η οργάνωση ενίσχυε τις δυνάμεις της επίσης.

Ο συγκεκριμένος τάφος (που σύμφωνα με παλιότερη συμφωνία αποτελεί μέρος της τουρκικής επικράτειας και φυλάσσεται από Τούρκους στρατιώτες) βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από την τουρκοσυριακή μεθόριο.

Θυμίζουμε ότι πριν ένα μήνα είχε διαρρεύσει συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέντ Νταβούτογλου, τον αναπληρωτή επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουρέλ και τον επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, από την οποία προέκυπτε ότι σχεδιάζεται προβοκάτσια για να δικαιολογηθεί μια τουρκική επέμβαση στη Συρία.

Εκκληση ΟΗΕ για απρόσκοπτη βοήθεια στους αμάχους

Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχοι από πέντε υπηρεσίες του ΟΗΕ (όπως η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες κ.ά.) απηύθυναν κοινή έκκληση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να άρουν τα εμπόδια που τίθενται στη διανομή διεθνούς βοήθειας στη χώρα.

«Πολύ συχνά οι μαχητές αρνούνται κάθε ανθρωπιστική πρόσβαση σε αυτούς που έχουν ανάγκη», επισήμαναν, διεκδικώντας την άμεση άρση πολιορκιών που έχουν επιβληθεί και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές στους αμάχους, στις συνοικίες του Χαλεπιού, της Χομς, του παλαιστινιακού καταυλισμού Γιαρμούκ, της Ανατολικής Γούτα, της Μουανταμίγια, της Νουμπλ και της Ζάρα.

Οι επικεφαλής οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ σημείωσαν τη δραματική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, μέρα με τη μέρα, θυμίζοντας ότι πάνω από 9.000.000 Σύροι έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια, εκ των οποίων τα 3.500.000 δεν έχουν καμιά υποστήριξη.

Στοιχεία οργανισμών του ΟΗΕ για το Χαλέπι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν πλέον παρά μόλις 40 γιατροί για τους 2.500.000 ανθρώπους που παραμένουν στην πόλη, έναντι 2.000 γιατρών πριν την έναρξη της σύγκρουσης. Επιπλέον, το ένα τρίτο των εργοστασίων επεξεργασίας νερού της Συρίας δε λειτουργούν πια, το 60% των κέντρων υγείας έχουν καταστραφεί.

Γαλλία: Μέτρα ενάντια στις στρατολογίες «εξτρεμιστών»

Το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας εξέτασε στη χτεσινή του συνεδρίαση μέτρα για την «αποτροπή» της στρατολόγησης νεαρών Γάλλων από εξτρεμιστικές οργανώσεις που μάχονται στη Συρία, καθώς ως τώρα οι γαλλικές Αρχές έχουν εντοπίσει πάνω από 700 Γάλλους που ανήκουν σε τέτοιες ομάδες. Ενα ζήτημα που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί, όπως επιδιωκόταν από την αρχή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης πριν 3 χρόνια.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα ενισχύσει τους ελέγχους σε ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς το κοινοβούλιο θα εξετάσει σχέδιο ακόμη και παρεμπόδισης εξόδου από τη χώρα όσων έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές ενέργειες». Θα δημιουργηθεί ειδική γραμμή «ακρόασης και προσανατολισμού» οικογενειών των οποίων τα παιδιά ενδέχεται να έχουν διασυνδέσεις ή να έχουν «μπλέξει» σε τέτοιες ομάδες, και μάλιστα η κυβέρνηση καλεί τους γονείς να ενημερώνουν τις Αρχές για οποιαδήποτε κίνηση των παιδιών τους προκαλέσει υποψία. Επίσης, σχεδιάζεται η πιθανή «δέσμευση» περιουσιακών στοιχείων ξένων υπηκόων που έχουν σχετική εμπλοκή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τέλος, σημειώνεται πως η Γαλλία μαζί με την ΕΕ και τη «διεθνή κοινότητα» πρέπει να εξετάσουν σχέδιο στήριξης «των συριακών ζωνών που έχουν ελευθερωθεί».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συμφωνία «Χαμάς» - «Φατάχ» για νέα κυβέρνηση και εκλογές

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Γάζα
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Γάζα
ΡΑΜAΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Εκνευρισμό στο Ισραήλ προκαλεί η χτεσινή ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη και της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο τη συγκρότηση κοινής παλαιστινιακής κυβέρνησης που θα γεφυρώνει το σημερινό «χάσμα» και θα οδηγήσει το νωρίτερο ως το Δεκέμβρη τρέχοντος έτους στην προκήρυξη των πρώτων (από το 2005 και 2006) παλαιστινιακών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η χτεσινή ευόδωση των διαπραγματεύσεων, που γίνονταν τους τελευταίους μήνες, παρασκηνιακά ή ανοιχτά, ανοίγει το δρόμο για τη συγκρότηση της πρώτης (εδώ και χρόνια) κοινής παλαιστινιακής κυβέρνησης σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη μέσα στις επόμενες πέντε βδομάδες. Η κυβέρνηση θα πρέπει στη συνέχεια να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του «Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου», δηλαδή του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, που αποτελείται από βουλευτές από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Στη συνέχεια ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, θα κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και θα εκδώσει διάταγμα για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Βέβαια, ανάλογες συμφωνίες είχαν επιτευχθεί και στο παρελθόν, χωρίς να ευοδωθούν.

Γεγονός είναι πάντως ότι η χτεσινή εξέλιξη δεν προκάλεσε ικανοποίηση στο Ισραήλ. Το αντίθετο... Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ακολούθησε ισραηλινή γκανγκστερική αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 12 ατόμων, μεταξύ των οποίων και παιδιά 5 - 12 ετών...

Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποφάσισε την ακύρωση της προγραμματισμένης χτεσινοβραδινής συνάντησης μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων Ισραηλινών και Παλαιστινίων δηλώνοντας στη συνέχεια: «Θέλει (ο Αμπάς) ειρήνη με τη "Χαμάς" ή ειρήνη με το Ισραήλ;». «Μπορεί να έχει το ένα, αλλά όχι και το άλλο. Ελπίζω να επιλέξει την ειρήνη. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει!».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, είπε ότι η υπογραφή μιας συμφωνίας συμφιλίωσης του Αμπάς με τη «Χαμάς» «θα ισοδυναμεί με την υπογραφή του τέλους των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής», που σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο «ολοκληρώνονται» την ερχόμενη Τρίτη, 29 Απρίλη.

Αρνητική αντίδραση επιφύλαξε αργότερα χτες βράδυ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς εξέφρασε «απογοήτευση» για την ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία, κρίνοντας ότι «θα μπορούσε να περιπλέξει σοβαρά την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Τόνι Μπλερ ... ξαναχτυπά κατά της Συρίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο απεσταλμένος του κουαρτέτου ΟΗΕ - ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή και πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, κάλεσε χτες πρώην ομολόγους του σε χώρες της Δύσης να παραμερίσουν τις διαφορές τους με τη Ρωσία και να επικεντρώσουν την προσοχή τους στον «ισλαμικό εξτρεμισμό», προτείνοντας παράλληλα αύξηση των πιέσεών τους σε βάρος της Συρίας.

Λίγο πριν από την εκφώνηση ομιλίας του στο Μπλούμπεργκ του Λονδίνου, ο Μπλερ μίλησε στο ΒΒC, υποστηρίζοντας ότι οι «ισχυρές χώρες θα πρέπει να πάρουν θέση» και να υποστηρίξουν «ανοιχτόμυαλες ομάδες», υποστηρίζοντας ότι η Δύση «θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα» για την απόφασή της να μην επέμβει στη Συρία. Πρόσθεσε ακόμη ότι «χάθηκε η ευκαιρία για τη δημιουργία της καλύτερης λύσης».

Ειδικά για την περίπτωση της Συρίας ο Μπλερ είπε ότι κατανοεί την απροθυμία του Λονδίνου να μην αναλάβει στρατιωτική δράση, προσθέτοντας ότι ο ίδιος στη θέση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον θα πίεζε τουλάχιστον για την επιβολή εναέριων ζωνών απαγόρευσης πτήσεων. «Γνωρίζω τις δύσκολες επιπτώσεις από μία επέμβαση, αλλά εάν κοιτάξεις στη Συρία βλέπεις τις συνέπειες της μη επέμβασης και γι' αυτήν τη μη επέμβαση θα κληθούμε να πληρώσουμε πολύ βαρύ τίμημα...», είπε χαρακτηριστικά.

Αργότερα, στη διάρκεια της ομιλίας του στο Μπλούμπεργκ, ο Μπλερ κάλεσε τους ηγέτες της Δύσης «να θέσουν ψηλά στην ατζέντα τους τα ζητήματα θρησκευτικού εξτρεμισμού», καλώντας τους να συνεργαστούν «με άλλες χώρες, ειδικότερα με τη Ρωσία και την Κίνα, ανεξάρτητα από τις άλλες διαφορές». Στη συνέχεια, εστίασε στην απειλή, όπως είπε, που θέτουν «οι θέσεις ακραίων ομάδων που διαστρεβλώνουν και παραμορφώνουν το αληθινό μήνυμα του Ισλάμ» στον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ