ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Βαθαίνει την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων

Μια Ανώνυμη Εταιρεία θα ελέγχει τη βιωσιμότητά τους και θα αποφασίζει για συγχωνεύσεις και κλείσιμο μονάδων

Από παλιότερη κινητοποίηση με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας
Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων. Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία "Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία».

Πρόκειται για νομοθέτημα το οποίο, όπως γίνεται αντιληπτό από τον τίτλο του ακόμα, προωθεί τη λεγόμενη «αυτοτέλεια» των δημόσιων νοσοκομείων, δηλαδή την ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότησή τους, που οδηγεί πρακτικά στην ολοκληρωτική μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, με ασθενείς - πελάτες.

Η Ανώνυμη Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων (ΕΣΑΝ), της οποίας μέτοχοι θα είναι τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και οι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας, θα είναι η Αρχή που θα μελετάει και θα ελέγχει το «κόστος λειτουργίας» ξεχωριστά του κάθε δημόσιου νοσοκομείου. Στη συνέχεια, ανάλογα με το ύψος του, θα καθορίζει για παράδειγμα ποιες μονάδες θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν για να γίνει ανταγωνιστικό ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα, ακριβώς στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», σφοδρό θα είναι το χτύπημα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται πιλοτική εφαρμογή των διατάξεων σε επιλεγμένα νοσοκομεία από 1/6/2015 έως 31/12/2015, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία από 1/1/2016 έως 31/12/2016 και καθολική ισχύ του νόμου από την 1/1/2017.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας χτες στην Επιτροπή της Βουλής, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και όλα τα μέτρα που παίρνονται αποτελούν βήματα προσαρμογής του συστήματος στις λεγόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Υγείας.

Επιχειρείται μία επιπλέον θεσμική παρέμβαση στο σύστημα Υγείας, προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω η στρατηγική προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις Υγείας δημόσιες και ιδιωτικές, οι οποίες θα είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους στο πλαίσιο ενιαίων κανόνων που θεσπίζει το επιτελικό κράτος, από τις οποίες οι εργαζόμενοι θα αγοράζουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Ο κύριος στόχος που υπηρετείται, είναι τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν οικονομικά αυτοδύναμα, αυτοχρηματοδοτούμενα κλπ. Και αυτό είναι πασίγνωστο, γιατί έχει νομοθετηθεί.

Το κράτος συνεχώς μειώνει και η τάση -μέσα και από την παρέμβαση που γίνεται με το νομοσχέδιο, αλλά και με την πολιτική που ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια- είναι να φτάσει στο μηδενισμό της χρηματοδότησης.

Εδώ κολλάει και η αυτοτέλεια των νοσοκομειακών μονάδων. Αφού το καπιταλιστικό κράτος αποτινάζει από πάνω του την υποχρέωση και ευθύνη που έχει για λειτουργία και ανάπτυξη των νοσοκομείων, αυτά θα μπαίνουν στην αγορά για εύρεση πελατών, προκειμένου να επιβιώσουν. Οποια νοσοκομεία δεν φέρνουν αρκετά έσοδα και αυτό θα ελέγχεται -ελέγχεται και τώρα, αλλά απλώς θα ελέγχεται πολύ πιο επισταμένα, πιο σφιχτά- απλά δεν θα πληρώνονται για παράδειγμα οι εργαζόμενοί του. Θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται τμήματα ή και ολόκληρες νοσοκομειακές μονάδες.

Την αναστολή της κρατικής στήριξης στα νοσοκομεία θα έρθουν να την καλύψουν στην ουσία τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο έχουν και αν έχουν. Από εκεί και πέρα, θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, οι ανασφάλιστοι.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη όλων των εργαζομένων και του λαού για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση και στην Υγεία. Να κατακτηθεί ένα αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται πλήρως και επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και βέβαια, προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κατευθύνεται και η πάλη των εργαζομένων για κατάργηση των πληρωμών, είτε από ασφαλιστικές εισφορές, είτε με συμμετοχές στα φάρμακα κ.λπ.».

Κλείνει και η Γυναικολογική Κλινική στο «Τζάνειο»

Καταγγελία των γιατρών του Πειραιά, που φανερώνει ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

Το κλείσιμο του Μαιευτικού - Γυναικολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Τζάνειο» καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Σύμφωνα με χτεσινή του ανακοίνωση, «ο υποδιοικητής της Β' ΔΥΠΕ μαζί με τον διοικητή του ΨΝΑ (Δαφνί) και τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας επισκέφθηκαν και επιθεώρησαν (!) το Τζάνειο Νοσοκομείο, με σκοπό τη δημιουργία Ψυχιατρικού τμήματος, συγχρόνως με το κλείσιμο του Μαιευτικού - Γυναικολογικού τμήματος».

Αν όντως αυτά είναι τα σχέδια του υπουργείου Υγείας, είναι αποκαλυπτικά του πώς θα γίνει η λεγόμενη «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» και η μεταφορά των ψυχικά πασχόντων στα γενικά νοσοκομεία: Με την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και το κλείσιμο τμημάτων και κρεβατιών, με το στοίβαγμα των ασθενών στις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, που ήδη ξεχειλίζουν από ράντζα, με τις εμπορευματοποιημένες δομές και τους ξενώνες, όπου οι οικογένειες των ασθενών θα πληρώνουν.

Ο «Ριζοσπάστης», από την περασμένη άνοιξη, με αφορμή και περιοδεία της Ελπίδας Παντελάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στο «Τζάνειο», είχε αναδείξει τις ελλείψεις του νοσοκομείου και ειδικότερα πως η Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική υπολειτουργεί, δεν εφημερεύει καθημερινά. Με ελάχιστο όριο 4 ειδικευμένους γιατρούς, η κλινική έχει μόλις 3 και ο ένας είναι ο διευθυντής.

Ταυτόχρονα, λείπουν βασικά ιατρικά μηχανήματα, όπως λαπαροσκόπιο και υστεροσκόπιο, ενώ γενικά το νοσοκομείο δεν έχει μαγνητικό τομογράφο και ο αξονικός είναι πεπαλαιωμένος. Οι μαίες συνταξιοδοτούνται χωρίς να προσλαμβάνονται άλλες στη θέση τους - εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις - και σε λίγα χρόνια δε θα έχει μείνει καμία από το μόνιμο προσωπικό.

Ταυτόχρονα, η Παιδοχειρουργική Κλινική έπαψε να λειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες, όταν ο τελευταίος γιατρός συνταξιοδοτήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Δήμου Πειραιά και των γύρω δήμων πρέπει να καλυφτούν με περίπου 20 παιδοχειρουργικά κρεβάτια του ΓΝ Νίκαιας και από τα νοσοκομεία παίδων της Αθήνας. Επίσης εκκρεμεί η λειτουργία του Νεογνολογικού τμήματος.

Στο «Τζάνειο» κατασκευάστηκε πριν από μερικά χρόνια ένα κτίριο με την ονομασία Κέντρο Μητέρας - Παιδιού. Σήμερα, έχει απομείνει μόνο το ...όνομα και το καινούργιο κτίριο, που προοριζόταν για Κέντρο Μητέρας - Παιδιού, δεν αξιοποιείται πλήρως, λόγω έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού.

Βγαίνει σε πλειστηριασμό το «Ερρίκος Ντυνάν»

Χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο η θέση των εργαζομένων

Πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» θα γίνει στις 24 Σεπτέμβρη, με τιμή εκκίνησης τα 107 εκατ. ευρώ, όπως έχει ορίσει η Τράπεζα Πειραιώς, ως απαρχή της «εξυγίανσης» του νοσοκομείου. Η θέση των περίπου 1.000 εργαζομένων γίνεται όλο και πιο δεινή, όσο το νοσοκομείο εμπλέκεται στα σχέδια επιχειρηματικών ομίλων, αφού στο πλαίσιο της «επενδυτικής επανεκκίνησης», η δραστική μείωση του εργατικού «κόστους» είναι προϋπόθεση για τον εκάστοτε επιχειρηματία.

Θυμίζουμε πως ανάμεσα στους όρους του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου και η Τράπεζα Πειραιώς είναι: Μείωση του εργατικού «κόστους» στο μισό (απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελαστική εργασία), αναδιάρθρωση προσωπικού - θέσεων εργασίας, διασφάλιση τοκοχρεολυσίων, διακοπή παραγωγής χρέους.

Η Τράπεζα Πειραιώς, κατέχοντας δανειακή σύμβαση 92 εκατ. ευρώ, προδεσμεύει όλα τα έσοδα και προεγκρίνει όλες τις δαπάνες. Ετσι, διαχώρισε την τρέχουσα μισθοδοσία από τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και αναδρομικά των εργαζομένων - που είναι 9-14 μήνες απλήρωτοι ανάλογα την ειδικότητα και το κλιμάκιο - και οι μισθολογικές οφειλές, ύψους 32 εκατ. ευρώ, μετατράπηκαν σε χρέος του νοσοκομείου μακροχρόνιου ορίζοντα. «Η Τράπεζα διασφαλίζει την είσπραξη μηνιαίων τοκοχρεολυσίων 600.000 ευρώ και το συνολικό χρέος του νοσοκομείου, 314 εκατ. ευρώ, φορτώθηκε στις πλάτες μας», σημειώνει η ΔΑΣ.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Ολα τα δεδουλευμένα αναδρομικά τώρα, με κυβερνητική εγγύηση. Μισθούς στο ύψος της διαιτητικής απόφασης του 2011, αύξηση 10% στους μισθούς κάτω των 1.500 ευρώ μεικτά. Διασφάλιση όλων των σημερινών θέσεων εργασίας χωρίς ελαστικές μορφές εργασίας. Να περάσει το νοσοκομείο στο Δημόσιο, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς πληρωμές από τους ασθενείς.

Επίσης προτείνει ανάμεσα σε άλλα: Αμεση προκήρυξη κινητοποιήσεων και στάσεων εργασίας στις 2/9, 4/9, 8/9, 10/9 και 11/9, να πάρει το σωματείο μέτρα οργάνωσης των κινητοποιήσεων. Να γίνει συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου με τη συμμετοχή του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, φορέων, Λαϊκών Επιτροπών, συλλόγων της ΟΓΕ της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ