ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απαιτούν τα δεδουλευμένα

Τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς επιστράτευσε ο δήμαρχος Πειραιά, Π. Φασούλας, για να σπάσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Πειραιά, καθώς εδώ και 7 μήνες, ο δήμαρχος Πειραιά Π. Φασούλας «εκλεκτός» του ΠΑΣΟΚ, δεν τους έχει καταβάλει δεκάρα από την εργασία τους κατά τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τα λεφτά των υπερωριών. Οι περίπου 250 εργαζόμενοι, απομονώνοντας τη συμβιβασμένη πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ της διοίκησης του σωματείου τους, συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα και έχουν πάρει την υπόθεση στα χέρια τους. Ξεκίνησαν τον αγώνα τους το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιούλη, αντίστοιχα, απέχοντας από την εργασία. Μετά την αδιαλλαξία του δημάρχου, ο οποίος αρνήθηκε ακόμα και να τους δεχτεί, επανήλθαν με νέα αποχή το περασμένο Σαββατοκύριακο και όπως αποφάσισαν η αποχή θα συνεχιστεί επ' αόριστον.

Η δημοτική αρχή του Π. Φασούλα «απάντησε» στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων με αυταρχισμό και τρομοκρατία, επιστρατεύοντας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Δημοσίας Τάξης ακόμα και τα ΜΑΤ. Το απόγευμα του Σαββάτου, 14 του μήνα, έστειλε στο αμαξοστάσιο του δήμου αστυνομικές δυνάμεις και εργαζόμενους με δίμηνη σύμβαση, ανάμεσα στους οποίους ήταν ακόμα και ο προσωπικός του οδηγός, για να «σπάσουν» την κινητοποίηση και να κινήσουν τα απορριμματοφόρα. Τα ξημερώματα της Κυριακής, 15 Ιούλη, έφτασε να στείλει έξω από την πύλη του αμαξοστασίου και δύο κλούβες των ΜΑΤ, ενώ την Κυριακή το απόγευμα εμφανίστηκαν και δύο εισαγγελείς. Κάτω από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, η προσπάθεια του «πράσινου» δημάρχου να ανακόψει τον αγώνα των εργαζομένων έχει πέσει στο κενό.

Απλήρωτοι και στο «Κανάλι 1»

Και δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Ο Π. Φασούλας δείχνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλήρως ταυτισμένο με την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, που θέλει τους δήμους αντεργατικούς μηχανισμούς, έχει απλήρωτους και τους εργαζόμενους (δημοσιογράφους, τεχνικούς και υπαλλήλους) στο τοπικό «Κανάλι 1», οι οποίοι από την περασμένη βδομάδα έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας, αλλά και τους εργαζόμενους στη Δημοτική Επιχείρηση.

Απέναντι σε αυτά, η αγωνιστική παράταξη της ΔΑΣ ΟΤΑ ζήτησε χτες την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ, προκειμένου να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, με κατεύθυνση την καταδίκη της αυταρχικής στάσης της δημοτικής αρχής Πειραιά και την οργάνωση κινητοποιήσεων.

ΒΕΡΟΙΑ
Κάηκε ζωντανός

Εργάτης 21 χρόνων από τη Βουλγαρία τυλίχτηκε στις φλόγες από πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκες όπου εργαζόταν και ζούσε με άλλους οικονομικούς μετανάστες

Μέσα σε αυτή την «κόλαση» άφησε την τελευταία του πνοή ο οικονομικός μετανάστης από τη Βουλγαρία

Motion Team

Μέσα σε αυτή την «κόλαση» άφησε την τελευταία του πνοή ο οικονομικός μετανάστης από τη Βουλγαρία
Ενα παλικάρι 21 χρόνων ο εργάτης, οικονομικός μετανάστης Ιβρεμόφ Μπαϊραμόφ, από τη Βουλγαρία, τυλίχτηκε στις φλόγες κι έχασε τη ζωή του, όταν προχτές Κυριακή τα ξημερώματα, ξέσπασε φωτιά στις αποθήκες προμηθειών της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» στη Βέροια του νομού Ημαθίας.

Μαζί με τον Ιβρεμόφ Μπαϊραμόφ κινδύνευσαν δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι οικονομικοί μετανάστες, που ζουν κι εργάζονται σαν τα ποντίκια, για ένα κομμάτι ψωμί, στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης». Η φωτιά ξέσπασε σε τμήμα της αποθήκης με χαρτικά, λάδια και φιάλες υγραερίου από άγνωστη αιτία, γύρω στη μία και μισή το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι (οικονομικοί μετανάστες) που ζουν κι εργάζονται εκεί, μόλις ξέσπασε η φωτιά πετάχτηκαν έξω. Ομως, ο Ιβρεμόφ κάηκε ζωντανός στην προσπάθειά του να πάρει μαζί του φεύγοντας κάποια από τα προσωπικά του αντικείμενα. Σοβαρά εγκαύματα κι εκδορές έπαθαν ο πατέρας κι η σύζυγος του άτυχου νέου. Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο τροφίμων και ποτών, με αφορμή το ολοκαύτωμα του Βούλγαρου εργάτη, στις αποθήκες προμήθειας της αλυσίδας των σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

«Το συγκεκριμένο γεγονός δείχνει περίτρανα ότι η εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργαζομένων αλλά και όλων των εργαζομένων στον κλάδο, μετατρέπει ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων σε αναλώσιμο αγαθό μπροστά στα κέρδη της εργοδοσίας. Καταγγέλλουμε τις απάνθρωπες, βάρβαρες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων κι ειδικά των οικονομικών μεταναστών», δήλωσε ο Χρήστος Τρεμπελής, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

ΛΑΡΙΣΑ
Κι άλλος σακατεμένος εργάτης

Αλλος ένας εργάτης σακατεύτηκε στο βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας στη Λάρισα. Πρόκειται για τον 36χρονο Θωμά Ξινογαλά, εργαζόμενο στην εταιρεία Μετάλλου «Χάλυβες Καραλή», ο οποίος καταπλακώθηκε από τόνους σιδήρου, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά συντριπτικά κατάγματα στα πόδια. Ο 36χρονος, που νοσηλεύεται στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, απασχολούνταν ως χειριστής γερανογέφυρας, χωρίς να έχει τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Το νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης και έγινε γνωστό, χτες, δύο μέρες μετά τον τραγικό θάνατο ενός 19χρονου ελαιοχρωματιστή, που έπεσε από τον τέταρτο όροφο νεοαναγειρόμενης οικοδομής στη Νέα Πολιτεία Λάρισας. Είναι δε το δεύτερο που σημειώθηκε μέσα σε δύο χρόνια στους «Χάλυβες Καραλή».

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας, η εργοδοσία και στη συγκεκριμένη εταιρεία φέρει εγκληματική ευθύνη καθώς:

  • Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους στο χώρο δουλιάς.
  • Πάρα πολλοί εργαζόμενοι απασχολούνται σε θέσεις εργασίας διαφορετικές από την ειδικότητα που έχουν.
  • Η εταιρεία δεν έχει εξειδικευμένους εργάτες για τις θέσεις των ομαδαρχών και εργοδηγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ασφαλή συντονισμό των εργασιών στους χώρους δουλιάς.
  • Δεν παρέχεται ο απαραίτητος εξοπλισμός προστασίας για τους εργαζόμενους.
  • Δεν τηρείται η προβλεπόμενη, από τον κανονισμό, ξεχωριστή αποθήκευση των υλικών από το χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα το συνεχή κίνδυνο πρόκλησης εργατικού ατυχήματος.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί - τονίζεται στην ανακοίνωση - είναι απόρροια της συνεχιζόμενης εντατικοποίησης της εργασίας που επιβάλλει το ανελέητο κυνήγι των κερδών, στο οποίο επιδίδονται οι κεφαλαιοκράτες». Και υπογραμμίζεται: «Είναι μια κατάσταση στην οποία η εργατική τάξη πληρώνει βαρύ το τίμημα, καθημερινά, στους χώρους δουλιάς. Είναι μια κατάσταση που θ' αλλάξει μόνο με συνεχή πάλη κι αγώνα ενάντια στα συμφέροντα των πλουτοκρατών, για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Ν. Λάρισας εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στον άτυχο συνάδελφο και την οικογένειά του».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΛΤΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν αύριο οι ταξικές δυνάμεις («Δημοκρατική Συνεργασία») στα ΕΛΤΑ, στο υπουργείο Μεταφορών, στις 12 το μεσημέρι για το οξυμένο πρόβλημα των καλοκαιρινών αδειών, καθώς δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι αναγκαίες γι' αυτό το λόγο προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: Σε τετράωρες στάσεις εργασίας προχωρούν, στις 18 και 25 Ιούλη, οι υπάλληλοι στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακοδιοίκηση και το κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος τους.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ: Σε νέα αποχή προχωρούν αύριο οι διερμηνείς των δικαστηρίων της Αθήνας - συνέχεια της τριήμερης αποχής τους την προηγούμενη βδομάδα. Οι 107 εργαζόμενοι απαιτούν άμεση αναπροσαρμογή των αμοιβών τους - η τελευταία έγινε το 2000 -, ασφάλιση στο ΙΚΑ, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από τον Οκτώβριο του 2006.

ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ: Με πρόσχημα τις οικονομικές δυσκολίες του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Συνεταιριστικών Γεωργικών Οργανώσεων, το υπουργείο Απασχόλησης αρνείται να καταβάλλει στους συνταξιούχους την προβλεπόμενη αύξηση του 4% στις συντάξεις από 1/1/2007, παρά το γεγονός ότι το ταμείο δεν έχει πάρει καμία επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και εντός του 2007 θα ενσωματωθεί στο ΙΚΑ. Το θέμα φέρνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Την απαράδεκτη κατάσταση της ακρίβειας και της φτώχειας που βιώνουν, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. Καταγγέλλουν την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της οποίας οι συντάξεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται με αγώνες και με ψήφο καταδίκης.

ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ: Τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις φθάνουν τις 3.256. Επίσης, παρά τις συνεχείς μετακινήσεις που κάνουν οι λιμενικοί για να καλύψουν τα κενά, εδώ και 18 μήνες δεν τους έχουν καταβληθεί οδοιπορικά. Ακόμα, καταγγέλλεται ότι δεν υπάρχει διαφανής και αξιοκρατικός κανονισμός για τις μεταθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ