ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με συλλογικές διαδικασίες και δράση να αποτραπoύν τα μαθήματα το Πάσχα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ενέργεια του υπουργείου Παιδείας να επιβάλει σε εκατοντάδες σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να κάνουν μαθήματα την επόμενη βδομάδα, μέσα στις διακοπές του Πάσχα δηλαδή, προκειμένου δήθεν να αναπληρώσουν διδακτικές ώρες που χάθηκαν λόγω «καταλήψεων».

Σε σχόλιό του για το θέμα, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Το υπουργείο Παιδείας, επιδιώκοντας να τιμωρήσει τους μαθητές που αγωνίστηκαν ενάντια στα κενά εκπαιδευτικών, στο "νέο Λύκειο", στις καταργήσεις ειδικοτήτων κ.ά., καλεί τους μαθητές σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους από την Τετάρτη του Πάσχα. Είναι υποκριτική η "έγνοια" του υπουργείου και της κυβέρνησης για τη λειτουργία των σχολείων. Αν νοιάζονταν, θα είχαν λύσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία οι μαθητές, τα κενά και τις ελλείψεις, δε θα επέβαλαν την τράπεζα θεμάτων που οδηγεί σε ένα ατελείωτο "τρεχαλητό".

Καλούμε τους μαθητές αυτών των σχολείων μέσα από συλλογικές διαδικασίες και δράση, σε συντονισμό με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να μην αποδεχτούν την τιμωρητική λογική του υπουργείου».

  • Θυμίζουμε ότι ήδη στο Ηράκλειο Κρήτης έγινε σύσκεψη για το θέμα των μαθημάτων μέσα στο Πάσχα (που αφορά πάνω από 40 σχολεία του νομού) με τη συμμετοχή της τοπικής ΕΛΜΕ, των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας Γονέων του νομού, Συλλόγων Γονέων και μαθητικών συμβουλίων. Αποφασίστηκε γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται έξω από τα σχολεία τις μέρες που έχει οριστεί να γίνει η «αναπλήρωση» (23, 24 και 25 Απρίλη), με στόχο την αποτροπή της εφαρμογής του αυταρχικού μέτρου, ενώ για την καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεων θα κάνουν νέα σύσκεψη την Τρίτη 22 Απρίλη, στις 5 μ.μ., στο «Καπετανάκειο».
Αναμορφώνονται όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, έρχεται η κατάργηση όλων των υφιστάμενων μεταπτυχιακών προγραμμάτων και η τροποποίησή τους. Με έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, που στάλθηκε σε όλα τα ΑΕΙ τον προηγούμενο μήνα, ενημερώνονται τα Τμήματα ότι αφού ολοκληρώθηκε η αξιολόγησή τους, θα πρέπει να υποβάλουν σχέδια αντικατάστασης - αναμόρφωσης των μεταπτυχιακών τους προγραμμάτων (ΠΜΣ) προκειμένου να λάβουν παράταση λειτουργίας για 8 έτη. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 3685/2008 «η διάρκεια λειτουργίας ενός ΠΜΣ είναι το πολύ οκτώ (8) έτη», ενώ το τελευταίο εξάμηνο της λειτουργίας του μπορεί να ζητείται παράταση της λειτουργίας του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι διαδικασίες τροποποίησης των μεταπτυχιακών σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν ενεργοποιηθεί καθώς απαιτούνταν πρώτα η «αξιολόγηση» των Τμημάτων. Τώρα, που έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για όλα τα Τμήματα, το υπουργείο Παιδείας ενεργοποιεί τις διατάξεις για τη διάρκεια λειτουργίας των ΠΜΣ, είτε αυτά είχαν εγκριθεί είτε μετά το νόμο 6385/2008 και όπως ενημερώνει το έγγραφο του υπουργείου «στην περίπτωση υποβολής προτάσεων λειτουργίας νέων ΠΜΣ, οι προτάσεις αυτές θα εγκρίνονται για την προβλεπόμενη εκ του νόμου διάρκεια οκταετίας».

Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που θα επιλέξει τελικά κάθε Τμήμα να επιφέρει στα μεταπτυχιακά του προγράμματα, ο ορισμός του νόμου για 8ετή ΠΜΣ, που πάει τώρα καθολικά να εφαρμοστεί, έχει ένα συγκεκριμένο πνεύμα: Υπαγορεύει προγράμματα που, μέσω της «αξιολόγησης» και της περιορισμένης διάρκειας, θα αναπροσαρμόζονται διαρκώς στις πρόσκαιρες απαιτήσεις της αγοράς για επιστημονικό δυναμικό και ερευνητικά αποτελέσματα. Η περιορισμένη διάρκεια τομέων ειδίκευσης (όπως είναι τα μεταπτυχιακά) δεν υπαγορεύεται από την εξέλιξη της ίδιας της επιστήμης, αλλά από τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και τα κέρδη που τους αποφέρει σε κάθε χρονική φάση ένας τομέας. Δηλαδή, ανεξάρτητα από το αν μια ειδικότητα είναι χρήσιμη ή ακόμα και απαραίτητη για την κοινωνία, αν εμπίπτει σε έναν οικονομικό κλάδο που δεν είναι κερδοφόρος, τότε δεν θα επιλέγεται και ως αντικείμενο μεταπτυχιακών σπουδών.

Ομως η περιοδική (ανά 8ετία) απαξίωση ειδικεύσεων και ερευνητικών τομέων, με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς, υποβαθμίζει και την ουσία των επιστημονικών σπουδών τόσο των μεταπτυχιακών όσο και των προπτυχιακών προγραμμάτων. Γιατί η επιστήμη δεν είναι «κονσέρβα», με ημερομηνία λήξης, όμως τη μετατρέπουν σε τέτοια.

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Από 23 Απρίλη οι αιτήσεις

Εκδόθηκε μετά από πολύμηνη καθυστέρηση η εγκύκλιος για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με αυτή, οι αιτήσεις μεταθέσεων υποβάλλονται από 23 Απρίλη έως 2 Μάη, στις Διευθύνσεις στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα σχολεία στα οποία ανήκουν οι εκπαιδευτικοί οργανικά ή έχουν τοποθετηθεί προσωρινά. Η αίτηση για αμοιβαίες μεταθέσεις υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.

Η καθυστέρηση στην έκδοση της εγκυκλίου σημαίνει πρακτικά ότι όταν σε δύο μήνες κλείσουν τα σχολεία οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται ακόμα «στον αέρα», δεν θα γνωρίζουν πού θα βρεθούν την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ και τα σχολεία δεν θα μπορούν να προγραμματίσουν το έργο τους και να λειτουργήσουν.

Από την εγκύκλιο εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί που μετατάχθηκαν από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για τους οποίους το υπουργείο Παιδείας είχε υποσχεθεί ότι θα συστήσει οργανικές θέσεις. «Μέχρι τη σύσταση των οργανικών θέσεων σε σχολικές μονάδες ή ομάδες σχολείων οι μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί με τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 82 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167/23-7-2013, τ.Α') θα παραμείνουν για ένα έτος ακόμα σε προσωρινή τοποθέτηση και επομένως δε θα υποβάλουν αιτήσεις με την παρούσα διαδικασία», αναφέρεται στην εγκύκλιο, με τους εκπαιδευτικούς να παραμένουν χωρίς οργανική θέση και χωρίς δικαίωμα μετάθεσης.

Να ανακατασκευαστεί το ιστορικό σχολείο στην Κύμη

Πριν από 10 περίπου μέρες μια πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το διατηρητέο κτίριο όπου στεγάζονταν το 1ο Δημοτικό και το 2ο Νηπιαγωγείο Κύμης. Από τότε, το 1ο Δημοτικό φιλοξενείται στο κτίριο του 2ου Δημοτικού με διπλοβάρδια και το 2ο Νηπιαγωγείο φιλοξενείται στο γραφείο εκπαιδευτικών και την αποθήκη του 1ου Νηπιαγωγείου. Οι Σύλλογοι Γονέων των τεσσάρων σχολείων δηλώνουν κατηγορηματικά ότι αποδέχονται αυτή τη φιλοξενία μόνο ως προσωρινή λύση και μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Οι γονείς ζητούν την άμεση έναρξη της ανακατασκευής του ιστορικού σχολείου που καταστράφηκε από την πυρκαγιά ή αλλιώς την ανέγερση νέου κτιρίου.

«Μέχρι το Σεπτέμβρη πρέπει να βρεθεί λύση. Αυτή η λύση σίγουρα δεν μπορεί να είναι ούτε η φιλοξενία ούτε η συγχώνευση των δύο σχολείων. Η πολιτική του κλεισίματος και των συγχωνεύσεων των σχολείων του υπουργείου Παιδείας είναι εντελώς εγκληματική για την εκπαίδευση των παιδιών. Η λογική να στοιβάζονται σαν σαρδέλες οι μαθητές για οικονομία, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι γονείς που έχουν στείλει σχετική επιστολή στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού και στην Τοπική Διοίκηση. Την επιστολή με τα αιτήματα των γονιών την έφεραν στη Βουλή ως Αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ